Nem elég, ha egy iskola egyházi, az is kell, hogy jó iskola legyen

Pénteken adták át a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központhoz tartozó Lámpás Református Óvoda és Mini Bölcsőde új épületét. Emellett tíz évvel ezelőtt, 2012. szeptember 1-jén hozták létre az új intézményszervezési formát, az oktatási központot, amely kilenc, korábban önálló köznevelési intézmény (négy középiskola, négy általános iskola és egy óvoda) működtetését ésszerűsíti, amellyel egy új intézménytípus született. Halásztelken kívül ilyen központ van Kazincbarcikán, Hevesen, Törökszentmiklóson, illetve a rimaszombati iskola is hasonló formában működik.

Mitől oktatási központ?

Az oktatási központ egy olyan intézményt takar, amely szervezetileg és szakmailag önálló tagintézményekből épül föl. Saját nevelőtestületek működnek mindegyik tagintézményben, minden tanügyi kérdésben maguk döntenek, a munkáltatói és a pénzügyi jogokat azonban az intézményvezető gyakorolja.

A rendszer előnye, a hatékony működés, ami jelentős megtakarításokat eredményez, illetve a fejlesztési forrásokat oda lehet csoportosítani, ahol azokra szükség van. A múlt tanévben nagyjából kétezer-háromszáz nappalis diák járt a központ tagintézményeibe, de a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt ez a szám eléri a kétezer-ötszázat, az alapfokú művészetoktatásban résztvevőkkel pedig a háromezret is meghaladja.

Az oktatási központhoz tartozik óvoda, általános iskola, gimnázium, technikum, szakképző iskola, szakgimnázium, alapfokú művészeti iskola, kollégium, a most átadott minibölcsődével pedig tovább bővült a paletta. Ezen felül az iskolarendszeren kívül eső oktatás is helyet kapott, az intézmény akkreditált nyelvvizsgahely, ECDL-vizsgaközpont és CISCO-akadémia is egyben.

Halásztelken kívül Budapesten, Bugyi nagyközségben, Dunaújvárosban és Szigetszentmiklóson, újabban pedig a Vas megyei Bajánsenyén is van tagintézménye a központnak. Papp Kornél intézményvezető küldetésének tartja, hogy felkaroljanak kisebb egyházi közösségeket annak érdekében, hogy később maguk is vállalni tudjanak köznevelési feladatokat.

Papp_Kornél

Az oktatási központ intézményvezetője, Papp Kornél

Fotó: Bazánth Ivola

Az indulás

A halásztelki önkormányzattól 1999-ben vette át a helyi református gyülekezet a haldokló agrár-szakközépiskolát. Az intézményt 2000 óta Papp Kornél igazgatja, aki hamar szembesült azzal, hogy a cégtábla lecserélésétől az iskola még nem lett népszerűbb. A sikereket az agrárszakképzés mellett elindított gimnázium hozta meg, amely később nyelvi előkészítő évfolyammal bővült.

– Láttuk, hogy a gyerekek ott ülnek a szüleikkel reggel az autóban, és mennek Budapestre, mert nem akarják a helyi iskolába járatni őket. Akkor úgy döntöttünk, hogy gimnáziummal és a mezőgazdaságon kívüli más szakképzési ágazatokkal bővítjük a már meglévő intézményt, illetve el kell indítanunk egy általános iskolát is annak érdekében, hogy ezeknek a gyerekeknek ne a Budapestre való ingázás legyen a jövőjük. Az volt a cél, hogy a településen legyenek a barátaik, hogy itt maradjanak. A szülő üljön be a kocsiba, menjen be dolgozni, de hagyja itt a gyerekét. Legyen esélye az új generációnak emberi és baráti kapcsolatok kialakítására helyben – mondta Papp Kornél.

A középiskola 2004-ben vette fel Bocskai István nevét az álmosd-diószegi csata négyszázadik évfordulóján. Miért pont Bocskai? – kérdeztük. – Valaki azt írta Bocskairól, hogy az Istent nem ismerő, embert nem szerető hajdúkat istenfélő, felebarátaikat szerető emberekké tette – válaszolta az intézményvezető, majd hozzátette, hogy korábban egy református intézmény sem viselte a fejedelem nevét. A névválasztásban természetesen szerepet játszott az is, hogy ő maga egyébként történelemtanár – ismerte el az oktatási központ vezetője.

halasztelek_lampas_óvoda_bölcsőde.jpg

Az újonnan átadott óvoda és bölcsőde épülete

Fotó: Bazánth Ivola

Az óvoda és a bölcsőde avatása

Az átadóünnepség áhítattal kezdődött, amelyet Takaró András esperes tartott. Ezek után Szabó Tibor polgármester és Bóna Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötték a jelenlévőket. Az ünnepi avatóbeszédet Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke tartotta meg.

