Református Művészeti Iskolák I. Találkozója

Az oktatók és diákok egymás munkájának megismerésére, valamint identitásuk további mélyítése céljából rendezik meg a Református Művészeti Iskolák I. Találkozóját. Az esemény, amelyet hagyományteremtő jelleggel szerveznek, november 18. és 20. között várja meghívott vendégeit. A háromnapos rendezvénysorozat zárónapján az intézmények diákjai számos budapesti és környékbeli gyülekezetben tesznek majd szolgálatot. A kezdeményezésről Zila Gábort, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetőjét, valamint Kovács Zalán Lászlót, a csepeli Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium igazgatóját kérdeztük. A találkozó programját a cikk végén olvashatják.

Az ötlet idén tavasszal született Budapesten, azon a találkozón, amelyen a református művészeti intézmények oktatói vettek részt – kezdte mondandóját Zila Gábor, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány (RKK) ügyvezetője. Az eseményen fogalmazódott meg az igény, hogy az alkalom ne csak a tanároknak, hanem a diákoknak is elérhető legyen, létrehozva ezáltal egy olyan kapcsolatépítési pontot, ahol a hasonló gondolkodású emberek tovább erősíthetik egymás identitását. A Magyarországi Református Egyháznak több művészeti intézménye is van, de nem feltétlen ismerik egymást, ez a találkozó pedig ezt a hiátust számolná fel. Az RKK egyik kiemelt feladata a református egyház kulturális szerepvállalásának támogatása, így örömmel nyújtunk szervezői segítséget azon művészeti intézményeknek, amelyek a magyar és a református kultúra utánpótlását adják – mondta Zila Gábor. Az ügyvezető hozzátetti, mivel az intézmények őszinte igényüket mutatták egymás munkáinak megismerésére, elhatározták, hogy hagyományteremtő jelleggel megszervezik a Református Művészeti Iskolák I. Találkozóját. Ugyan a rendezvény fő célja továbbra is a művészeti intézmények összekapcsolása marad, de az iskolák diákjai a találkozó harmadik napján, vasárnap számos budapesti és környékbeli gyülekezetben adnak elő produkciókat az istentiszteletet követően, amelyeket bárki megtekinthet.

Zila Gábor

Zila Gábor, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője

Fotó: Hirling Bálint

A találkozó megvalósulásában a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány mellett az MRE Egyházzenei Igazgatóság, az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium, valamint a Bocskai István Református Oktatási Központ is részt vesz. Az esemény fővédnökei Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerület püspöke, valamint Hoppál Péter kulturális államtitkár.

Kovács Zalán László, a csepeli Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium igazgatója elmondta, hogy oktatásvezetőként már régóta megfogalmazódott benne a gondolat, hogyan lehetne összekapcsolni egymással a művészeti intézményeket. – Igyekeztem felmérni azokat a lehetőségeket, amelyekkel egyházunk és a protestáns egyházak művészeti oktatását biztosító intézmények hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a művészeti körben tevékenykedő oktatók és diákok egymásra találjanak. Öröm volt megtapasztalni a kollégák nyitottságát és támogatását az ötlettel kapcsolatban, amely szükséges ahhoz, hogy hamarosan megtudjuk rendezni a Református Művészeti Iskolák I. Találkozóját – mondta Kovács Zalán László. Nemcsak az oktatók, hanem a diákok is nagy örömmel fogadták a kezdeményezést, amelyben különböző programok, köztük városnézés, szabadidős játékok, valamint tábortűz is helyet kap majd a háromnapos eseményen. Az igazgató szerint a diákok részéről a lelkesedés természetes, hiszen aki művészeti oktatásban vesz részt, szeret közösségben lenni, szeret koncertezni, megmutatni és továbbfejleszteni a tudását, ezekre pedig tökéletes körülményeket teremt majd a találkozó.

Kovacs Zalán

Kovács Zalán László, a csepeli Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium igazgatója

Fotó: Hirling Bálint

Az igazgató kiemelte, hogy a szakmaiság mellett a találkozáson van a fő hangsúly. – Nagy érték és élmény reformátusokkal találkozni. Azt gondolom, ezzel a programmal és a sok közös szál miatt különleges lesz a találkozás, ahol testvérként tekinthetünk egymásra. Tudjuk, hogy ahol ketten vagy hárman összegyűlnek, ott Isten szeretete is jelen van, így lesz ez az első találkozónkon is – fogalmazott az igazgató. Kovács Zalán László arra kérdésre, hogy mitől református egy művészeti intézmény, az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium szemszögéből válaszolt. – Azt gondolom, hogy ha mi, reformátusok az identitásunkat megmutatjuk a gyerekeknek, azzal egy olyan utat nyitunk meg számukra, amit sokan eddig nem ismertek. Ennek az útnak a megismerésével pedig tovább növekednek hitükben, amit egyaránt hazavihetnek a családjuknak és a gyülekezetüknek – fogalmazott az igazgató, majd hozzáteszette: ennek az útnak a tovább szélesítésében is segít majd a Református Művészeti Iskolák I. Találkozója.

A program:

2022. november 18. (péntek)

16.00 Nyitóáhítat Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnökének igei szolgálatával
16.30–17.30 Nyitókoncert (helyszín: Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium. 1211 Budapest, Rákóczi Ferenc út 121.)

2022. november 19. (szombat)

17.00–18.30 Gálakoncert a részt vevő intézmények diákjainak előadásában (helyszín: a Malonyai-kastély bálterme. II. Rákóczi Ferenc út 68.)
20.00–21.30 Gyertyafényes tábortűz a Magyar Cserkészszövetség Ichthüsz közösségének református cserkészei szervezésében (helyszín: Hold utcai aula)
20.00–21.30 Humoros kvízest és vetélkedő tanároknak (helyszín: a Bocskai Református István Oktatási Központ könyvtára. 2314 Halásztelek, II. Rákóczi Ferenc út 17.)

2022. november 20. (vasárnap)

Délelőtt a részt vevő intézmények zenei és énekes szolgálata a fogadó gyülekezetek istentiszteletén:
10.00 Gyömrői Református Egyházközség. Igét hirdet Csűrös András.
Iskolai szolgálat: Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium, Budapest-Csepel
10.00 Nagyvárad téri Református Egyházközség. Igét hirdet Zila Péter.
Iskolai szolgálat: Pálóczi Horváth Ádám Református Alapfokú Művészeti Iskola, Nagybajom
10.00 Budafoki Református Egyházközség. Igét hirdet Szász Lajos.
Iskolai szolgálat: Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium, Budafok
10.00 Üllői Református Egyházközség. Igét hirdet Oláh Pál Olivér.
Iskolai szolgálat: Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Enying
9.30 Halászteleki Református Egyházközség. Igét hirdet Jelényi László.
Iskolai szolgálat: a Bocskai István Református Oktatási Központ Nemesnépi Zakál György Tagintézménye, Bajánsenye
10.00 Szigethalmi Református Egyházközség. Igét hirdet Kalicz Gizella.
Iskolai szolgálat: Csomasz Tóth Kálmán Református Alapfokú Művészeti Iskola, Dédestapolcsány
10.30 Külső-Józsefvárosi Református Egyházközség. Igét hirdet Kovács Dávid Emil.
Iskolai szolgálat: Művészeti Iskola, Alistál (Felvidék)