Reformátusok a könyvheteken

A könyvek rajongóinak kedvez a következő pár nap: holnap kezdődik az Ünnepi Könyvhét, szombaton pedig a Szent István Könyvhét. Mindkét eseményen több református vonatkozású programot is rendeznek.

könyvhét.jpg

Holnap kezdődik a szeptember 5-éig tartó Ünnepi Könyvhét, amelyen 140 könyves pavilonban, 173 kiadó kínálja a könyveit. A két színpadon, a budapesti Vigadó téren és a Vörösmarty téren reggel 10 és este 7 között több mint 70 könyvbemutató beszélgetés lesz. A szervezők négy nap alatt közel 1000 dedikálásra számítanak.

Az eseményen több református vonatkozású programot is rendeznek. A Vörösmarty téri színpadon vasárnap 17 órakorMiért jó a tevékenység- és felfedező-tanulás alapú, összművészeti irodalomtanítás?” címmel tart beszélgetést és könyvbemutatót a Kálvin Kiadó és a Református Tananyagfejlesztő Csoport, amelyen a feltett kérdésre a 3-4. osztályosoknak készült, kortárs és klasszikus, magyar szerzők verseit és meséit tartalmazó, 4 kötetes Irodalmi szöveggyűjtemény-sorozat (Kezd őszülni a nyár, Angyalmese, Gólyahír és Napraforgó) és A Nap háza antológia szerkesztői, Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt válaszolnak. A beszélgetés közben Molnár György zenész és Nemcsók Nóra színésznő megzenésített verseket adnak elő.

A Károli Gáspár Református Egyetem a Károli Könyvek sorozatban megjelenő újabb kötetek bemutatóját tartja meg a Kossuth Klubban szeptember 3-án, pénteken 17 órától. A beszélgetésen részt vesz majd Domokos Johanna, a Poetic Rituality in Theater and Literature című kötet szerzője és szerkesztője, Rákóczy Anita, az Influencing Beckett / Beckett Influencing című kötet szerkesztője, Regős János, A színész titkos művészete. Színházantropológiai szótár egyik fordítója, Sepsi Enikő, A szürrealizmus utáni francia költészet szerzője és Visky András, a Mire való a színház? Útban a theatrum theologicum felé című kötet szerzője. A könyvbemutató előtt 15 és 16 óra között a Könyvhét keretében Domokos Johanna, Sepsi Enikő és Visky András fog dedikálni a L'Harmattan és a Károli Könyvműhely pavilonjánál (K12, K13).

A Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, Tóth Sára szeptember 4-én, kettőtől négyig dedikálja a Harmat kiadó standjánál most megjelent esszékötetét, amelynek címe: Minden itt van – Tűnődések hitről, spiritualitásról.

Petrőczi Éva, a Reformátusok Lapja rendszeres szerzője szeptember 3-án 16 órakor a Fekete Sas Kiadó standjánál dedikálja könyveit.

Majdnem párhuzamosan zajlik az Ünnepi Könyvhéttel a Szent István Könyvhét, a magyar keresztény könyvkiadók legrangosabb és legnagyobb hazai seregszemléje, amelyet szeptember 4. és 12. között rendeznek Budapesten, a Szent István téren. Ennek keretében szeptember 6-án, hétfőn 16:30-tól 17:00-ig tart könyvbemutatót a Magyar Bibliatársulat, a „Legyetek férfiak! Bibliai szövegválogatás férfiaknak” című kötetet Zámbó András református lelkipásztor mutatja be. A Kálvin Kiadó standdal is megjelenik a rendezvényen.