Tiszántúlon csaknem 600 diák ballag a református iskolákból

Elballagnak középiskolájukból a hétvégén országszerte a diákok, hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák.

Elballagnak középiskolájukból a hétvégén országszerte a diákok, hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák. Az érettségizők közül 92.200 diák az idei tanévben fejezi be a középiskolai tanulmányait.

A Tiszántúli Református Egyházkerület kilenc középiskolájából 590 diák ballag. A legtöbb református középiskolás, szám szerint 98, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumból ballag. Debrecenben a két református gimnáziumban összesen 149 diák búcsúzik iskolájától, pedagógusaitól.

A ballagás kifejezés a latin "valetans" (búcsúzó) szóból ered, a szokás pedig Selmecbányáról, ahol a XIX. század 70-es éveiben az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák... kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól. A ballagás szokása, a végzős diákok búcsúja középiskolájuktól a XX. század elejére vált általánossá.

A diákok hétfőn reggel magyar nyelv és irodalomból kezdik meg az érettségi vizsgákat, kedden a matematika, szerdán a történelem írásbelik következnek.

A tiszántúli református középiskolások ballagóinak száma iskolák szerint:

Szegedi Kis István Református Általános Iskola és Gimnázium: 51
Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona: 85
Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma: 64
Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium: 98
Kisvárdai Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium: 50
Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola:74
Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium: 57
„Ecsedi” Báthori István Református Gimnázium és Kollégium: 14
Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola: 97

 

Forrás: ttre.hu