Október elsején tartják az egyetem napját a Károlin

1993-ban ezen a napon fogadta el az Országgyűlés az előterjesztést, amely a felsőoktatási intézmény megalapítását kodifikálta.

A rendezvény helyszíne a frissen átadott Ráday Ház, amely azért is szimbolikus, mert 1993. október 11-én a Ráday Kollégiumban nyitották meg az első tanévet az intézményben.

Az esemény nyitóünnepségét a Ráday-napokon tartják meg.

Pro Universitate díj

A Károli egyetem napján kitüntetéseket, díszpolgári címeket és a támogatói díjakat adnak át az azokra érdemeseknek.

Pro Universitate díjban részesül Németh Dávid, aki közel harminc éven át oktatott az egyetem hittudományi karán. Munkája és országos, valamint nemzetközi szintű szakmai elismertsége növelte az intézmény hittudományi karának szakmai és tudományterületi értékét. Munkájának köszönhető, hogy megalakult a hittudományi kar valláspedagógiai és pasztorálpszichológiai tanszéke, amely kuriózum a magyar nyelvű református teológiai oktatás palettáján. Emberi és szakmai, tudományterületi ismerete és elismertsége méltán járult hozzá az egyetem hittudományi karának elismertségéhez, hírnevéhez.

Díszpolgári címek

A Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) díszpolgári címét idén Szilágyi Áron háromszoros olimpiai-, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó, a KRE pszichológia szakon végzett egykor hallgatója, Gór-Nagy Miklós világbajnok magyar vízilabdázó, jogász, közgazdász és Szentgyörgyvölgyi Péter jogász, az állam- és jogtudományi kar korábbi megbízott dékánja kapja meg.

Az október elsejei rendezvény kezdetén Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke mond áldást. A Károli egyetem napját Trócsányi László rektor nyitja meg. Az ünnepségen Vitályos Eszter parlamenti államtitkár mond köszöntőbeszédet.