Közös termés egyéni elhatározásból

Az Istentől kapott személyes ajándékaink közösségeink javára is szolgálhatnak. Ehhez nem nagy dobásra, hanem aprólékos munkára van szükség – mondta el Süvegesné Rudan Margit és férje, Süveges Gergő, a közösségfejlesztő kurzusokat szervező NCD Hungary képviselői. Műhelyeik segítenek azonosítani a csoportok erősségeit és a gyengébb területeket is, hogy megkapják az egészséges, erősödni képes működéshez szükséges válaszokat. Mit tudok én tenni? Hogyan kezdődik el a közös út egy gyülekezettel? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Miért vágtak bele ebbe a szolgálatba?

Gergő: Körülbelül tizenöt évvel ezelőtt, egy lelkigyakorlaton ismertük meg azt a közösségfejlesztő eszközrendszert, amelynek alapja Christian A. Schwarz evangélikus teológus természetes közösségfejlődésről szóló könyve volt. Feleségemmel mind a ketten racionális gondolkodásúak vagyunk, ezért nagy hatással volt ránk, ahogyan ezt a témát a szerző feldolgozta kutatásai alapján. Az NCD betűszó, az angol Natural Church Development rövidítése, ami magyarul Természetes Közösségfejlődést jelent. A szemlélet a Szentlélekből táplálkozik, és a strukturált gondolkodást ösztönzi. Segít pontosabban azonosítani a közösségeket érintő problémákat, hogy megkapják az egészséges, erősödni képes működéshez szükséges válaszokat. Ez az alapelv minket is változásra ösztönzött, és arra indított, hogy a szemléletet másokkal is megosszuk.

Margit: A képzéseken a résztvevőkkel keressük annak az útját, hogyan válhatunk mi magunk is közösségibbé, illetve a plébániáink, gyülekezeteink is. Gergővel korábban mi is kerestük az utunkat Istenhez, és azt éltük meg, hogy egyházban maradásunk és hitünk nagy részben azon múlik, hogy vannak-e közösségeink. Valószínűleg ez nem csak ránk igaz. Úgy gondolom, hogy a keresztyén értékeken alapuló közösségeknek egyre hangsúlyosabb szerepük van a társadalomban. Ezért is döntő jelentőségű az, hogyan ápoljuk a velünk egy gyülekezetbe járókkal a kapcsolatot, miként tudunk részt venni egy egészségesen működő csoportban. A képzéseink eszközként szolgálnak ennek megvalósításához. A gondolkodásmód alapja az, hogy nem egy ember köré kell szerveződnünk, hanem mindannyiunknak meg kell találnunk a saját felelősségünket a közösségünkért.

NCD 2023 (f.NCD)

Fotó: NCD Hungary/Ménesi Ágoston

Az NCD honlapján is látható videóban úgy fogalmaznak: a közösségépítés akkor válik igazán hatásossá, ha először megismerjük azt, hogy mi magunk hogyan járulhatunk hozzá a közösség építéséhez.

Gergő: A közösségfejlődési eszközrendszer egyik meghatározó eleme, hogy pillanatnyi minták és praktikák helyett általánosan érvényes alapelvek mentén segít rátekinteni magunkra és a közösségeinkre. A másik pedig az életforma: az önreflexió középpontjában a hálaadás áll. Nem azt keressük, hogy mi nem működik, hanem elsőként azt, hogy miért tudunk hálát adni. Olyan kérdésekre keressük a választ, hogy mi az, ami ebben a közösségben jól működik, ami miatt öröm itt lenni. Milyen ajándékokat bízott ránk Isten, mi az, ami a gyülekezetünk építését szolgálja. Ezt követően nézünk rá arra, hogy mely területeken szükséges dolgoznunk, javítanunk. Mert az erősségeinkből táplálkozva válunk képessé arra, hogy foglalkozzunk a hiányosságokkal, nehézségekkel. Azt reméljük, hogy a kurzusaink nem egyszeri élményt vagy tapasztalatot adnak a résztvevőknek, hanem életformává alakul számukra, amelyben szakértő munkatársaink segítségével ránéznek magukra, megkeresik azt a pontot, amelyik a közösség életében a legtöbb figyelmet igényli, és azon a területen egyesítik az erőiket.

