Köszönjük a bátorságot és a helytállást!

A Zsinat Elnöksége levelet írt a Magyarországi Református Egyház valamennyi oktatási intézményében dolgozó pedagógusának és végzős diákjának:

Kedves Testvéreink!

Úgy tartja a mondás, hogy a jó pap holtáig tanul. Az elmúlt néhány hét tükrében talán elmondhatjuk, hogy a jó tanár is. Különös időszakon vagytok túl. Átálltatok digitális oktatásra, tanulóitokat csak képernyőkön keresztül oktathatjátok, sokatoknak emberfeletti erőfeszítés volt mindent megszervezni, lebonyolítani, megoldani. Különösen nehéz időszakban álltok tehát helyt a református egyház valamennyi oktatási intézményében. Köszönjük, hogy önmagatokat háttérbe szorítva, nap mint nap azon dolgoztok, hogy a rátok bízott fiatalok minél kevesebb megpróbáltatáson menjenek keresztül. Tudjuk, hogy a járvány nem csak szakmailag óriási kihívás számotokra, hanem lelkileg is hatalmas erőpróbát jelent.

Szeretnénk, ha tudnátok: nem vagytok egyedül! A református egyház vezetése és több százezernyi magyar református imádkozik értetek: mindannyiótokért, akik egyházunk oktatási intézményeiben dolgoztok, hogy felkészültségetekkel, bölcsességetekkel minél könnyebben helyt tudjatok állni. Köszönjük, hogy nem hátráltatok meg! Ebben a krízishelyzetben fontos feladat mindannyiunknak, hogy ne fáradjunk meg a szolgálatban. Még inkább szükség van az imádságra, az összetartásra.

A református egyház Zsinatának Elnöksége figyelemmel kíséri munkátokat. Szeretnénk minden segítséget megadni, hogy a hivatásotokat a lehető legjobb keretek között tudjátok végezni. Folyamatosan közbenjárunk országunk vezetőinél is, hogy minden támogatást megkaphassatok nélkülözhetetlen szolgálatotokhoz.

Kedves Ballagó, Végzős Diákok!

Tervekkel, álmokkal, vágyakkal vagytok tele, és ebben a helyzetben talán még nem értitek, mi értelme volt az elmúlt évek erőfeszítéseinek. Nem baj, ha így érzitek. Bizony, minden történésnek, jónak és rossznak oka és szerepe van. A dolgok összefüggnek és összetartoznak. Kölcsönösen erősíthetik, de akár gyengíthetik is egymást. Az eredmény a tudás és tapasztalat, mely előreviszi sorsunk alakulását.

Veled van Istened, az Úr, ő erős, és megsegít. (Zofóniás próféta könyve 3. részének 17. verse)

Ennek az erős, megsegítő Úrnak az áldását kérjük életetekre, szolgálatotokra!

Köszönjük a bátorságot és a helytállást!

Testvéri szeretettel:

Dr. Huszár Pál
főgondnok, a Zsinat világi elnöke

és

Dr. Szabó István
püspök, a Zsinat lelkészi elnöke