Megnyitották a tanévet

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól - idézte a Bibliát Pásztor Dániel tiszáninneni püspök az országos református tanévnyitón, amelyet idén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán rendeztek meg.

Felsőzsolca országos tenévnyitó 2021 - Forrás: Facebook

Országos Református Tanévnyitó Felsőzsolcán

Fotó: Facebook

Idén Felsőzsolca adott otthont az országos református tanévnyitónak a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola szervezésében. A református oktatási rendszer több mint 60 ezer tanulót ér el 170 intézményben az óvodától az egyetemig. Számuk évről-évre emelkedik. Felsőzsolcán óvoda és általános iskola várja a nebulókat.

A rendezvény szombat délelőtt a református oktatási intézmények zászlóit hordozó tanulók bevonulásával kezdődött, amikor átvonultak az iskolából a Rendezvények Házába.

Felsőzsolca országos tenévnyitó 2021 - Forrás: Facebook

Az oktatási intézményeik zászlóit hordozó diákok vonulásával vette kezdetét az esemény

Fotó: Facebook

Az ünnepi istentisztelet alkalmával Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke hirdetett igét.

Beszéde elején a püspök felidézte a Példabeszédek könyve 22. részének 6. versét: „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” Pásztor Dániel elmondta, gyakran megkérdezik tőle, hogy miben más egy református oktatási intézmény, mint a többi. Mi az a többlet, amit nyújtani tud? Erre ő azt a választ adta, hogy úgy tekintünk a fiatalokra, mint az isteni terv részeseire, mert Istennek minden élettel van terve, amibe mi nem láthatunk bele. Ha így tekintünk a diákokra, egészen új távlatok nyílhatnak ki előttünk – mondta.

Felsőzsolca országos tenévnyitó 2021 - Forrás: Facebook, Pásztor Dániel

Pásztor Dániel: Úgy tekintünk a fiatalokra, mint az isteni terv részeseire, mert Istennek minden élettel van terve, amibe mi nem láthatunk bele

Fotó: Facebook

De mit jelent az, hogy neveld a neki megfelelő módon? Sokszor hallani, hogy a legkevesebb idő az oktatási intézményeinkben a nevelésre jut, hiszen rengeteg ismeretet kell átadni. Pásztor Dániel szerint ugyanakkor a pedagógus minden rezdülésével és mozdulatával nevel.

A püspök a megjelenteknek három dolgot „helyezett szívére”: neveld a gyermeket szeretettel, felelősséggel, hitelességgel. Neveld a gyermeket türelemmel, mert a szeretet türelmes, neveld a megbocsátás szeretetével, megadva az újrakezdés lehetőségét, és neveld hűséggel, ami azt jelenti, hogy gondolj arra, hogy aki talán ma megbántott téged, az holnap is meg fog bántani, és te holnap is megbocsáthatsz neki, és holnap is hűséges lehetsz hozzá – hirdette Pásztor Dániel. „Miért? Mert az Isten hozzád és hozzám így viszonyul. Türelemmel és hűséggel.”

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon felelősséggel, mert szembesülni kell azzal, hogy az Isten a legnagyobb kincseket bízta ránk: emberi életeket. És végül neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, hitelességgel – zárta gondolatait Pásztor Dániel, majd Isten áldását kérte a tanévre, és a református oktatási intézmények dolgozóira és tanulóira.

Felsőzsolca országos tenévnyitó 2021 - Forrás: Facebook, Molnár János

A keresztyén iskoláknak fel kell ébreszteniük a diákokban a vágyat a krisztusi szeretet iránt – mondta Molnár János, a Zsinat presbiteri elnöke

Fotó: Facebook

Ezután Nagy György, a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola igazgatójának köszöntőjét hallgathatták meg a megjelentek, őt követően pedig Molnár János főgondnok, a Zsinat presbiteri elnöke nyitotta meg a 2021/2022-es tanévet. Molnár János köszönetet mondott minden pedagógusnak, szülőnek és diáknak a koronavírus-járvány idején, a távoktatásban mutatott helytállásért. Majd feltette a kérdést, szükség van-e egyházi iskolákra a mai világban? Véleménye szerint igen, mert ahogy a tudást sem lehet tölcsérrel a diákok fejébe tölteni, hanem fel kell ébreszteni bennük a tudás iránti vágyat, úgy a keresztyén iskoláknak fel kell ébreszteniük bennük a vágyat a krisztusi szeretet iránt. „Ekkor lesznek boldog, etikus, szeretetben élő felnőttek. Olyan jó emberek, akiknek fontos a teremtett világ, akik tudják és meg is élik, hogy a tudást nem azért kapjuk, hogy ennek segítségével mindent magunk alá gyűrjünk, hanem ellenkezőleg, egymás segítésére használjuk azt.” Az ember Isten tulajdona, és ha ezt szem előtt tartjuk, és az ő szeretete van bennünk, akkor van esélyünk arra, hogy a református iskola betölti a küldetését – mondta Molnár János főgondnok.

Felsőzsolca országos tenévnyitó 2021 - Forrás: Facebook, Schanda Tamás

Schanda Tamás államtitkár szerint a református oktatási intézmények arany betűkkel írták be a nevüket a magyar és az európai történelembe

Fotó: Facebook

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese méltatta a „sok századik tanévüket megkezdő” református oktatási intézményeket, amelyek „arany betűkkel írták be a nevüket a magyar és az európai történelembe”. Az államtitkár szerint a református iskolákból kinövő nemzeti nagyságok százai, sőt valójában ezrei adnak arról bizonyítékot, mennyire hiánypótló a református egyház oktatási-nevelési tevékenysége hazánkban. Aki református iskolába íratja a gyermekét, biztos lehet abban, hogy nemcsak korszerű tudást kap, de ennél többet is, irányt, hogy merre érdemes haladni, hogy hova érdemes a tekintetünket szegezni – mondta Schanda Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt harminc évben, és talán korábban sem, nem volt olyan méretű iskolafejlesztés hazánkban, mint most: kilencszáz helyszínen több mint 350 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások. Azt is kiemelte: míg egy évtizede a gyermekek 6,4 százaléka járt egyházi iskolába, ma már csaknem 16 százalékuk.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő beszámolt a térségben zajló fejlesztésekről, például a kerékpárútrendszer bővítéséről, és a Matthias Corvinus Collegium megépüléséről Miskolcon. Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere is köszöntötte a résztvevőket.

A tanévnyitó végén Csernaburczky Ferenc, a Zsinat Oktatásügyi Bizottságának elnöke közreműködésével Pásztor Dániel püspök és Molnár János főgondnok átadta a Makkai Sándor-díjakat. A kitüntetést idén Berkesiné Berényi Eszter budapesti, Kurgyis András debreceni és Szőcs Ildikó nagyenyedi pedagógus vehette át több évtizeden át végzett kiemelkedő közösségi szolgálata elismeréseként. Az ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget, melyet az iskoláik zászlóit tartó tanulók kivonulása követett.

Felsőzsolca országos tenévnyitó 2021 - Forrás: Facebook , Csöbör Katalin, Pásztor Dániel

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Pásztor Dániel tiszáninneni püspök

Fotó: Facebook

A tanévnyitót a Duna TV felvételein tekinthetik meg: