Új tanév, új kihívások Debrecenben

Csaknem ezerkétszáz hallgató kezdi meg tanulmányait a régi új egyetemen. A Tiszántúli Református Egyházkerület Tanácsa a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola fenntartójaként tavaly arról határozott, hogy összevonja a két intézményt. Az ünnepi tanévnyitó közgyűlésen több mint háromszáz elsős tett fogadalmat és kiosztották a jubileumi diplomákat is.

Az ünnepségen a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Bölcskei Gusztáv többek között arról beszélt, hogy az elmúlt húsz esztendő történelmi mértékkel mérve sem kevés. Azóta a felsőoktatásban csak az nem változott, hogy ugyanolyan bizonytalanság veszi körül – fogalmazott. „A kiszámíthatatlanságban mi azzal a bizonyossággal indulunk el, hogy az a tábla, amely ott van a golgotai kereszten, hogy Jézus a Zsidók királya soha nem cserélődik ki”. A püspök szerint a régi- új intézmény feladata, hogy az oktatók olyan embereket neveljenek, akik a Krisztusi emberséget meg tudják élni, át tudják adni és a maguk közösségében felmutatni.

Szószék és katedra sokszor sokféleképpen találkozott és hatott egymásra a történelem során – kezdte beszédét az egyetem rektora. Fekete Károly elmondta: „arra köteleztük el magunkat, hogy olyan hallgatókat készítünk fel hivatásukra, akik templomban és iskolában, mikrofon és könyvek előtt, televízió kamerák és számítógépek előtt felnőttek és ifjak javára hűséggel végzik feladatukat és közben nem feledkeznek el arról, hogy az egyetem Isten színe előtt való ünneplés színhelye mindaddig, még betölti küldetését Isten dicsőségére”.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem 474. tanévében a hagyományos teológiai és hitéleti képzések mellett továbbra is indulnak illetve folytatódnak a beolvadt főiskola eddigi képzései. Az egyetemen négy intézet működik majd, a teológiai, az alkalmazott teológiai, a Kölcsey Ferenc Tanítóképzési és a kommunikáció- és társadalomtudományi intézet.

A tanévnyitón elhangzott beszédeket meghallgathatják, az eseményről készült képgalériát megtekinthetik a tiszántúli egyházkerület honlapján.

Forrás: ttre.hu