Református sikerek az Ökumenikus Diákfilmszemlén

Első helyezést ért el a kötetlen témájú kategóriában Schandl Levente pápai tanuló A vírus című filmje a 9. Ökumenikus Diákfilmszemle döntőjében. Az eseményre a református diákok sok remek animációs filmet készítettek, alkotásaikat a zsűri is jó helyezésekkel jutalmazta.

Jól szerepeltek a református iskolák tanulói a 9. Ökumenikus Diákfilmszemlén. Az online megtartott döntőn két kategóriában mérkőztek meg egymással a benevezett alkotások. A szabadon választott témájú kategóriában Schandl Levente, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma diákja A vírus című filmje nyerte el a legjobbnak járó díjat. A vírus a Blender nevű 3D tervező programmal készült, és érint több olyan érzést, jelenséget, amit a járvány alatt mind megtapasztalhattunk.

Diákfilmszemle A vírus

A vírus a szabadon választott témájú kategóriában első helyen végzett

A dobogó képzeletbeli második fokára a miskolci Balázs Győző Református Gimnázium tanulója, Varga Nikolett Alexa állhatott fel, Jelenség címmel leadott alkotásának köszönhetően. Ha esetleg ismerős a cím, az nem feltétlenül véletlen, az alkotás Örkény István egyik egypercesének feldolgozása.

A zsűri dicséretben részesítette az Egy kövér ember története című pályamunkaért Balog Gergelyt, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium diákját. Az alkotó elmondása szerint mosolyt szeretett volna csalni az emberek arcára, ugyanakkor rá szeretett volna világítani arra, milyen világban élünk.

A kötött, "Megújulás" témájú kategóriában készült alkotások között az általános iskolások versenyében második helyen végzett a Baár-Madas Református Gimnázium és Általános Iskola két ötödik osztályos diákja, Komjáthy Boglárka és Szlankó András Az új remény című filmjükkel.
Az új remény egy család mindennapjain keresztül mutatja be, hogy változott meg az életünk egyik pillanatról a másikra a járvány miatt, de nem szabad elfelejtenünk, hogy Isten velünk van a nehéz helyzetekben.

Új remény - Ökumenikus Diákfilmszemle 2021

Az új remény két ötödikes tanuló alkotása

A középiskolás korosztályban a harmadik helyen megosztva két református iskola diákjai végeztek. Csipak Szonja Hanna, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja Hiány című alkotásával ért oda a dobogóra, míg Abaffy Zsolt, Ben Botond és Nagy Bence, a budapesti Rózsakerti Demjén István Református Gimnáziumból, Le a maszkkal! címmel készült kisfilmjükkel végeztek a harmadik helyen.

A Hiány arról szól, hogy csak akkor vesszük észre, mennyit ér nekünk valami, amikor elveszítjük. Így volt ez a megszokott életünkkel is a korlátozások idején, amikor a mindennapokat az unalom, az érdektelenség és a vágyakozás uralta.

A Le a maszkkal pedig egy összeszokott csapat alkotása, elmondásuk szerint minden hirtelen jött ötletüket beillesztették a kisfilmbe, amelyben végigkövethetjük, hogyan vészeli át a járvány okozta bezártságot egy LEGO-figura.

le a maszkkal Ökumenikus Diákfilmszemle 2021

A Le a maszkkal főszereplője Jack, a LEGO-figura

A versenyt azért is várták már nagyon, mert legutóbb – a járvány miatt – le kellett mondani róla. Idén is csak online tudták megtartani, viszont mivel a tavalyi szemle elmaradt, a 2020-ban érettségizettek is pályázhattak a 9-12. évfolyamos tanulók korcsoportjába, és külön csoport volt az általános iskola felsős osztályainak. Ezúttal hogy még csak a forgató stáboknak se kelljen járványhelyzetben találkozniuk, kizárólag animációs filmekre hirdették meg a megmérettetést.

Egy alkotó legfeljebb három filmmel nevezhetett, viszont egy iskolából akár több stáb is indulhatott. A fő témát idén a világjárvány inspirálta. Arra voltak kíváncsiak a kiírók, hogyan, miben látják a diákok a pandémia utáni megújulás lehetőségét. Emellett – a szabadon választott kategóriában – független témájú alkotásokkal is nevezhettek. Ezeknek nem feltétlen kellett vallási témát érinteniük; lehettek humorosak, ironikus hangvételűek, problémafelvetők, ugyanakkor fontos szempont volt, hogy összhangban álljanak az élet evangéliumi szemléletével.