Magyar református fiatalok sikere az európai erdőismereti versenyen

A Magyarországot képviselő Baár–Madas Református Gimnázium diákjai nyerték a Fiatalok Európa Erdeiben  (Young People in European Forests) elnevezésű nemzetközi tanulmányi versenyt Lengyelországban.

Az első ízben 2011-ben meghirdetett verseny döntőjét a lengyelországi Ruciane-Nida-ban (Masuria) rendezték meg, szeptember 28-29-én. A döntőben tizenegy ország csapata mérte össze tudását, és mutatta be hazája erdeinek jelentőségét, szépségét. A magyar csapat mind a tudásfelmérőben, mind a bemutatóban a második helyen végzett, s ezzel összetettben megnyerte a versenyt a második helyezett lengyel és a harmadik helyezett osztrák csapat előtt. A magyar csapat tagjai: Kemenes Anna, Pásztori Zsolt, Ujvári Gergely, felkészítő tanáruk Vetlényi Dávid.

A nemzetközi diákmezőny tagjai találkozhattak országuk magas rangú képviselőivel is, akik a Masuria régióban megtartott EU konferencián vettek részt. A verseny célja, hogy a csatlakozott országok középiskolás diákjai megismerjék Európa és az egyes tagállamok erdeit, a természet és környezetvédelemben betöltött szerepüket, valamint az erdészet jelentőségét. A megszerzett tudás révén megtapasztalják, hogy a természeti erőforrások megőrzése nem csupán saját környezetükben, de az európai térségben is kiemelkedően fontos feladata az ott élőknek.

A verseny két – nemzeti és nemzetközi – fordulóból állt. A hazai versenyt az Országos Erdészeti Egyesület és a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai-, Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny szervezői bonyolították le. A nemzeti fordulóban legeredményesebben szereplő csapat jutott a nemzetközi döntőbe.  A versenyt a tervek szerint jövőre is megrendezik. További információk a hazai szervezők és a verseny nemzetközi honlapján érhetők el: www.ypef.eu. Az Országos Erdészeti Egyesület weboldala: www.oee.hu.


Forrás: Országos Sajtószolgálat (OS)