Ismét indul az adománygyűjtés

Tavaly tizenegy és fél milliót gyűjtöttek Kárpát-medencei református oktatási intézmények. A Magyar Református Egyház megduplázta az összeget és hat kárpátaljai, négy szlovákiai, négy erdélyi, öt királyhágómelléki, valamint három szerbiai óvodát és iskolát támogatott belőle. Idén ismét indul az adománygyűjtés.

képA Magyar Református Egyház 2009-ben hozta létre a Kárpát-medencei Református Oktatási Alapot, hogy testvéri közösségvállalással segítse a nehezebb helyzetben lévő, nem az anyaország területén működő oktatási intézmények működését és fejlesztését. A Kárpát-medence református iskoláinak tanárai és diákjai 2010 óta minden év végén adománygyűjtést szerveznek, s a befolyt összeget a Magyar Református Egyház a saját költségvetéséből megduplázza.

Tavaly a Kárpát-medencei református iskolák összesen 11.527.909 forint adományt gyűjtöttek, ezt egészítette ki 11 millió forinttal a Magyar Református Egyház és 1.836.000 forint értékű adományával a Magyar Bibliatársulat.

Így összesen 24.363.909 forint állt rendelkezésre a pályázati célok támogatására. Új határon túli bölcsőde, óvoda vagy általános iskola indítására, illetve a működésük támogatására huszonhat pályázat érkezett, ebből a Generális Konvent elnöksége huszonkét pályázatot részesített támogatásban, összesen 20,8 millió forint értékben. 

Emellett 1718 újfordítású Bibliát vehettek át a határon túli kilencedikes diákok, valamint az újonnan református kézbe került magyarországi középiskolák kilencedikesei. Az alap négyszázezer forinttal támogatta a Kárpát-medencei református tanévnyitó megrendezését is. Öt intézmény kivételével a nyár folyamán a támogatást át is utalták.

Az adománygyűjtés ismét indul

Az Oktatási Alap idén is felhívással fordult a református oktatási intézmények vezetőihez, pedagógusaihoz, tanulóihoz és azok szüleihez, hogy támogassák ezt a kezdeményezést, így is munkálják közösen a Kárpát-medencei református egységet. Idén is három célt szolgál a gyűjtés: a végvárprogram Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken, Horvátországban és Szerbiában segít magyar református óvodák és általános iskolák indításában, míg a megmaradási program a kárpátaljai, felvidéki és a délvidéki református intézmények működését támogatja, melyek egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben kapnak állami támogatást. A Bibliatársulattal együttműködve pedig minden Kárpát-medencei refis kilencedikest megajándékoznak egy újfordítású Bibliával.

Az adománygyűjtést az osztályfőnökök vezetésével a diákok végzik, annak javasolt időtartama egy hónap (lehetőleg a november-decemberi időszakban). Az Oktatási Alap segédanyagot is készített a gyűjtéshez. A központi összesítésre és lezárásra 2014. január 31-ig kerül sor. Az összegyűjtött adományokat a területileg illetékes püspöki hivatalba, Magyarországon a Zsinathoz kell elküldeni. A részletes tájékoztatót és az adománygyűjtéssel kapcsolatos anyagokat a kapcsolódó letöltések között (cikkünk mellett jobbra) találják.

reformatus.hu