Életvitellé vált hivatás

Rendhagyó iskolai napot szervezett diákok számára a Református Pedagógiai Intézet a Benkő István Általános Iskola és Gimnáziumban. A diákújságírók szakmai napján három előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Az esemény teret adott a már a diákmédiában tevékenykedő fiatalok fejlődésének, illetve értékrendjük formálásának, hogy azok egy napon a médiaipar értékes tagjaivá válhassanak.

A szakmai nap helyszínére érkezve a szünetre a termekből kiözönlő diákok fogadtak minket. Az esemény szervezőjét, Sápi Máriát, a Református Pedagógiai Intézet pedagógiai előadóját a diákok között beszélgetve találtam meg. – Egyetemről kilépve, friss diplomásként elgondolkodtam azon, mi az, amit úgy lehetne tanítani a gyerekeknek, hogy közben azt szeretik is. A résztvevők közül sokan üzemeltetnek diákmédiát, akár papíralapút, akár interneteset, van olyan is, aki blogol. Ebből a törekvésből született meg ez a szakmai nap, ahol a diákok elmélyíthetik a tudásukat – mesélte a tanárnő. Nem ez az első alkalom azonban, hogy a programot megszervezik. – Ez a hetedik program, amit én szervezek, de már évtizedes múltra tekint vissza az esemény – tájékoztatott a tanárnő.

Diákszakmai nap 2023. Sápi Mária, (f.Todoroff Lázár)

Sápi Mária, a Református Pedagógiai Intézet pedagógiai előadója

Fotó: Todoroff Lázár

A diákok három előadást hallgathattak meg az idei szakmai napon az újságírás különböző területeiről. Három előadó osztotta meg tapasztalatát a médiaiparról. – Én nem vagyok elég hiteles, hogy ilyen témákról tanítsam a gyerekeket, ezért hívtam olyan szakembereket, akik hivatásszerűen foglalkoznak újságírással. Ez azért is izgalmas a diákok szempontjából, mert pályaorientációs célokat is szolgál a szakmai nap – folytatta a nevelő. A program Pompor Zoltán, a Magyar Olvasástársaság elnökének interaktív előadásával kezdődött, majd Kecskés István újságíró, a Diákújságírók Egyesületének elnöke és a sportal.hu főszerkesztője, illetve Moncz Attila publicista, a Sport TV főszerkesztő-helyettese tartott a diákoknak foglalkozásokat a hírszerkesztés különböző technikáiról. – Mivel diákmédiáról beszélünk, ezért elsőként a Diákújságírók Szövetségével vettem fel a kapcsolatot még annak idején, ennélfogva Kecskés Istvánnal már régóta együtt szoktunk dolgozni – számolt be az előadók kiválasztásáról Sápi Mária. – Hálás vagyok ezért az együttműködésért, és igyekszem mindig olyan érdekes újságírókat találni, akik a szakma különböző területeiről érkeznek. Pompor Zoltán mint a Magyar Olvasástársaság elnöke cikkeket is ír az összefoglalókon és a könyvajánlókon kívül, ő azonban mégiscsak irodalmár. Ezért kezdtük a programot az ő előadásával, ő mutatta be az újságírás irodalmi részét. Moncz Attila nemcsak főszerkesztő-helyettesi pozíciója miatt ideillő előadó, hanem reformátussága miatt is. Fontosnak tartom, hogy a diákok lássák, hogyan kell és lehet református lelkiséggel dolgozni a piacon. Kecskés István pedig mint diákújságíró mindig figyelemmel kíséri a munkánkat, és bármikor hívom, mindig szívesen vesz részt az eseményen – folytatta az esemény szervezője.

Diákszakmai nap 2023. Kecskés István Jó. (f.Todoroff Lázár)

Kecskés István: Megszállottja vagyok a szakmának, senkit nem beszélnék le róla. Sőt, akinek tudok, annak segítek is

Fotó: Todoroff Lázár

Kecskés István az előadói felkérést gondolkodás nélkül fogadta el. – Ha esély adódik, hogy fiatal újságíróknak beszéljünk a szakmáról, annak jelenlegi helyzetéről, nehézségeiről, örömeiről, akkor erre nem mondhatok nemet, így eszembe sem jutott, hogy ne fogadjam el a meghívást – fogalmazott a Diákújságírók Egyesületének elnöke. Az előadót meglepte, hogy milyen aktívan vettek részt a diákok, örült a sok kérdésnek és a fiatalok szakma iránti érdeklődésének. A gyerekek kíváncsisága a következő előadás során sem lankadt, amikor Moncz Attila többek között a médiabeli hitelességről is beszélt. – Nekem fontos, hogy reggel őszintén tudjak a tükörbe nézni – vallotta a szakember. A felkérést, hogy a diákoknak rendezett szakmai napon előadjon, örömmel fogadta, fontosnak tartotta a fiatalok tanítását, helyes irányba terelését. – Nem fogunk örökké élni. Én nem vagyok féltékeny arra, ha egyszer jön valaki, aki nálam jobb, ez az élet természetes velejárója – mondta. A publicista szerint mindenképpen pozitív törekvés ez a szakmai nap, amelyen előadóként lehetőséget kapott olyan útravalóval ellátni a fiatalokat, amelynek a segítségével értékes ember, esetlegesen szakember válik majd belőlük. – Ennek nem arról kell szólnia, hogy kipipálunk egy újabb pontot a bakancslistánkon, hanem hogy konstruktív módon jussunk előre – zárta a beszélgetést.

Diákszakmai nap 2023. Moncz Attila (f.Todoroff Lázár)

Moncz Attila szerint az újságírást nem lehet nem hivatásként űzni

Fotó: Todoroff Lázár

A diákok kíváncsisága nem korlátozódott az újságírásra mint hivatásra, a mindennapos munka technikai részletei ugyanúgy érdekelték őket. – A Kispesti Ifjúsági Önkormányzat képviselője vagyok, így engem sok hasonló programra hívnak meg, emellett volt már tapasztalatom a helyi televízióval is. Nem először vagyok diákoknak rendezett szakmai napon, mindig motivál, hogy részese lehetek a diáktársaim fejlődésének, és át tudom adni az élményt és az itt megszerzett tapasztalatokat – mesélte az egyik résztvevő.

Diákszakmai nap 2023. borítókép jó, (f.Todoroff Lázár)

A diákok három előadást hallgathattak meg az idei szakmai napon az újságírás különböző területeiről, és gyakorlaton is részt vehettek

Fotó: Todoroff Lázár

A délutáni programon a fiataloknak gyakorlatban is bizonyítaniuk kellett: híranyagszerkesztés mellett egy rövid felkonferálás elkészítése volt a feladatuk. A programon részt vevő tanulók nagy része médiaszakkörre is jár, így a megszerzett tudás már pályaválasztás előtt gyümölcsöt hozhat. Az esemény nemcsak pályaorientációs, illetve gyakorlati szempontból volt eredményes, hanem a fiatalok formálására is lehetőség volt, hogy egy nap konstruktív, hiteles, református médiaszakemberekké válhassanak.