Találkozni öröm

Egy év után újra találkozhatnak a Kárpát-medencei református általános iskolák pedagógusai, vezetői. A helyszín ezúttal nem az Alföld, hanem a Bükk. – A kapcsolat óriási tőke, ez a találkozó pedig remek alkalom a kapcsolatépítésre. Minden egyes új ismeretség új nézőpontot, tágabb látókört hozhat a pedagógusoknak – mondja Nagy György, a házigazda felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója

nagy_györgy

Kisújszállás után idén Felsőzsolca ad helyet a Kárpát-medencei református általános iskolák találkozójának. Hogyan készül a közelgő eseményre a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola?

Nagy lelkesedéssel vágtunk bele a találkozó megszervezésébe, miután tavaly kiderült, hogy mi leszünk a nyolcadik találkozó házigazdái. Olyan programot igyekeztünk összeállítani, amely méltó a találkozóhoz, és érdekes a rendezvényre érkező kollégáknak is. Miskolc közelsége határozott előny ebből a szempontból is, és igyekeztünk úgy összeállítani a két és fél nap eseményeit, hogy a Borsodból érkezők se unatkozzanak. Terveztünk egy emblémát is a találkozónak, ilyen eddig nem volt. Kicsit büszkék is vagyunk erre és reméljük, elnyeri majd a többiek tetszését, és esetleg tovább is viszik.

Mi látható a logón, ki tervezte?

Házon belül készült, a technikai megvalósításban egy kollégánk lánya volt segítségünkre, a logó központi eleme pedig a Kárpátok hegyvonulata stilizált formában. A résztvevőknek az emblémával díszített apró ajándékot adunk majd.

Lesz-e idén kiemelt témája a találkozónak?

Kiemelt témája nem lesz, mert szerintem ezeknek a találkozóknak a lényege és erőssége, hogy a református iskolák pedagógusai, vezetői kötetlen formában találkozhassanak, és szabadon beszélhessenek bármilyen problémáról, vagy egyszerűen csak megismerkedhetnek egymással. A kapcsolat óriási tőke, ez a találkozó pedig remek alkalom ennek építésére. Minden egyes új ismeretség új nézőpontot, tágabb látókört hozhat a pedagógusoknak. Emellett bepillantást nyerhetünk más intézmények működésébe, megismerhetjük a másik erősségeit és persze problémáit, valamint az arra adott választ. Ez olyan lehetőség, amelyet kár lenne elhalasztania bárkinek is. A VIII. Kárpát-medencei Református Általános Iskolák Találkozójának igei mottója Máté evangéliumából származik: „Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is.” A Máté 6,21-ben olvasható Igét iskolalelkészünk, Alexa Gábor választotta. Szerintem találó, mert utalhat az egymásra utaltságra és az egymással való találkozás vágyának kifejezésére is.

logó kárpát medencei_zöld-sárga

Lehet-e még jelentkezni a találkozóra?

Bár a jelentkezési határidő május 15-volt, ezt május 31-ig meghosszabbítottunk, de vagyunk olyan rugalmasok, hogyha a találkozó előtt két nappal fut be egy visszaigazolás, akkor azt is el fogjuk fogadni. Iskolaigazgatóként tudom, hogy most nem ez a találkozó az iskolák legfőbb feladata, hanem az év végi hajrá, a záró- és osztályozóvizsgák, a ballagások és a tanévzárók megszervezése. Bízom benne, hogy azért lesz egy lélegzetvételnyi idejük a kollégáknak arra, hogy átgondolják a részvételt ezen a találkozón.

Milyen programokra számíthatnak az esemény résztvevői?

Bár a találkozó házigazdái mi vagyunk, a vendégek elszállásolásában és étkeztetésében a miskolci Lévay József Református Gimnázium is kisegít bennünket, mert Felsőzsolcán nem tudnánk ezt megoldani. Nálunk lesz a pénteki megnyitó, ahol be is mutatkozik az intézményünk. A második napon istentisztelettel kezdünk az avasi református templomban, amelyet egy miskolci, interaktív séta követ, ebéd után pedig lillafüredi programot tervezünk. Vasárnap már a búcsú ideje, a záró istentiszteletnek a miskolc-belvárosi református templom ad otthont.

Felsőzsolca vár!

A Kárpát-medencei Református Általános Iskolák VIII. Találkozóját 2023. június 30. és július 2. között tartják, amelyen a szervezők református általános iskolák kétfős képviseletére számítanak, és a megkésett jelentkezéseket is figyelembe veszik. A részvételi díj önköltsége 15 000 forint/fő.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!