Készülhetnek a hitoktatók a következő tanévre

A helyi hitoktatás szervezéséhez nyújt segítséget a Zsinati Oktatási Iroda. A fontos határidők felsorolása mellett helyben használható plakátokkal is segítik a választható hit- és erkölcstanórák népszerűsítését, a tanárok felkészülését.

A hittanoktatók és a gyülekezetek figyelme a következő időszakban a 2022/23. tanév előkészítése felé fordul. A Zsinati Oktatási Iroda az előttük álló feladatokat 15 lépést tartalmazó menetrendben foglalta össze. Ezt a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet alapján készítették el.

Teendők lépésről lépésre

A hitoktatásra készülés menete a dokumentum szerint a Zsinat elnökségétől kiadott írásbeli meghatalmazásokkal kezdődik. Ezeket február 28-ig igényelhetik az egyházközségek, bár mivel a legtöbb lelkipásztort ismerik a helyi állami intézményekben, a legtöbb esetben nem kérik a közegyházi meghatalmazást.

Március 1-je és 14-e között érdemes tájékoztató szülői értekezleteket tartani. Ezek menetét már februárban szükséges előkészíteni. A járványügyi intézkedések miatt érdemes az oktatási intézmény vezetőjével külön egyeztetni. Március 16-a és 30-a között a hitoktatást szervező egyházak, egyházközségek adatait is szükséges feltüntetni az adott iskola honlapján, más hirdetőfelületein.

Március elsejétől az igazgatónak hozzáférhetővé kell tennie az egyházközség által rendelkezésére bocsátott hit- és erkölcstanoktatáshoz kapcsolódó papíralapú dokumentumokat, különösen a tantervet, a tananyagot, a tankönyveket és a hit- és erkölcstan oktatás munkamódszerét.

Beiratkozni április 2122-én lehet. A beiratkozást követő három napon belül a gyerekek adatainak meg kell érkezniük a szervező egyházközséghez. A beiratkozást követő hét napon belül az iskolaigazgató és az egyházközség képviselője a tanulócsoportok kialakításáról is egyeztetnek.
Amennyiben a szülő módosítaná korábbi választását, hogy etika vagy a hit- és erkölcstan tantárgyat tanuljon gyermeke, május 20-ig van lehetősége megváltoztatni korábbi döntését. Ha jelentkeznek újabb szülők, akik hittanra járatnák gyermeküket, az igazgató három napon belül köteles továbbítani adataikat, hét napon belül pedig újból egyeztetni az egyházközséggel a tancsoportok kialakításáról.

Június 10-ig szükséges a hitoktatásban résztvevő gyerekek várható létszámát leadni a Zsinati Oktatási Iroda részére.

A 2022/23. tanév tankönyvterjesztését is a Zsinati Oktatási Iroda közvetítésével a MRE Kálvin János Kiadója végzi.

Az elérhető könyvek jegyzékét itt találják. A tankönyveket és munkafüzeteket a becsült létszámadatok alapján a Zsinati Oktatási Iroda rendeli meg június 30-ig a Kálvin Kiadótól. A tankönyvekről itt tájékozódhat. A tankönyveket a Kálvin Kiadó augusztus 25-ig juttatja el az egyházközségek postacímére.

A szeptember 1-ig bekövetkező létszámnövekedés alapján az egyházközség szeptember 110. között juttathatja el pótigénylését a Zsinati Oktatási Iroda részére, amely szeptember 15-ig megrendeli a tankönyveket a Kálvin Kiadótól. A Kálvin Kiadó október 15-ig teljesíti a pótrendeléseket.
Az iskolai adminisztrációt és az órarendet augusztus 31-ig szükséges előkészíteni. Az új tanév hittanoktatóinak adatait szeptember 10-ig kell bejelenteni. Az október 1-i létszámot október 10-ig szükséges közölni.

Plakátok és egyéb információk

A további, hittanoktatás szervezését támogató segédanyagok a www.reformatus.hu honlapon, valamint a www.hittan.info és a www.refpedi.hu oldalon is elérhetők.

Az április 2122-i beiratkozás előkészítése érdekében az MRE Zsinati Oktatási Iroda 8000 példányban juttat el tájékoztató plakátokat a gyülekezetek számára. Az itt is letölthető plakátok kinyomtatva, a gyülekezetek honlapjain és közösségimédia-felületein terjesztve nagyban segíthetik a hitoktatás népszerűsítését.

Hittan plakát

Az MRE Zsinati Oktatási Iroda 8000 példányban juttat el tájékoztató plakátokat a gyülekezetek részére

Fotó: reformatus.hu