Margit: Ezek az alapelvek hangsúlyosak az NCD-képzések felépítésében. Viszont csapdát jelenthet közösségi és személyes szinten is, hogy mintákat keresünk arra, mit és hogyan csinál a másik ember, közösség, gyülekezet, és azt akarjuk lemásolni, majd azt várjuk, hogy ugyanolyan jól működjön nálunk is. Ám mások vagyunk, a közösségeink erősségei és gyengeségei is eltérők. Az NCD-kurzusokon ezért olyan kapaszkodókat ajánlunk a csoportok figyelmébe, amelyek mindenhol működnek, és segítünk megtalálni azt, milyen alapelvekre kell fókuszálniuk. Például a szeretetteljes kapcsolatok kialakítása keresztyén közösségekben mindenhol alapfeltétel. Lehet egymástól tanulni, vannak jó gyakorlatok, amelyeket érdemes megismerni, de előbbre jutunk, ha arra törekszünk, hogy felismerjük, mi viszi előre a saját közösségünket, mi az, amit együtt megvalósíthatunk.

Közösség

Fotó: Getty Images

Hogyan élik meg a résztvevők, amikor felismerik, rácsodálkoznak egyéni értékeikre, amelyekkel a közösségük javát szolgálhatják?

Gergő: Az egyéni értékek felismerése felemelő és felszabadító, szinte euforikus élmény. A képzéseink fontos része, hogy a találkozók végén mindenki megfogalmaz egy vállalást, amelyen a közössége érdekében a következő alkalomig dolgozik. Az elhatározások megvalósításába fektetett energia elképesztő erőt képes megmozgatni, és rendkívül gazdagító. Közösen megélni azt, hogy a sok egyéni tudás és érték hozzáadódik a nagy egészhez, látható változást eredményez. Ez azonban nem gyors folyamat, évekig tarthat, amíg az egyéni szemlélet és hozzáállás beépül a csoport működésébe.

Margit: A diófa növekedéséhez tudnám ezt a folyamatot hasonlítani, amikor a fa kitartó és odaadó gondoskodás mellett évek múltán hoz termést. A közösségeket is hosszú távon szeretnénk megerősíteni. Az is sokad ad a közösségek formálódásához, amikor a résztvevők megtanulnak közös nyelvet használni. Beszélgetéseik így őszintébbé válnak, ami segíti a hatékonyabb együttműködést. Az egyik legnehezebb talán a proaktivitást serkenteni vagy elérni. Nem ritka, hogy a résztvevők egy jól bevált receptet várnak, ami alapján jól működő közösséget lehet működtetni: „szereljetek meg bennünket, aztán minden remekül fog működni”. Bárcsak ilyen egyszerű lenne! Ezért is szép, amikor egy-egy egyházi közösség, gyülekezet hozzánk fordul, hogy megismerjék az NCD lehetőségeit, amely a tagok egyéni, Lélektől kapott ajándékaira koncentrál.

Falevél

Fotó: unsplash.com

Milyen közösségfejlesztési terveik vannak a következő hónapokban?

Gergő: A 2023. őszi félévben több képzésünk is zajlott egyházi közösségekben. 2024 januárjától ismét meghirdetünk egy hétalkalmas alapozó műhelyt. Ez a kurzus abban segít, hogy rá tudjunk nézni azokra az alapelvekre, amelyek a saját közösségünkben is jelen vannak. A nagy kérdés, hogy hogyan működnek.

Margit: A műhelyeket alapvetően online tartjuk, hogy bárhonnan be lehessen csatlakozni. A képzéseink minden Krisztus-követő ember számára nyitottak, felekezettől függetlenül. Elegendő, ha elkötelezett a közössége építése mellett. A hét alkalom mindegyike tanítással, kiscsoportos beszélgetéssel, tapasztalatmegosztással, közös gondolkodással telik. Együtt fedezzük fel, hogy melyek a legfontosabb alapelvek, amelyek segíthetnek bennünket a közösségünkről való gondolkodásban. Kifejezetten gazdagító, különböző felekezetből való emberekkel találkozunk, és rájövünk arra, hogy tulajdonképpen ugyanazok a kérdések mozgatnak bennünket, és ugyanúgy épülhetünk egymás tapasztalatából.

Gergő: A januárban kezdődő alapképzés mellett szeretnénk elindítani a Szentlélektől kapott ajándékokról szóló egynapos műhelyt. Felszabadító érzés, amikor felismerjük azokat a bennünk rejlő értékeket, amelyekkel a közösségünket tudjuk szolgálni.

Az NCD International magyarországi nemzeti partnere Süvegesné Rudan Margit, aki az NCD Hungary szervezési, illetve a kísérési folyamatok szupervíziós feladatait látja el. Férje, Süveges Gergő „utazó nagykövetként” abban segít a közösségeknek, hogy mélyebben megértsék, milyen következtetéseket érdemes levonni az állapotfelmérés eredményeiből. A szervezet több mint tíz éve működik a magyarországi közösségek építéséért. Munkatársaikkal előadásokon, műhelyfoglalkozásokon, beszélgetéseken, csoportos találkozókon mutatják meg, hogyan segíthet egyéni és közösségi istenkapcsolatunkban egyaránt az NCD eszközrendszere. Bővebb információk: www.ncd.hu