Értékmegőrzés és értékközvetítés – vallásturisztikai szakembereket képeznek Egerben

A hazai szakrális örökség bemutatása, Magyarország vallásturisztikai értékeinek népszerűsítése, a keresztény értékrend közvetítése – a többi között ezekkel a célokkal kezdik meg majd munkájukat azok a szakemberek, akik részt vesznek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem ősszel kezdődő, két féléves, vallásturisztikai szakirányú továbbképzésén.

Vallásturisztikai szakembereket képeznek Egerben szakindítás, 2024. szeptember .- Fotó: TIREK

Fotó: TIREK

A vallásturizmus a találkozás kultúrája, a hit átadásának fontos színtere, eszköze, és a képzésben részt vevő hallgatók ebben a missziós munkában dolgoznak majd – emelte ki Domjánné Nyizsalovszki Rita tanszékvezető egyetemi docens az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem sajtótájékoztatóján.

Domjánné Nyizsalovszki Rita tanszékvezető egyetemi docens, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vallásturisztikai szakembereket képeznek Egerben szakindítás, 2024. szeptember .- Fotó: TIREK

Domjánné Nyizsalovszki Rita tanszékvezető egyetemi docens

Fotó: TIREK

Szontágh Szabolcs, a Nemzeti Vallásturizmus Tanács főtitkára – aki oktatóként maga is részt vesz a képzésben – arról beszélt, hogy kollégáival már hét éve munkálkodnak azon, hogy ez a szakirányú továbbképzés elindulhasson. Ez azért is fontos, mert nemzetünk kultúráját gazdagon átszövi a keresztyénség, és az épített örökség mellett a szellemi értékek megismertetése is fontos.

Szontagh Szabolcs. Vallásturisztikai szakembereket képeznek Egerben szakindítás, 2024. szeptember .- Fotó: TIREK

Szontagh Szabolcs, a Nemzeti Vallásturizmus Tanács főtitkára

Fotó: TIREK

Épp ezért nehéz mindenről átfogó képet alkotni, ezért is szükség van a megfelelő vallásturisztikai szakemberek munkájára. Hozzátette: ez nem egy felekezet feladata, hiszen itt ökumenikus szinten élő örökségről beszélünk. Eger elsőként indítja el ezt a képzést, és a kormány minden támogatást megad ehhez, ez azonban nem elég. Olyan emberekre van szükség, akik megértik az idő szavát, és akár hallgatóként, akár oktatóként végzik ezt a munkát, Isten szeretetét hirdetik – emelte ki a főtitkár.

Nacsa Lőrinc, a Nemzeti vallásturizmus intézkedési terv koordinációjáért felelős miniszteri biztos videóüzenetben fogalmazta meg gondolatait. Mint mondta, a vallásturizmus célja az, hogy lehetőséget biztosítson a találkozásra, találkozásra Istennel, egymással és önmagunkkal. Mindezt felekezeti hovatartozásra, nemre, korra való tekintet nélkül. Az épített örökség nem öncélú, hanem a Feljebbvaló dicsőségét hirdeti, és ez az örökség nemcsak a múltunk, hanem a jövőnk is, épp ezért ezeknek a helyeknek az élő közösséggel kell találkozniuk – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Vallásturisztikai szakembereket képeznek Egerben szakindítás, 2024. szeptember .- Fotó: TIREK

Fotó: TIREK

Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettes úgy fogalmazott: amikor az egyetem 2021-ben, 72 év után újra egyházi fenntartásba került, az meghatározta az intézmény jövőképét és küldetését is.

Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettes, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. Vallásturisztikai szakembereket képeznek Egerben szakindítás, 2024. szeptember .- Fotó: TIREK

Csáfor Hajnalka, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatási rektorhelyettese

Fotó: TIREK

Az egyetem hozzájárul az egyház tanítói küldetésének teljesítéséhez, és kiemelt feladata a kulturális értékek megőrzése, megismertetése és fejlesztése. A vallásturisztikai ágazat intenzív fejlődésnek indult, és ez szükségessé tette azt, hogy az ehhez kapcsolódó szakemberképzés megújuljon. Épp ezért kiemelt jelentőségű, hogy az egri egyetemen elkezdődik ez a képzés, amely hozzájárul a Nemzeti vallásturizmus intézkedési tervben kitűzött célok eléréséhez – szögezte le a rektorhelyettes.

Az egri egyetem rektora együttműködési megállapodást kötött a Pannonhalmi Főapátsággal, a Tihanyi Apátsággal, a Tiszántúli Református Egyházkerülettel, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhellyel, a Máriapócsi Nemzeti Kegyhellyel, valamint a Viator Természetjáró Kulturális Egyesülettel (Zarándokakadémia) azért, hogy a képzés valóban gyakorlatorientált legyen.