Modellértékű sportfejlesztés a Károli-egyetemen

Fiatalos és sportos felsőoktatási intézmény kialakítása a célja a Károli Gáspár Református Egyetemnek (KRE). Trócsányi László rektor együttműködési megállapodást ír alá a Sportegyesületek Országos Szövetségével, valamint hat fővárosi sportegyesülettel. Az intézmény a szabadidős, versenyszerű sportolási lehetőségeket kívánja megteremteni, a sportágválasztás sokszínűségét megvalósítani hallgatói számára.

Trócsányi László rektori programjának hangsúlyos pontjaként említette: prioritásként kezeli a hallgatók sportolási lehetőségeinek és körülményeinek fejlesztését. A KRE elkötelezett sportolói karrierjének támogatásában is: egyéni, kedvezményes tanulmányi renddel teszi lehetővé, hogy a sportkarrier összhangban legyen az egyetemi órákkal, vizsgákkal. Egyfajta hívószónak nevezte az intézmény vezetője a sportösztöndíj megemelését, amelynek kerete egy félévre 10 millió forintra nőtt. Már megalakult egy röplabda-, kézilabda- és egy vízilabdacsapat is az intézményben.

Jövőbeni feladatként említette a rektor a Károli SC Egyesület létrehozását, amely a jelenleg széttagolt sporttevékenységet egységesen, összehangolva valósítaná meg. Az egyetem idén szeptembertől bevezeti a kötelező testnevelés oktatását is. Az intézményvezető kiemelte a sport közösségteremtő erejét is, ezért számos lehetőséget kínálnak a hallgatóknak a jövőben. Egy nemrég végzett felmérésből kiderült, hogy a tanulók főleg a csapatsportokat: egyebek között a röplabdát, kézilabdát, természetjárást részesítenék előnyben – tette hozzá.

Trócsányi László közölte, hogy nincs tervben külön testnevelési tanszék létrehozása az egyetemen, azonban a sport tudományos megközelítése – a sportpszichológia, sportjog – előtérbe kerülhet. Jövőre lesz 30 éves a Károli Gáspár Református Egyetem. Szeretnének úgy ünnepelni, hogy a sportfejlesztés elindításával újabb mérföldkőhöz érkeztek. A tervek között említette, hogy a KRE részt vegyen egyetemi bajnokságokban, hiszen 2024-ben Magyarország ad otthont az Universitas nemzetközi sporteseménynek.

KRE sport - borítókép.jpg

Deutsch Tamás a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke és Trócsányi László a KRE rektora

Fotó: Sebestyén László

Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke az együttműködéssel összefüggésben hangsúlyozta: a közös munka elősegítheti a kettős életpályamodell kialakítását. Lehetőséget kívánnak teremteni annak, hogy az élsport befejeztével másik karrier is a hallgató rendelkezésére álljon. Továbbá az egyesületi sportéletet is fellendítheti az új megállapodás az egyetemmel.

A 6 legnagyobb fővárosi sportklub a magas színvonalú egyetemi sportélet létrehozása érdekében saját eszközeikkel kívánja elősegíteni, hogy az intézmény sportélete a magyarországi egyetemek között az élmezőnybe kerüljön. A szabadidős és versenysport számára is biztosítják majd az igények kielégítésére alkalmas pályákat, eszközöket, infrastruktúrát. Az egyesületek sportolói pedig továbbképzésen vehetnek részt az egyetemen.

KRE sport - aláírás.jpg

Az egyesületi sportéletet is fellendítheti az új megállapodás

Fotó: Sebestyén László

A KRE és a Sportegyesületek Országos Szövetsége a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, a BVSCZugló Közhasznú Egyesülettel, a Ferencvárosi Torna Clubbal, a Magyar Testgyakorlók Köre Budapesttel, az Újpesti Torna Egylettel és a Vasas Sport Clubbal írta alá a sportfejlesztési megállapodást.