Hogyan esett szét Jugoszlávia, és mi következett utána?

Az elmúlt évtizedek nem segítettek bizonyos történelmi eseményekre egyértelmű válasszal szolgálni, azonban a Károli Szabadegyetem most erre igyekszik lehetőséget adni. A közeli múlt eseményeit tárja fel az idei első pódiumbeszélgetésen Várady Tibor, Jugoszlávia korábbi igazságügyi minisztere és Trócsányi László rektor február 22-én.

Az esemény témája elsősorban arra fókuszál, hogy Jugoszláviában másként alakult a rendszerváltás, mint a többi kelet-európai országban. Ebben jelentős szerepet játszott Slobodan Milošević szerb elnök személye, de az is, hogy nem ugyanabból a valóságból történt kilépés, mint a keleti blokk többi országa esetében. A helyzetet nehezítette, hogy Tito halála után nemcsak a kommunizmus, hanem a délszláv nemzetek közötti egyensúly is megbomlott. A nacionalizmus előtérbe kerülésével az átalakulás, vagyis a rendszerváltás országváltássá, pontosabban az ország szétesésévé módosult. Azóta eltelt több mint másfél évtized. Fegyveres konfliktusok már nincsenek, de több ponton megválaszolatlan maradt, hogy mi is lett a szétesés eredménye, illetve a kisebbségi jogok kérdése is rendszeresen felvetődik.

Várady Tibor a Belgrádi Egyetem jogi karán diplomázott 1962-ben, majd a Harvardon doktorált nemzetközi jogból 1970-ben. 1963 és 1992 között az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán tanársegéd, docens, majd egyetemi tanár lett. 1992-ben és 1993-ban az akkori jugoszláv kormány igazságügyi minisztere, majd 1993-tól a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) Jogi Tanszékének tanára, valamint vezetője. 1993 és 1997 között a CEU rektorhelyettese. A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja. Az atlantai Emory Egyetem és a Közép-európai Egyetem professor emeritusa. 1981 és 1998 között többször is előadott amerikai egyetemeken vendégtanárként. Számos magyar, szerb és angol nyelvű egyetemi tankönyv (társ)szerzője. 1969 és 1971 között az Új Symposion fő- és felelős szerkesztője, 1990 és 1999 között ugyanezt a tisztséget a Létünk című folyóiratnál töltötte be.

A Károli Szabadegyetem rendezvénye február 22-én, szerdán 18 órakor kezdődik, a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.