Mobillal a Bibliamúzeumban

Videókészítő pályázatot hirdet a Bibliamúzeum

Állványok, meszes, poros, rejtett, szűk folyosók. Mintha egy régészeti feltáráson volnék, labirintusban. Zajlanak még a felújítási munkálatok a Bibliamúzeum épületében, Budapest belvárosában. Az intézmény másfél év kényszer-zárvatartás után várhatóan idén ősszel nyitja meg újra kapuit. A középiskolásoknak meghirdetett filmes pályázatról kérdeztük az intézmény vezetőjét, Timár Gabriellát és a művészettörténész Bán Borókát.

Neked mit üzen a Bibliamúzeum? címmel filmes pályázatot hirdet a Bibliamúzeum 12–18 éves diákoknak. Legfeljebb két perc hosszúságú filmeket várnak a múzeum bemutatására és ajánlására.

filmes-palyazat-950.jpg

Fotó: bibliamuzeum.com

A Bibliamúzeum 1988-ban jött létre a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Kollégiumának épületében Budapesten. Az intézmény ebben a formában 2011. júliusáig működött, majd megindult a múzeum átalakítása. Az új kiállítás arra a kérdésre kíván választ adni, miért fontos a Szentírás a mai korban is, miért érdemes kézbe venni, kézbe adni és olvasni. A Biblia világát eredeti régészeti tárgyak, másolatok, hagyományos és új interaktív eszközök segítségével mutatják be. Tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és szakmai beszélgetésekkel is várják a látogatókat.

A pályázati felhívás műfaji megkötést nem tartalmaz, az alkotás lehet animáció, élőszereplős, dokumentumfilm, videóklip vagy egyéb.

– Szerintem manapság az élmények megfogalmazása nem egyszerű, ezért arra gondoltunk, hogy az itt látottakat, benyomásokat a fiatalok mobillal elkészíthető kisfilm formájában fogalmaznák meg. Mobiltelefonja sok mindenkinek van, ezért gondoltuk azt: egy ilyen film saját készülékkel történő elkészítése megkönnyítheti, hogy közelebb kerüljenek a Biblia világához – hangsúlyozta Bán Boróka művészettörténész. A múzeum munkatársa kiemelte: nem biztos, hogy az egyházi iskolában tanult gyerekek könnyen el tudják képzelni az írott szöveget, a Bibliát. – Valljuk be, egy vaskos, nehéz könyvet nem egyszerű föllapozni nagyon fiatalon, sőt, szerintem felnőtt korban sem. Azok a régészeti tárgyak, amelyekkel a pályázók itt találkozhatnak, segítenek vizuálisan is elképzelni a leírtakat.

seb8229-24856c1db3.jpg

Bán Boróka, művészettörténész, a múzeum munkatársa

Fotó: Sebestyén László

A pályázatunk egyik lényeges pontja ez az ismerkedés. Számunkra érdekes visszacsatolás, hogy egy 16-17 éves miként fogalmazza meg magának és hasonló korúaknak ezt az érdeklődését. Hozzátette: – Mindenkinek szívesen segítünk! De nem szeretnénk senkit befolyásolni. Szabad kezet kapnak a fiatalok, legyen szubjektív és kreatív a filmjük. Ez a pályázat jó tanulási lehetőség nekünk is hosszú távra. Így lehet valós tapasztalatokat szerezni. A jelen helyzet számunkra is speciális, mert hosszú idő után jönnek hozzánk nagyobb csoportok – emlékeztetett a művészettörténész.

