Református óvodákat avattak Nyíregyházán

– Az Úr ajándéka a gyermek – emelte ki Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke avatóbeszédében a két református óvoda küldetését. Október 9-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyének belvárosában, a Kiss Ernő utcában, október 10-én pedig a legújabb városrészben, Örökösföldön adták át az egyenként ötven férőhelyes, két-két csoporttal induló intézményeket.

Régi vágya valósult meg ezzel a fenntartó Nyíregyháza-Városi Református Egyházközségnek. A tíz éve létesített Mustármag Bölcsőde – amelynek már folyamatban van a bővítése –, a hároméveseket nem tudta eddig református óvodába küldeni. Akik pedig most először kérnek óvodai ellátást, azokat is a XXI. századi színvonalú intézményekben fogadja a csoportonként két-két óvodapedagógus és egy dajka. Máris azt tervezik, hogy mindkét óvodát felmenő rendszerrel bővítik, így jövő ősztől a kisebb testvéreket is ide hordhatják a szüleik.

nyíregyháza óvoda

Fotó: Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség

Bár a foglalkozások szeptember 1-jétől elkezdődtek, az ünnepélyes átadásra csak októberben került sor. Az egyházi, az állami és a megyeszékhely önkormányzati vezetői, valamint az egyházközségek képviselői mellett a gyerekek és szüleik is együtt ünnepeltek. Az Országos óvoda programban mindkét óvodai beruházást támogatta a Magyarországi Református Egyház és Magyarország kormánya. A Kiss Ernő utcai óvoda több mint egymilliárd, az Örökösföldön lévő több mint hatszázmillió forintba került. A gyülekezet önzetlen szerepvállalása is megmutatkozott. – A mi óvodánk ajtót tár Jézusnak – mondta a tiszántúli püspök. Erre a szellemiségre utalt Gaál Sándor esperes, a Nyíregyháza-Városi Egyházközség vezető lelkipásztora, aki felelevenítette az egy évvel ezelőtti alapkőletételtől az avatásig tartó igen rövid, de Istentől áldott időszakot. – Olyan összefogásnak lehettünk tanúi, amelynek alapja a hitünk, a bizalmunk és keresztyén életfelfogásunk – foglalta össze Gaál Sándor a siker titkát.

nyíregyháza óvoda

Fekete Károly tiszántúli püspök

Fotó: Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség

Szabó Tünde kormánymegbízott a családok szerepéről, Vinnai Győző parlamenti képviselő a családtámogatási rendszerről, Kovács Ferenc polgármester az egyházak állami szerepvállalásáról mondta el gondolatait, majd Isten áldását kérve vágták át a szalagot. Klincsikné Simon Enikő, az óvodák intézményvezetője szerint a szülők azért is örülnek, mert most már a bölcsőde és az iskola között református értékrend szerint nevelhetik a három–hat éves gyerekeket is. Nagyon hamar megteltek az újonnan nyitott óvodák.

nyíregyháza óvoda

Fotó: Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség

A csoportszobákban szemet gyönyörködtet a dekoráció, a játékok, a foglalkoztató, a padlótól a mennyezetig érő ablakokból az udvari játszótérre látni. A Bárányka csoportban Patóné Árkosi Judit és Barati-Réti Eszter óvodapedagógusok hálát adnak Istennek, hogy hitüket és hivatásukat ilyen csodás körülmények között gyakorolhatják. Az Örökösföldi óvoda – a közelmúltban átadott templom, a parókia és a közel kétéves múltra visszatekintő gyülekezet egységében – lehetőséget kínál Nyíregyháza legnagyobb és folyamatosan gyarapodó városnegyedében is az értékelvű nevelésre. A valódi közösség formálásából Nagy József lelkipásztor naponta kiveszi a részét.