Kiemelt károlis gyakorlóhely lesz a nagykőrösi refi

Együttműködési megállapodást kötött a pedagógusképzés fejlesztéséről Nagykőrösi Református Egyházközség, az Arany János Református Általános Iskola és Óvoda, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem március 12-én, a tanítók napján.

kre-nagykoros-1.jpg

Fotó: Önkormányzati Hírek Nagykőrös

Az elmúlt évek szakmai együttműködését új alapokra helyező megállapodást a református egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának nagykőrösi oktatási épületében írták alá. A dokumentum szerint a köznevelési intézmény, a fenntartó egyházközség és a Károli a szakmai gyakorlatokon túlmenően is támogatja egymás oktatási és kutatási programjait, közös szakmai rendezvényeket szerveznek a pedagógus- és hitéleti képzések támogatása, illetve fejlesztése érdekében – tájékoztatott a Károli kommunikációs igazgatósága.

„A most aláírt megállapodás egy hazánkban új megoldást vezet be a szakmai és gyakorlati együttműködésben, aminek keretében a nagykőrösi Arany János Református Általános Iskola és Óvoda felkészült pedagógusai a szakmai gyakorlatok keretében magas színvonalú mentorálást biztosítanak a Tanítóképző Főiskolai Kar pedagógus- és hitéleti képzésein tanuló hallgatók számára ” – hangsúlyozta Szenczi Árpád, az Arany János Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója, a kar korábbi déjánja.

kre-nagykoros-2.jpg

Pap Ferenc dékán, Szabó Gábor nagykőrösi vezető lelkipásztor, Szenczi Árpád igazgató

Fotó: Önkormányzati Hírek Nagykőrös

Pap Ferenc dékán arról beszélt az ünnepségen, hogy intézményeik az elmúlt évtizedekben a változó jogi, társadalmi és történelmi környezetben közös gyökerekből táplálkozva éltek és működtek együtt: „Közösen dolgoztak és dolgoznak együtt a vidék és a régió megtartó erejéért, a vidéki iskolarendszer és a vidéki képzők fennmaradásáért, a nagykőrösi református intézmények infrastrukturális megújításáért és bővítéséért.” Bejelentette, hogy a Tanítóképző Főiskolai Kar képzési portfóliója fejlesztését a régió igényeinek megfelelően kívánja bővíteni. A most aláírt megállapodás amiben a neveléstudományi képzés esetében is fontos szerepet kap.

Református oktatás Nagykőrösön

1839-től 1957-ig működött a Dunamelléki Református Tanítóképzőt Nagykőrösön, 1990-ben indult újra Nagykőrösi és Dunamelléki Református Hitoktató- és Tanítóképző Főiskola néven, majd 1993-ban az újonnan alapított Károli Gáspár Református Egyetem része lett. Az Arany János Református Általános Iskola 1992-ben lett a felsőoktatási intézmény gyakorlóiskolája. A jogszabályi és finanszírozási változások miatt azóta a gyakorlóiskolai státusz megszűnt, de továbbra is fogadta a Tanítóképző Főiskolai Kar hallgatóit a gyakorlati képzésre – derült ki a közleményből.