Református óvoda alapkövét tették le Berettyóújfaluban

Szeptember 16-án Berettyóújfaluban ünnepélyes keretek között tették le a Szivárvány Református Óvoda alapkövét. „Itt a Földön is szükség van azokra a mennyei érzésekre, amit az anyaság, az apaság, a család élménye jelent” – jelentette ki Fekete Károly tiszántúli püspök az eseményen.

Református óvoda alapkövét tették le Berettyóújfaluban.jpg

Az ünnepélyes alapkőletételi eseményen Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke végezte az igei szolgálatot a Mt 19, 13-14. alapján. „Amikor óvoda épületet emelünk, azt szeretnénk bizonyítani, hogy itt a Földön is szükség van azokra a mennyei érzésekre, amit az anyaság, az apaság, a család élménye jelent. Szeretnénk megélni a jézusi gyermekpártiságot” – mondta. Fekete Károly püspök úgy vélte, hogy a református nevelés megmutatja azt a szeretetet, amiben mindennap jó részesülni. „A mennyei szempont élhetővé teszi a világot, nevelhetővé a gyermeket, megmutatja azt a szeretetet, amiben megfürödni napról napra jó” – hangsúlyozta.

Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntő beszédében kiemelte, hogy egy nemzet jövője és megmaradása nagy mértékben függ attól, hogy milyen alapokra építkezünk. „Kertészeti hasonlattal élve: fontos az, hogy a facsemeték gyökerei honnan és milyen tápanyagokat szívnak magukba. Gyermekeink is gyökeret eresztenek, s nem mindegy milyen a talaj.” Jeremiás próféta szavait idézte: „Áldott az az ember, aki az Úrban bízik, akinek az Úrban van a reménye. Olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely gyökereit egészen a folyóig ereszti. Ha jön a hőség, nem kell félnie, lombja mindig zöldellni fog. Szárazság idején sem kell aggódnia, akkor sem szűnik meg gyümölcsöt teremni.” (Jer 17, 7-8.)

Tóth Tibor bihari esperes örömét fejezte ki, hogy egy új épület alapkövét helyezik le. – „Ez mindig azt jelenti, hogy bővíteni kell. Hálás a szívünk a gyarapodásért! Fontos a felnövekvő nemzedék előtt jó példával lenni, hitben, tanítani őket szeretetre, megbocsátásra és együttérzésre” – zárta szavait.

„Ez a város büszke a múltjára, és a cselekvő jelenében tevékenykedik azért, hogy bízzon a jövőjében” – fogalmazott Muraközi István polgármester. A köszöntőket követően Fekete Károly, Fürjes Zoltán, Tóth Tibor, Muraközi István, Molnár János főgondnok, Hegymegi Enikő óvodavezető és a kivitelező cég ügyvezetője, Lisznyai Sándor közösen elhelyezte az időkapszulát és az óvoda alapkövét.

Berettyóújfalun jelenleg háromcsoportos a református óvoda, a most épülő új óvodában már négy gyermekcsoporttal fognak működni, száz gyermek számára biztosítva elhelyezést. Az óvodafejlesztés során az új épülethez kapcsolódó kivitelezési munkák 751 millió forint értékben, részben hazai támogatással, részben a fenntartó saját forrásából valósulnak meg. A négy, egyenként több, minta 60 négyzetméteres csoportszobán kívül tágas, gazdagon felszerelt tornaszoba, külön logopédiai és pszichológusi szoba is rendelkezésre áll majd az épületben. Az óvoda udvarán esztétikus és a vonatkozó szabványoknak megfelelő biztonságos nagymozgást fejlesztő eszközök biztosítják a gyermekek mindennapos testi fejlesztését, edzését.

A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának köszönhetően összesen 3048 új óvodai férőhely és 354 új munkahely jön létre országszerte. A fejlesztés Magyarország Kormányának 35 milliárd forintos támogatásából valósul meg. A berettyóújfalui beruházás a Tiszántúli Református Egyházkerületben valósul meg, ahol összesen 23 intézményt érint a program, ebből 17 helyen új óvoda épül. Az egyházkerületben 1030 új óvodai férőhely létesül, a fejlesztés mindösszesen 2134 férőhelyet érint itt.

Az Országos Óvoda Programban korszerű, a mai kor színvonalának megfelelő óvodák épülnek. Országosan 34 településen teljesen új óvoda épül, 16 helyszínen pedig már létező óvoda kap új épületet. 16 helyszínen már meglévő intézmény felújítását, korszerűsítését végzik el a program során.

A programnak köszönhetően 2021 szeptemberében Mátészalkán már az új óvoda épületében kezdődött meg a nevelés, Kunhegyesen az épület bővítésének köszönhetően plusz egy csoporttal működhet tovább a református óvoda, míg Karcagon az új református óvoda három csoporttal indulhatott el. A Debrecen-Nagysándor telepi óvoda épülete elkészült, mely a jövő nevelési évtől száz gyermeket tud fogadni. A túrkevei óvoda új épülete is elkészült, az átadás-átvételi eljárás zajlik. A balmazújvárosi óvoda egycsoportos bővítése is befejeződött. Az országos program keretében indult az ötcsoportos nyírbátori református óvoda is 2019-ben.