Freund Tamás neurobiológus a Károli Szabadegyetem októberi vendége

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének előadása október 24-én, hétfőn 18 órakor kezdődik Agyhullámok, memória, kreativitás belső világunk és az információrobbanás hatásai címmel. Az eseményt történelmi séta előzi meg, amelyen az érdeklődők a KárolyiCsekonics-palota felújított belső tereit tekinthetik meg.

A Bolyai- és Széchenyi-díjas Freund Tamás 1983-ban szerzett biológusdiplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1981 és 1988 között összesen négy évig volt vendégkutató az Oxfordi Egyetemen. 1990-ben került az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete funkcionális neuroanatómia osztályának élére. 1994-ben az intézet igazgatóhelyettese lett, majd 2002-től 2020-ig, az MTA elnökévé választásáig, ő vezette az intézetet, amely nemzetközi élvonalba tartozó agykutatási műhelyként közismert.

Freund Tamás (f.MTA, Szigeti Tamás).jpg

A Károli Szabadegyetem októberi vendége Freund Tamás

Fotó: MTA/Szigeti Tamás

Freund Tamás elsősorban az agykéreg működését kutatja, kutatócsoportja olyan betegségek neurobiológiai kérdéseivel foglalkozott, mint az epilepszia, az oxigénhiányos agykárosodás, a szorongás és a Parkinson-kór. Tudományos munkáját a Bolyai- és Széchenyi-díjak mellett 2011-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetéssel jutalmazták, 2013-ban pedig Prima Primissima díjjal tüntették ki. Számos nemzetközi kitüntetése és akadémiai tagsága közül kiemelendő az Agy-díj (2011), amelyet Dánia alapított, és az idegtudományok legnagyobb elismeréseként tartják számon. Freund Tamás több mint kétszáz tudományos közlemény, tizenkét könyvfejezet szerzője vagy társszerzője, sikeresen lobbizott a Nemzeti Agykutatási Programért.

Kevesen tudják, hogy Freund Tamás zeneiskolába járt, klarinétozni tanult, Benny Goodmann játéka inspirálta fiatalkori zenerajongását. Tizenhat évesen dzsesszzenekarban játszott és két kórusban is énekelt, a Canticum Kamarakórus egyik alapítója. A klarinét mellett megtanult szaxofonozni, fellépett Vukán Györggyel, tagja az Ars Nova Sacra kórusnak, ahol a basszust erősíti. Feleségével és Balázs János zongoraművésszel hármasban többször fellépett, többek között a Zeneakadémia nagytermében is.

A Károli Szabadegyetem októberi rendezvényét a Károli Közösségi Napok keretében rendezik meg. A Trócsányi László rektor által elindított ismeretterjesztő rendezvénysorozat 2022 májusában indult útjára azzal a hiánypótló szándékkal, hogy a Károli közösségén túl teret biztosítson azok számára, akik bővíteni szeretnék ismereteiket, akik a mindennapi életünket átszövő kérdések mélyebb megértésére vágynak. A rendezvény témáit aktuális kérdésekre adott válaszok alkotják közérthető formában. A Károli Szabadegyetem első alkalmát Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökének előadása nyitotta meg, a következő alkalommal Pintér Sándor belügyminiszter pódiumbeszélgetése is telt házzal zajlott le. A nyári szünetet követően szeptember végén Bagdy Emőke pályatársával, F. Földi Rita klinikai szakpszichológussal folytatott a közönséget is aktívan bevonó beszélgetést.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének október 24-én 18 órakor kezdődő előadását 17 órától vezetett történelmi séta előzi meg, amelynek keretében az érdeklődők a Károlyi–Csekonics-palota felújított belső tereit tekinthetik meg. A Károli Szabadegyetem rendezvényére a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ide kattintva az online jelentkezési felületen lehetséges.