Két református óvodát adtak át Miskolcon

Átadták Miskolcon a Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola új óvodáját és a Miskolci Édenkert Református Óvodát. A gyermek Isten ajándéka – mondta Pásztor Dániel a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke az egyik avatóünnepségen, ahol megjelent Soltész Miklós államtitkár és Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője is.

Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola óvodájánakátadója, Miskolc, - 2021. 11.17, Fotó: boon.hu-Kozma István

Akik élvezhetik a beruházás gyümölcseit a Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola óvodájában

Fotó: boon.hu/Kozma István

Két, a Tiszáninneni  Református Egyházkerület fenntartásában  működő óvodát adtak  át szerdán Miskolcon – számolt be az Észak-Magyarország című lap csütörtökön.

„A gyermek Isten ajándéka” – mondta Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke a Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola új óvodájának ünnepélyes átadóján szerdán. A püspök az áhítat során bölcsességet kívánt az óvodás gyermekeknek és a pedagógusoknak és megáldotta őket.
Egy régi álom teljesült azzal, hogy az iskola épületén belül kialakították a korszerű óvodát – mesélte Gulyás Ágnes intézményvezető. Célunk a szakmaiság biztosítása és a keresztény értékek átadása mellett az, hogy a gyermekek szeretetben növekedjenek a megújult környezetben – mondta. Az oktatási intézmény új kétcsoportos óvodája az Országos Óvoda Programnak köszönhetően valósulhatott meg, a beruházás 345 millió forintba került.

Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola óvodájánakátadója, Miskolc, - 2021. 11.17, Fotó: boon.hu-Kozma István

A gyermek Isten ajándéka – mondta Pásztor Dániel tiszáninneni püspök

Fotó: boon.hu/Kozma István

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a gyermekekkel eltöltött idő ajándék, de ugyanakkor felelősség is. Fontos ugyanis, hogy milyen mintát lát, milyen útravalót kap a gyermek a szüleitől és a pedagógusaitól. Az egyházi nevelés ennek jó alapja lehet – tette hozzá az államtitkár.

Azért fontos, hogy a kormány támogatja egyházi nevelési intézmények létrejöttét is, hogy a szülők utat választhassanak gyermekük számára – mondta Alakszai Zoltán kormánymegbízott. Hozzátette: Az ország fejlesztései azt a célt szolgálják, hogy ezzel a szabadsággal mindenki élhessen.

Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola óvodájánakátadója, Miskolc, - 2021. 11.17, Fotó: boon.hu-Kozma István

Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola új óvodájának egyik csoportszobája

Fotó: boon.hu/Kozma István

A kormány igyekezett mindent megadni a családoknak, hiszen a gyermekek jelentik a jövőt – hangsúlyozta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, aki szerint a családtámogatások mellett fontos a gyermekek értékrendjének megalapozása, továbbá hogy a legjobb színvonalú oktatási, nevelési intézményekbe járjanak

Olyan beruházást zártak most le, amely egy rendkívüli időszakban jött létre – mondta Rácsok András. A püspöki titkár utalt arra, hogy a koronavírus-járvány idején zajlott a kivitelezés. Nehéz volt mindenki számára, de valamenynyien helytálltak, és az álom így valóra vált.

Édenkert Református Óvoda - Miskolc - Átadó: 2021.11.17. - Fotó: boon.hu/Kozma István

A Miskolci Édenkert Református Óvoda

Fotó: boon.hu/Kozma István

Egy másik új református óvoda is megnyitotta kapuit, amelynek ünnepélyes átadója szintén szerdán volt. A Miskolci Édenkert Református Óvoda Kis-Hunyad utcai műemléki épülete korábban az evangélikus egyházé volt, most azonban új funkcióval hasznosult. Egyelőre egy vegyes csoportban 21 gyermekkel kezdték meg a működésüket, de jövő szeptembertől még egy óvodás csoportot szeretnének indítani a megújult épületben – mondta Kerekesné Tóth Éva intézményvezető. Az épület megvásárlása és korszerűsítése szintén kormányzati támogatásból, 610 millió forint ráfordítással jött létre. Jó látni, hogy egyre nő a gyermekvállalási kedv, különösen azért, mert Miskolcon az elmúlt 30 évben nem igazán voltak jók ezek a mutatók – emelte ki Kiss János miniszterelnöki biztos. Hozzátette: a demográfiai fordulat részben a kormányzati támogatásoknak is köszönhető, a siker azonban több összetevőből áll, amihez kell a jó intézményi ellátórendszer is.

Édenkert Református Óvoda - Miskolc - Átadó: 2021.11.17. - Fotó: boon.hu/Kozma István

Rácsok András püspöki titkár, Kiss János miniszterelnöki biztos, Soltész Miklós államtitkár, Pásztor Dániel püspök és Kerekesné Tóh Éva intézményvezető az Édenkert Református Óvoda átadásán

Fotó: boon.hu/Kozma István

Az Európa Rádió beszámolója a két óvoda átadásáról