Református Óvodák XXIII. Országos Szakmai Találkozója

A kétnapos rendezvényen, amelynek a Debreceni Református Kollégium ad otthont, 225 óvodapedagógus vesz részt.

241 meghívott vendég részvételével kezdődött el április 4-én délelőtt tíz órakor a Református Óvodák XXIII. Országos Szakmai Találkozója. A két napos rendezvényen, amelynek a Debreceni Református Kollégium ad otthont, 225 óvodapedagógus vesz részt. A 23. találkozó központi témája idén az óvodai hitéleti nevelés. Az előadók között szerepel Dr. Bodó Sára, a debreceni teológia docense, Márkus Gábor a Református Pedagógiai Intézet pedagógiai szakértője, és Kiss Lászlóné, a DE Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának nyugalmazott főiskolai tanára, valamint Berkesi Sándor a TTRE zenei igazgatója és Dr. Győri János a DRK Gimnáziumának tanára is. A bibliatörténetek feldolgozásának lehetőségeit pedig Kustárné Almási Zsuzsanna katechetikai szakértőtől hallhatják és láthatják a résztvevő óvodapedagógusok.

„A keresztény nevelés, az óvodai élet minden esetben arról kell szóljon, hogy az intézménybe bekerülő megszeppent gyermek társra találjon, megérezze annak a biztosnak a szeretetét, aki ott van a kezdetnél és a végnél, aki kinyitja szívét minden kis és nagy ember előtt."- mondta a találkozót megnyitó áhítatában a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Bölcskei Gusztáv kiemelte azt is, hogy az élet egyik legnagyobb művészete, ha valakit meg tudunk vigasztalni, és az óvodapedagógusok, tanítók mind Krisztus vigasztalásának eszközei.

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének áhítata után Dr. Fekete Károly, a Debreceni Református Kollégium Igazgatótanácsának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében visszatekintet az idén 15 éves Debreceni Református Kollégium Óvodájának történetére. Hangsúlyozta, hogy 1999-ben az intézmény elindulásával nyert igazi alapot a Kollégium, amelynek addig sosem volt óvodája. Fekete Károly fontosnak nevezte az ország különböző városaiban működő református óvodák közötti összefogást, amely ezen a rendezvényen megmutatkozott, már a résztvevők számában is, mutatva, hogy mindenkinek fontos a közös munka, a közös fejlődés.

A megnyitó végén Szabadi Edit, a Református Pedagógiai Intézet pedagógiai előadója, köznevelési szakértője köszöntötte a jelenlévőket az idén 20 éves Református Pedagógia Intézet és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Oktatási Irodája nevében. A keresztény értékrendre nevelés tekintetében kiemelte, hogy ha a gyermek azt látja, hogy az óvónő Jézust követi, akkor ő is azt teszi majd, így az óvodapedagógusok legfontosabb feladatának a magvetést nevezte, vagyis a kisgyermekekben elültetendő hitet és a hitre való nyitottságra nevelést.

A két napos találkozó április 5-én, szombaton délután ér véget.

Buzás Borbála