Új tanév kezdődött a Károlin

A világ gyorsan változik, a tudományos ismeretek bővülnek, naprakésznek kell lennünk – hangsúlyozta köszöntőjében Trócsányi László rektor az idén harmincéves Károli Gáspár Református Egyetem 2023/2024-es tanévnyitó istentiszteletén, amelyet ünnepélyes keretek között, számos vendég jelenlétében tartottak meg hétfőn.

Az eseményen Bán Teodóra, az egyetem közkapcsolati és kommunikációs főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd a tanévnyitó a zászlóvivők és az egyetem vezetőinek bevonulásával folytatódott, melyet a vendégek és a résztvevők felállva fogadtak.

KRE tanévnyitó bevonulás (f.

A Károli Gáspár Református Egyetem zászlaja és a nemzeti lobogó

Fotó: Zelenka Attila

Literáty Zoltán, a hittudományi kar dékánja, az Érdligeti Református Egyházközség lelkipásztora az ünnepi istentiszteleten elhangzott igehirdetésében az Apostolok cselekedetének 4. fejezetéből felolvasott igeszakasz kapcsán Jézus Krisztus nevének erejét emelte ki és emlékeztetett: ahogyan a sarokkő egy épületben meghatározza az épület egészét, úgy életünkben ez a sarokkő Jézus Krisztus személye, akire támaszkodni lehet.

KRE tanévnyitó Literáty Zoltán (f.

Literáty Zoltán az ünnepi istentiszteleten

Fotó: Zelenka Attila

– Ez az év a Károli életében az emlékezés és a hálaadás éve is. Egyetemünk harmincéves. Harminc éve, amikor az építkezés elkezdődött, ugyanúgy fontos volt, hogy mire épül fel az egyetem. Mi az a sarokkő, amire nézve minden egybekapaszkodik. Ha nem Krisztus neve és személye tartja egybe az építményt, akkor bizony hiába fáradoztak az építők. A mi célunk, a mi távlatunk nem harminc vagy száz év, hanem az örökkévalóság. Minden, ami ezen az egyetemen történik, az örökké való Istenre nézve történik, és a ti üdvösségetekre. Ha Krisztusra mint sarokkőre építünk és a nevében bízunk, akkor a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) jövője jó alapokon nyugszik – hangsúlyozta a dékán. Hozzáfűzte: ez az Ige arra is figyelmeztet, hogy sok diplomával, tudományos címmel és elismeréssel a hátunk mögött is előfordulhat, hogy nem ismerjük fel Krisztust, aki a sarokkő, és akire építenünk kell.

Az istentiszteletet követően a Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy számára különleges jelentőséggel bír a Károli, hiszen ő is itt szerezte meg a diplomáját.

KRE tanévnyitó Varga-Bajusz Veronika (f.

Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár

Fotó: Zelenka Attila

– Fontos időszak volt az életemben. Nem csupán a jogász hivatás gyakorlásához elengedhetetlen tudást szereztem meg, hanem akkor is, akárcsak ma, azt a keresztyén világnézetet, szellemiséget tapasztaltam meg, amely biztonságot, értékekhez való szilárd kötődést és biztos kereteket adott számomra. Nem utolsósorban pedig közösséget, amelynek szakmai és megtartó ereje különösen fontos. Jó volt itt egyetemistának lenni. Jó ma is Magyarországon egyetemistának lenni – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Úgy fogalmazott: a tények is azt mutatják, hogy akinek diplomája van, hamarabb kap munkát, és a diploma másfélszeres bérszorzót jelent. Beszédében kitért a hazai egyetemek az elmúlt tíz évben elért nemzetközi sikereire is, valamint megemlítette, hogy az elmúlt négy év alatt hetvennyolc százalékkal nőtt a kiváló nemzetközi tudományos lapokban megjelenő publikációk aránya.

– Büszkén mondhatjuk, hogy versenyképességi fordulat valósult és valósul meg a magyar felsőoktatásban. Örömteli, hogy a magyar felsőoktatás sikereinek egyre többen kívánnak részeseivé válni, hiszen ebben az évben harmadával nőtt az egyetemre felvettek száma, meghaladva a százötezer főt, amely Magyarország nyolcadik legnépesebb városának lakosságszámával ér fel – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Kiemelte azt is: bár fontosak a rangsorok és a publikációk, de nem kevésbé az egyetemi közösségek, amelyek hazánk meghatározó kincsei. – Közösségek, amelyek segítik megőrizni nekünk azt, ami emberi és a mesterséges intelligencia korában kiemelt jelentőséggel bír – mondta Varga-Bajusz Veronika.