A Lámpás Református Óvoda 2006-ban jött létre. – A Lámpás mint szimbólum egyértelmű a gyermekek és a szülők számára is: világítani szeretnénk a helyi közösségen belül – hangsúlyozta Papp Kornél. Ekkor merült fel először az intézmények egyesítésének a gondolata is, hogy a gazdasági hátteret átláthatóan biztosítsák.

Mostanáig az önkormányzattól béreltek három tantermet egy üres iskolaépületben. Egy kis átalakítással létrehoztak egy kétcsoportos óvodát. Ekkor talán száz egyháztagja volt a fenntartónak, tehát a helyi gyülekezetnek, mostanra ez a szám 250-300 között mozog, így lehetőség nyílt egy saját hely felépítésére.

ovisok_cukik

Az óvodások birtokba vették az új épületet

Fotó: Bazánth Ivola

A fejlődés nem áll meg

Idővel a szakképzés kínálatát is szélesíteni kellett, ma már három osztályt indítanak öt ágazatban: gazdálkodás és menedzsment, informatika és távközlés, mezőgazdaság és erdészet, illetve 2013-tól rendészeti és közszolgálati ágazat, valamint idén kadétképzés is indul a honvédelem ágazatban. Emellett Szigetszentmiklóson is található egy tagintézményük, ottaz érettségire épülő szakképzést: logisztikát, pénzügyi szakmákat is lehet tanulni, de már elérhető a fitness-wellness instruktori, sportedző-sportszervezői vagy a kisgyermekgondozó, -nevelő és a pedagógiai munkatárs képzés.

– A bölcsőde szakmai vezetője egy olyan fiatal lesz, aki kilenc évvel ezelőtt nálunk érettségizett. Pedagógiai asszisztensként és pedagógusként is dolgoznak nálunk korábbi tanítványaink. A hitelességünket hosszú távon ez is bizonyítja – emelte ki Papp Kornél. – Nem elég, hogy egy iskola egyházi, az is kell, hogy jó iskola legyen – nyomatékosította. Egy jó iskolának pedig az órák utáni időtöltésre is kell lehetőséget biztosítania, éppen ezért indították el 2010-ben az alapfokú művészeti iskolát, amely a zeneművészet, a táncművészet, a képzőművészet területén biztosít képzéseket összesen kétszáz halásztelki gyermeknek. Ennek a gyümölcseként alapították meg a saját fúvószenekarukat.

honvedelem_rendvedelem

Rendész- és kadéttanulók az óvoda átadóján

Fotó: Bazánth Ivola

Vívás és kézilabda

2017-ben életre hívták saját sportegyesületüket, a Halásztelki Bocskai Sport- és Kulturális Egyesületet, a HBSE-t. Tagjai a Magyar Vívószövetségnek, sőt a vidéki egyesületek közül ők gyűjtik a legtöbb pontot. Azok közül, akik gyerekként náluk kezdték a tőrvívást, van, aki már kadétválogatott. Egy lány ott lesz 2024-ben a párizsi paralimpián, remélik, éremmel tér majd haza. Csapatsportok terén a kézilabdára fektették a hangsúlyt, egyesületük belépett a Magyar Kézilabda-szövetségbe, illetve együttműködési megállapodást kötött a Szigetszentmiklósi Női Kézilabda-egyesülettel, így a tehetségek oda mehetnek tovább.

Azért a tőrvívásra esett a választás, mert hozzájuk került egy tehetséges edző Szatmárnémetiből, Gombola András. Fiatalon román válogatott sportoló volt, de alkohol- és drogfüggő lett, az Úristen ebből emelte ki. – Azóta a gyermekek sportolásába fektette minden erejét, ez az ő családja – meséli róla az intézményvezető. Gombolát a Szigetszentmiklós-Újvárosi Református Egyházközség lelkésze ajánlotta nekik, hogy amennyiben az iskolában lenne hely számára, akkor fogadják be. Nem jártak rosszul. Az edzősködés mellett, a csendesnapokon, ha igény van rá, beszél a fiataloknak arról, miként szabadult meg szenvedélybetegségeitől.

A növekedés határa

A Bocskai kezdi elérni a felső határát annak, amikor még rugalmasan tud működni. Az erőforrásokat idén Halásztelekre fókuszálták, ebben az évben négy helyen építkeztek párhuzamosan. Négy új tantermet építettek, hogy el tudják helyezni az általános iskolát. Pénteken adták át az óvodát és a bölcsődét. Ezt a két építkezést befejezték, de a Magyar Vívószövetség támogatásával jelenleg egy vívótermet is építenek, amelynek idén el kell készülnie, az új létesítmény lesz az általános iskola alsó tagozatának a tornaterme. A sportegyesület égisze alatt folyik a kézilabdacsarnok építése is, a Magyar Kézilabda-szövetség támogatásával.