Új korszak kezdődik a debreceni református felsőoktatásban

A keresztyén értékeket kell képviselniük a leendő lelkészeknek, tanítóknak és kommunikátoroknak – hangsúlyozta Fekete Károly a Debreceni Református Hittudományi Egyetem új rektora. A kisvárdai születésű professzor, aki augusztus 1-jén vette át a hivatalt elődjétől, feladatairól és az új tanév kihívásairól nyilatkozott.

A 2011-es tanév új kihívásokkal indul az egyetemen, ugyanis a Tiszántúli Református Egyházkerület Tanácsa a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola fenntartójaként tavaly arról határozott, hogy összevonja a két intézményt.

„Arra számítok, hogy a megnövekedett hallgatói létszám és a nagyobb munkatársi közösség egy másfajta odafigyelést igényel majd, de a személyesség és közvetlenség nem szorulhat háttérbe - mondta Fekete Károly, majd hozzátette -, ebben az irányítást végző intézményvezetésnek kell jó példával elől járnia. Kiemelt feladat lesz az új tanévben a tanító szak akkreditációja. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megfeleljünk annak a követelményrendszernek, amit a tanítóképzéstől a minőségbiztosításra kihegyezett akkreditáció elvár. Reménység szerint a két intézményrész egyesített erői erre is képessé tesznek bennünket.”

A református felsőoktatás helyzetéről a professzor úgy nyilatkozott, ahogyan a világi felsőoktatás példája azt mutatja, hogy előbb-utóbb racionalizálni kell az intézmények számát, úgy a református egyház sem engedheti meg magának, hogy ne nézze a legoptimálisabb intézményi számot és a hatékonyabb működést. A debreceni két református felsőoktatási intézmény egyelőre kétlaki lesz ebben a tanévben, de a nagy rezsi költséget hosszútávon nem lehet majd bírni, ráadásul a méreteken túl, a műemlékjelleg még nagyobb terhet ró a fenntartóra, a hallgatói létszám pedig nem várható, hogy nagyságrendekkel fog nőni a demográfiai helyzet miatt, véli az új rektor.

A teljes cikket itt olvashatja.

 

Forrás: ttre.hu

 

 

A keresztyén értékeket kell képviselniük a leendő lelkészeknek, tanítóknak és kommunikátoroknak – hangsúlyozta Fekete Károly a Debreceni Református Hittudományi Egyetem új rektora. Az egyetemi tanárt Schmitt Pál köztársasági elnök bízta meg a rektori feladatok ellátásával a Sándor-palotában július 27-én. A kisvárdai születésű professzor augusztus 1-jén vette át a hivatalt Fazakas Sándortól, aki két teljes cikluson keresztül vezette az egyetemet.