– Fontos a tűz, a belső hajtóerő, de azt is mondják, hogy a fiatalság szele gyorsan múlik, azaz Iuventus ventus. A tűz és szél után már csak egy harmadik elemet említek, a földet. Ez pedig a Károli és az egyetemi közösség – mondta Trócsányi László rektor, és a nyolcvanas évek ikonikus zenekara, az Earth, Wind and Fire September című dalát idézte, mivel az együttes neve a három említett elemből áll, az idei szeptember pedig számos elsőéves számára hatalmas mérföldkő, jövőjük szempontjából különleges hónap.

KRE tanévnyitó Trócsányi László (f.

Trócsányi László rektor

Fotó: Zelenka Attila

– Legyünk nyitottak egymásra, próbáljuk megérteni a tananyagot! Az életnek tanulunk, tehát ne csak testben, hanem lélekben is vegyünk részt az órákon, hiszen a Károli egyik jelszava a minőség, amit itt az oktatásban lehet megtalálni. Egyetemi oktatóink mindent megtesznek azért, hogy valóban hasznos tudással szolgáljanak a hallgatók számára – fogalmazott Trócsányi László. Emellett a diákokat arra ösztönözte, hogy az őket tápláló belső tűz és szél hajtsa őket, és ne elégedjenek meg a középszerűséggel. A KRE rektora arra buzdított, hogy a hallgatók a lehető legjobbat hozzák ki magukból, és éljenek az egyetem adta lehetőségekkel is. Felhívta a figyelmet arra, hogy csatlakozzanak a szakkollégiumokhoz, a tanórákon kívül is töltsenek együtt minőségi időt, valamint hogy éljenek az egyetem Erasmus-programjaival.

– A KRE másik jelszava a közösség. Egyrészt egyetemi polgáraink egy református közösség tagjai, keresztyén értékeket képviselünk. A Károli Gáspár Református Egyetem szeretne lehetőséget biztosítani hallgatóinak arra, hogy a keresztyén értékekkel is megismerkedjenek a diákok. Másfelől az egyetemi időszak az életre szóló barátságok megteremtésének időszaka is. Örömmel látjuk, ha jókedvű, felszabadult, ugyanakkor összetartó és felelősségteljes fiatalok sokasága lepi el épületeinket – egy minőségi közösség. Törekedjenek tehát a szilárd baráti kapcsolatok kialakítására, hiszen valamikor majd kollégák lesznek, egymást tudják majd segíteni – bátorította a rektor a hallgatókat.

KRE 2023 tanévnyitó hallgatóság (f.

Fotó: Zelenka Attila

Trócsányi László beszédében kiemelte a test és lélek egységének jelentőségét, és az egyetemen elérhető számtalan sportolási lehetőségre is felhívta a figyelmet. Beszélt továbbá a tehetséggondozásról, mint mondta, a jó tanár felfedezi a tehetséget, segít beindítani a rakétákat, előkészíti annak kilövését, majd a pályára állítását. A rektor fontosnak tartja a nehézséggel küszködők felkarolását is, amihez mentorprogramok állnak rendelkezésre az egyetemen: ezek segítséget nyújtanak a hallgatóknak abban, hogy tanulmányaikban előre lépjenek, sikeresen fejlődjenek.

– Egyetemünk számos szép eredménnyel büszkélkedhet. Az elmúlt harminc év bizonyította, hogy a korábban említett tűz, szél és föld a tanárokat is táplálja és megtartja. A múlt eredményei azonban a tegnapéi, tehát előre kell tekinteni, képezni kell magunkat. A világ gyorsan változik, a tudományos ismeretek bővülnek, naprakésznek kell lennünk – hívta fel a hallgatóság figyelmét a rektor.

A tanévnyitó ünnepség a hallgatók fogadalomtételével folytatódott. Az egyetem hittudományi karának első évfolyamos lelkész szakos, majd pedig az állam- és jogtudományi kar, a bölcsészet- és társadalomtudományi kar, a pedagógiai kar, valamint a gazdaságtudományi, egészségtudományi és szociális kar első évfolyamos hallgatói mondták el fogadalmukat. Az ünnepi tanévnyitó a Himnusz eléneklésével ért véget.

KRE 2023 tanévnyitó, Tóth Benedek (f.

Tóth Benedek gitárjátéka

Fotó: Zelenka Attila

Idén Tóth Benedek, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium érettségiző hallgatójának, számos hazai és nemzetközi verseny díjazottjának gitárjátéka tette emlékezetessé az ünnepi eseményt. Gaspar Sanz és Abel Carlevaro Suite de antiguas danzas Españolas című darabjának első és második tételét hallgathatták meg előadásában a tanévnyitó résztvevői, valamint Roland Dyens Tangó az Élet – Szenvedély című művét adta elő az ifjú gitárművész.