Pehelyszárnyak – irodalmi szöveggyűjtemény

A téli ünnepkör lényege nemcsak az ajándékok sora, hanem a szeretet, a közösség és az öröm megosztása is. Nem véletlenül vágyódnak a szülők és velük, sőt, még inkább általuk a gyermekek is a mesék után, hiszen van valami varázslatos és megnyugtató az írott szóban. Amikor közösen olvasunk, együtt járjuk be a történetek helyszíneit, a versek és mesék világát, amelyek így összekapcsolnak bennünket, és bár a képzeletünkben végtelen módon alakíthatjuk őket, mégis fontos tulajdonsága a meséknek, hogy rendre visszatérhetünk hozzájuk, ismerős közeget adnak, ezáltal pedig biztonságot nyújtanak.
Fontos, hogy a szülőnek is élvezetes legyen, amit a gyermekének olvas, ha őt sem ragadja ugyanis magával a történet, és unottan halad a sorok között, azt kis hallgatósága azonnal észreveszi, és a továbbiakban a világirodalom legszebb történetével is nehéz lesz bevonni a mesélésbe. Akár pedagógusok, akár szülők veszik ugyanis a kezükbe ezeket a kiadványokat, hasznos és tartalmas élménnyé varázsolhatják a gyermekekkel együtt töltött időt.

pehelyszárnyak könyv fekvő kép 2024 - Fotó: Reformátusok lapja

Fotó: Reformátusok lapja

Friss szülőként nem mindenkinek van mély ismerete a gyermekirodalom széles skálájáról. A klasszikus és kortárs művek közötti válogatás komoly kihívást jelenthet mindennapi teendőink mellett, ezért egy szakmailag gondosan összeállított kötet nagy segítség abban, hogy a szülők színvonalas művekkel bővíthessék saját gyermekirodalmi tudásukat.
A Református Tananyagfejlesztő Csoport által fejlesztett, valamint Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt szerkesztésében megjelent irodalmi szöveggyűjtemény második kötetében számos kortárs és klasszikus magyar szerző verseit és meséit találhatjuk meg. A válogatás címe Pehelyszárnyak, és a tél eseményeihez, hangulatához kapcsolódva kínál szórakoztató és tanulságos olvasmányokat nagyobb óvodásoknak és kisdiákoknak egyaránt.
Nem egy hagyományos tananyagsegédletről van tehát szó, hanem különleges irodalmi gyűjteményről, amely nem csupán a kötelező iskolai anyagot egészíti ki, hanem azon bőven túlmutat: megtalálhatók benne kortárs alkotások és a klasszikus irodalom olyan remekei is, amelyek friss, könnyen befogadható nyelvezetükkel – és némelyikük nagy adag humorral átszőve – könnyedén magukkal ragadják a mai gyermekeket. Hiszen az irodalom nem csupán tantárgy, hanem az életünk része, ennek a gyűjteménynek pedig nem titkolt célja, hogy olvasóvá nevelje a gyermekeket.

A kiadványok digitális változatai és a hozzájuk tartozó pedagógiai felhasználási javaslatok mind elérhetők a reftantar.hu online platformon. Ezáltal a tanárok és a szülők könnyen hozzáférhetnek a kapcsolódó tartalmakhoz. Ezek segítik a gyerekek irodalmi élményeinek elmélyítését és megértését. A széles körű tartalmi kínálat célja, hogy támogassa a kicsik nyelvi fejlődését, kreativitását és érdeklődését az olvasás iránt. A könyv a Kálvin Kiadó gondozásában jelent meg 2022-ben.

A téli kötetben az évszak nagy ünnepei külön fejezeteket kaptak, így könnyen eligazodhatunk az adventről, a születéstörténetről, a karácsonyfa szépségéről és az újévről szóló művek között. Egyúttal a hétköznapok eseményei is megjelennek a könyvben, így a napirendtől kezdve a szobai játékokon át egészen az érzések világáig kalandozhatunk a szebbnél szebb ritmusok, rímek és szövegek segítségével.
A laikus szemek elől ezúttal is rejtve marad a pedagógiai szándék, így a kötetet lapozgatva egy hangulatos, igazi téli kuckózáshoz való, szemet gyönyörködtető könyvet kapunk, amely már első alkalommal is otthonos érzést kapcsol az olvasáshoz. Egyszerre tarthatjuk a kezünkben mások között Bartos Erika, Csoóri Sándor, Fehér Klára, Gryllus Vilmos, Janikovszky Éva, Kányádi Sándor, Krusovszky Dénes, Lackfi János, Lázár Ervin, Nemes Nagy Ágnes, Szepesi Mária, Varró Dániel, Weöres Sándor és Zelk Zoltán műveit – a mintegy száz illusztris névből csak néhányat említve.
A csodás irodalmi gyűjteményben olvasható meséket, könyvrészleteket, prózai részeket, kultúrtörténeti írásokat és költeményeket saját fantáziánk mellett ezúttal is Pap Kata illusztrációi segítik életre kelteni.
Ezekkel a hangulatos klasszikusokkal és a mai gyermekirodalom remekeivel egy irodalmi téli csodaországba kalauzolhatjuk magunkat.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!