– Lassan visszavonulok a múzeumi munkából, és visszatekintve egyre inkább látom: mind a lelkészi, mind a múzeumi munkában egy ügy, egy gondolat körül forgott az életem, ez pedig a Biblia és annak üzenete. A Bibliát, a történeteket azért olvassuk, hogy áthassa az életünket, és ezáltal befolyásolják a gondolkodásunkat, a világról való látásmódunkat. Azzal, hogy idehívunk fiatalokat, az a célunk, hogy megértsék ezeket a történeteket. Nagyon izgalmas például elkezdeni a teremtéstörténettel: Mi végre vagyok a világon? És ezzel a gondolattal rámutatni: Isten egyedi teremtményeként létezem, és Isten gondolatában ott vagyok már születésem előtt. Nincs két egyforma ember. Mindig elmondom a gyerekeknek, hogy milyen felelősség ezzel a tudással élni – hangsúlyozta Timár Gabriella.

sziv20170914-45-802x420.jpg

Timár Gabriella, lelkész, a Bibliamúzeum vezetője

Fotó: jezsuitakiado.hu

A múzeum vezetője hozzátette: – A Bibliamúzeum egyik lényeges üzenete: ezt a teremtő Istent bemutatni, ahogyan Jézus Krisztust is, aki az újjáteremtést adja meg nekünk húsvét és a feltámadás örömében.

Az intézményvezető kifejtette: jellemzően az egyházi iskolába járó fiatalok találkoznak bibliai történetek sorával. – A mi feladatunk megszólítani ezt a nemzedéket, hogy elérjük, érdekesnek lássák a múzeumot – mondta az intézményvezető. Kiemelte: rendkívüli üzenetük van a régészeti tárgyaknak, ezek történeti dokumentumok. – Fajsúlyos kérdés, hogy egy-egy régészeti tárgy miért van itt a Bibliamúzeumban? Mi az üzenete? A régiek nem féltek megtölteni keresztyén tartalommal ezeket a tárgyakat. Mi se féljünk! Ebben a pályázatban vállalnunk kell azt is, hogy lehetséges, a múzeummal újonnan ismerkedő fiatalok számára más lesz izgalmas, mint nekünk, akik megszoktuk a kiállított tárgyakat, a közeget.

A múzeum és munkatársai nagy gondot fordítanak a visszajelzések tanulmányozására, hisz ezekből derül ki, hogy a látogatók számára mit üzen a Bibliamúzeum.

A forgatás helyszíne: Bibliamúzeum, 1092 Budapest, Ráday utca 28.

Időpontja: 2022.május 1. – június 6.

A forgatás időpontját előzetesen egyeztetni kell! A jelentkezéseket a bibliamuzeumr28@gmail.com email címre várják.
Beadási határidő: június 11.

A pályamunkáknak a következőket kell tartalmazniuk:
– a pályamű műfaja
– a pályázó/pályázók neve, iskolája, életkora
– a pályamű címe

Az eredményről minden pályázót értesítenek.

Az elkészült kisfilmeket a Múzeumok éjszakáján szeretné az intézmény levetíteni. A beküldött filmeket szakmai zsűri értékeli, az eredményhirdetést a Múzeumok Éjszakáján tartják. A beérkezett pályamunkákat ősszel széles körben levetítik, a legjobb filmek felkerülnek a múzeum Facebook-oldalára és YouTube-csatornájára.

A Bibliamúzeum a Ráday utcában jelenleg nem látogatható, de online térben elérhető. A múzeum újranyitása szeptember végén, október elején várható. Erre az alkalomra több programmal készülnek a munkatársak. Addig is: online csatornáikon elérhető állandó kiállításuk, de emellett időszaki tárlatokat, gyerekek- és felnőttprogramokat egyaránt terveznek, együttműködve az egyházmegye és az egyházkerület támogató intézményeivel.

DSC_6551.jpg

Mindenkit szeretettel vár ősszel a Bibliamúzeum izgalmas világa!

Fotó: bibliamuzeum.com

További információk a www.bibliamuzeum.com oldalon elérhetők, valamint az intézmény Facebook- és YouTube-oldalán.

Az egyéni, diák-, konfirmandus-, ifi-, és gyülekezeti csoportok jelentkezéseket várja a múzeum vezetősége.