Újra református a kecskeméti tanítóképző

Új képzési helyszínnel, gyakorló iskolával és óvodával gazdagodik a Károli Gáspár Református Egyetem: a kecskeméti tanítóképző hetvenkét év után visszakerül a református egyház szervezetébe.

A Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara, valamint a Neumann János Egyetem Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda július 31-én kiválik a Neumann János Egyetem szervezetéből, ugyanakkor a Károliba olvad be – olvasható a református egyetem honlapján.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvényt, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2020. évi XXXIII. törvényt 2020. május 28-án kihirdették. Ezen törvény 21. § (1) bekezdése szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 115. § (26) bekezdéssel egészül ki: „A Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara a Neumann János Egyetem szervezetéből kiválik és a Károli Gáspár Református Egyetem szervezetébe olvad be 2020. július 31. napján.

A július 3-én elfogadott törvénymódosítás értelmében több állami egyetem, így a Neumann is alapítványi fenntartásba kerül, utóbbi az átalakítás kapcsán megválik a pedagógusképzéstől.

Kecskeméti tanítóképző

A Kecskeméti Református Egyházközség által 1918-ban alapított Református Tanítóképző Intézet (jelenlegi nevén a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara) hetvenkét év után kerül vissza a református egyház szervezetébe. A Károli Gáspár Református Egyetem célja, hogy – a kecskeméti református felsőoktatás tradícióira is építve – református keresztyén elkötelezettséggel, a modern kor színvonalán megerősítse a térség pedagógusképzését – fogalmaztak a bővülés kapcsán.

Ismerje meg kecskeméti képzési helyszínünk rövid történetét!

Kecskeméten a felsőoktatást sokáig az 1830 óta működő református egyházkerületi főiskola, majd az ebből kinövő Jogakadémia jelentette. Egy református tanítóképző létesítését már régóta tervezte az egyház...