Történelem és irodalom református módra

A református szálakat is megjelenítő történelmi atlaszt jelentetett meg a Kálvin Kiadó a Református Tananyagtár munkatársainak közreműködésével. A közelmúltban megjelent egy alsósoknak szánt olvasókönyv is, ebbe kizárólag olyan írásokat válogattak be, amelyek nemcsak magas minőségű irodalmat képviselnek, de etikailag is példamutatók. A részletekről Pompor Zoltánt, a Református Tananyagfejlesztő Csoport szakmai vezetőjét kérdezte a Reformátusok Lapja.

Pompor Zoltán, a Református Tananyagfejlesztő Csoport szakmai vezetője

Fotó: Sebestyén László

A Nyári Könyvvásáron Az idő kereke című kiadványukat mutatják majd be. Milyen könyvről van szó?

Színes, dupla oldalas kiadvány, amelyben tíz nagy, mozgalmas tablón mutatjuk be a magyar történelmet. Több száz történelmi album létezik már, mi most teljesen új szemléletű könyvet szerettünk volna összeállítani. Az idő kereke egyetlen képen mutat be egy nagyobb korszakot vagy egy egész évszázadot. A vizualitása is különleges, mert az adott kor művészettörténeti sajátosságaival rajzolták meg az oldalt: például Mátyás király korát a korvinák stílusában, a 19–20. század tablóját a szecesszió ihlette, míg a 20. század oldalához csak plakátokat használtak az illusztrátorok. Ezzel a látásmódot szeretnék bővíteni: a diákok ismerjék meg az összetartozó dolgokat, a történelem mellett az irodalmat, a művészetet, az eseményeket.

Mitől, hogyan lesz református egy ilyen atlasz?

Törekedtünk arra, hogy markánsan megjelenítsük egy-egy adott korszak református vonatkozásait. A reformációnál például Sztárai Mihályt a hegedűjével ábrázoltuk, megjelölve a térképen a sok gyülekezetet, amelyeket ő alapított. Emellett minden tablón vannak rejtett apróságok, amelyek első ránézésre talán fel sem tűnnek a szemlélőnek. A Református Tananyagtár honlapjáról le lehet tölteni azt a tanároknak szánt kézikönyvet, amelyben benne vannak ezeknek a leírásai, valamint ötletek találhatók a tabló feldolgozásához.

Az elmúlt időszakból melyik kötetüket tartja még kiemelkedően fontosnak?

Az alsó tagozatos harmadik és negyedik osztályosoknak készített olvasókönyvünk izgalmas vállalkozás. A kiválasztott szövegek irodalmilag, etikailag értékes szövegek, amelyeket nyugodt szívvel adhatunk egyházi iskolába járó gyerekek kezébe. A szöveggyűjtemény jól tükrözi azt a személetet, amelyben mi gondolkodunk: segíti a gyerekeket rácsodálkozni a teremtett világra, és bevezetni őket az olvasás örömeibe, megismertetni velük az irodalom szépségét. Az olvasókönyv négy kötetben jelent meg, minden hónapra, ünnepről-ünnepre vannak benne szövegek. A pedagógusaink sokszor eszköztelenek a református neveléshez, ez a gyűjtemény segíti majd őket. A teljesség igénye nélkül, szerepelnek a gyűjteményben Zelk Zoltán, Csukás István, Janikovszky Éva, Nemes Nagy Ágnes, és az utóbbi évtizedekből Lackfi János, Kollár Árpád, Kiss Lehel, Miklya Zsolt és sok más szerző művei. A jogdíjakkal, szerződésekkel külön két ember foglalkozott, küldtünk szerződést és tiszteletpéldányt Erdélybe, Portugáliába, Izraelbe és az Egyesült Államokba is.

Végre szabad a vásár

A járvány miatt sorra elmaradtak azok a rendezvények, ahol könyveket lehetett volna vásárolni, egy ideig a boltoknak is zárva kellett tartaniuk. A kieső lehetőségeket részben pótolhatja a július 1-jére tervezett Nyári könyvvásár, amely a Kálvin Kiadó, a Magyar Bibliatársulat és a Luther Kiadó közös rendezvénye. Az eseményen a kiadók könyvei 20%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg. A vásárt a Magyarországi Evangélikus Egyház székházának belső udvarán tartják (1085 Budapest, Üllői út 24.). 14 órától gyermekfoglalkozás, 16 órától a Luther Kiadó könyvbemutatója, 17 órától a Kálvin Kiadó mutatja be Az idő kereke című történelmi atlaszt, 18 órától a Credo folyóirat bemutatója lesz. 19 órától Molnár Gyuri zenész és Nemcsók Nóra színművész megzenésített verseket ad elő.

Az interjút elolvashatják a Reformátusok Lapja legfrissebb számában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat is találnak. Keressék a gyülekezetekben és az újságárusoknál!