„Menjetek, gyógyítsátok a világot!”

„Menjetek, gyógyítsátok a világot!” – a zene gyógyító erejére tett utalással nyitotta meg Pásztor Dániel püspök a Református Művészeti Iskolák I. Találkozóját a mögöttünk álló hétvégén. A magyaroroszági és felvidéki iskolák csoportjainak részvételével megvalósult rendezvény művészeti, közösségi, hitéleti programokkal várta a részt vevő iskolák diákjait és tanárait. A találkozó védnöke Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának lelkészi elnöke és Hoppál Péter kulturális államtitkár volt.

pasztor_daniel

Pásztor Dániel: A művészeti tevékenység a keresztyén ember számára nem lehet öncélú, azzal a világot is gyógyítjuk

Fotó: Hurta Hajnalka

–A magyar zenei, művészeti oktatást évszázadok óta meghatározzák az egyházi iskolák, így van ez ma is, ebben jelentős szerepet vállal református egyházunk. Hatalmas kincs van a birtokunkban művészeti intézményeink révén. Ezek pedagógusai és növendékei számára nem létezett eddig olyan fórum, amelyen megismerhették, meghallgathatták, megtapasztalhatták egymás szakmai, művészeti munkáját, eredményeit. Ezért döntött úgy az Egressy Béni Református Zenei Szakgimnázium, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány (RKK) és a Magyarországi Református Egyház (MRE) Egyházzenei Igazgatósága, hogy hagyományteremtő szándékkal találkozót szerveznek egyházunk művészeti iskolái számára nyilatkozta a rendezvény ötletgazdája, Kovács Zalán László, az Egressy igazgatója.

A november 18–20. között megvalósult program első alkalma természetesen elcsendesedéssel, Isten igéjére figyeléssel telt: a csepeli Egressy koncerttermét zsúfolásig megtöltő hallgatóság előtt Pásztor Dániel tiszáninneni püspök 1Sám 16,14-23 alapján fogalmazta meg nyitó gondolatait: már a Szentírásból, Saul Dávid lantzenéje hatására történt gyógyulásának történetéből is tudjuk, hogy a zenének különleges szerepe lehet az ember életében. A művészeti tevékenység nem lehet öncélú, főleg a keresztyén ember számára nem, hiszen a művészeti önkifejezés egyszerre Isten megmutatkozása is a világban – hangsúlyozta Pásztor Dániel. – Ezért nektek, művészeknek hatalmas felelősségetek van – nyomatékosította a Zsinat lelkészi alelnöke. – Menjetek, gyógyítsátok a világot! – buzdította a református művészeti iskolák diákjait és tanárait a háromnapos program kezdetén. A püspöki áhítatot követően a közönség az Egressy fúvószenekarának koncertjében gyönyörködhetett, illetve Bakó Levente Liszt-díjas trombitaművész, karmester rendhagyó műsorvezetésének élményében részesülhetett.

A szombati programban a városnézést és a felkészülő próbákat követően a hangsúly természetesen az iskolák által adott koncerteken volt. A halászteleki Márai Sándor Művelődési Házban előbb a Bocskai István Református Oktatási Központ fúvósai adtak elő közkedvelt filmzenéket Kovács Zalán László vezényletével, majd a Malonyay-kastély dísztermében léptek fel a meghívott iskolák csoportjai. Hatalmas várakozás előzte meg a gyerekek előadását, amelyet Bódiss Tamás, az MRE egyházzenei igazgatója vezetett fel. A közönség a tatai Kenderke Alapfokú Művészeti Iskola néptáncbemutatóját, a csepeli Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium, a nagybajomi Pálóczi Horváth Ádám Református Alapfokú Művészeti Iskola, a budafoki Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium, az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a BIROK bajánsenyei Nemesnépi Zakál György Tagintézménye, a dédestapolcsányi Csomasz Tóth Kálmán Református Alapfokú Művészeti Iskola, a felvidéki Művészeti Iskola Alistál zenés előadásait hosszú vastapssal jutalmazta. Bódiss Tamás lapunknak elmondta: – Hatalmas jelentősége van a találkozó és a koncert létrejöttének, hiszen a gyerekek másokat hallgatva új művészeti irányokat, új megoldásokat ismerhettek meg, új ösztönzéseket nyerhettek. A bemutatkozásra készülve saját magunkat is jobban megismerjük, mindez célt ad a rendszeres munkának.

művészeti_iskola_találkozó1

Tartalmas, magas színvonalú műsorokkal örvendeztették meg egymást és a közönséget a találkozó résztvevői a halászteleki Malonyay-kastélyban tartott bemutatón

Fotó: Hurta Hajnalka

A mozgalmas művészeti alkalmakon kívül a diákoknak és tanáraiknak további programokkal is kedveskedtek a szervezők. Zila Gábor, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője és Nagy Tímea, az MRE Zsinati Hivatal munkatársa egyházunk idei borait mutatták be, Szávay László, az RKK helyettes vezetője pedig humoros feladványokkal, érdekes, városi legendákról szóló, anekdotákkal tarkított kvízesten szórakoztatta a versengő tanárcsapatokat. Eközben a gyerekek sem unatkoztak: Bedekovics Péter cserkésztiszt, református lelkész, a protestáns cserkészeket tömörítő Ichthüsz közösség tagja tartott vidám játékokkal, énektanulással, vicces tábortűzi feladványokkal tarkított gyertyafényes tábortüzet a legifjabb művészjelölteknek.

A szervezők közös meglátása szerint a református fenntartású intézmények szolgálatának láthatóan jelen kell lennie az egyház életében, ezért arra kérték a csoportokat, hogy zenei szolgálatukkal ajándékozzák meg gyülekezeteinket. A küldöttségek szívesen tettek eleget a kérésnek, és Gyömrőn, Budafokon, Üllőn, Halászteleken, Szigethalmon, valamint Budapesten, a külső-józsefvárosi és a Nagyvárad téri gyülekezetekben végeztek zenei szolgálatot a vasárnapi istentiszteleteken. Az utóbbi istentiszteleten a karádi művészeti iskola népzenész növendékei is részt vettek és felléptek.

Papp Kornél, a vendéglátó intézmény főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a tartalmas, igényes és hasznos találkozónak első alkalommal a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ adhatott otthont. A rendező szervezetek vezetői, Zila Gábor, Kovács Zalán László és Bódiss Tamás lapunk érdeklődésére elmondták, hogy az első rendezvény messze túlszárnyalta az előzetes várakozásokat, ezért jövőre is folytatni kell egyházunk művészeti iskoláinak most megkezdett seregszemléjét.