Versenyben az evangéliumért

Mémkészítés Mózes első könyve alapján, Bábel tornya gyurmából és hurkapálcából, bibliai szereplők felismerése lejátszási listákból. A többi között ilyen feladatokat kellett megoldaniuk a harmincadik Soli Deo Gloria bibliaismereti versenyen a diákoknak március első hétvégéjén. A vetélkedőt idén a Pécsi Református Kollégium Gimnáziumában rendezték.

Nagy durranás

Kézfogások, baráti ölelések, vidám szempárok: jókedvű fiatalokkal telt meg a Pécsi Református Kollégium Gimnáziumának aulája március 1-jén délután. Huszonkét településről harmincnégy csapat érkezett a vetélkedőre. – Szeretettel köszöntelek benneteket a harmincadik Soli Deo Gloria (SDG) bibliaismereti versenyen. Kettős ünnep ez számunkra, hiszen a Pécsi Református Kollégium is idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját – nyitotta meg a rendezvényt Molnár Péter, a gimnázium igazgatója. A köszöntő után rövid áhítattal hangolódtak a versenyre az ország különböző pontjairól érkező csapatok. Akinek ébersége kicsit lankadt a hosszú út után, a jubileumi vetélkedő nyitányára garantáltan felébredt: robbanást követően konfettieső és kis műanyag labdák hullottak a résztvevők fejére. A labdákon szereplő bibliai nevekből kellett három azonosat összegyűjtenie minden csapatnak: így kaphatták meg a pontozófüzetet, amellyel elindulhattak a több mint kétórás kalandversenyre. Idén a verseny anyagát Mózes első könyve adta. Ehhez kapcsolódtak a kreatív vetélkedő feladatai is: volt Bárka tetrisz, ahol az állatokat kellett megfelelő alakzatban elrendezni Noé bárkájában, vagy mémgenerátor, ahol minden csapatnak két mémet kellett készítenie Mózes első könyvét alapul véve.

SDG Bibliaismereti verseny 2024  március 1. Pécs - Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

A csapatok lelkesen, tudásuk és kreativitásuk legjavát adva vetették bele magukat a feladatokba. Sokan évek óta visszajárnak az SDG versenyére, de volt, aki először vett részt a vetélkedőn. – Első alkalommal jöttem a versenyre. Nemrég kerültem közel a hithez és kezdtem tanulmányozni a Bibliát, de nagyon tetszik – mondta Szabó Lajos, a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ diákja, aki csapatával megnyerte iskolája háziversenyét, így jöhetett el Pécsre. – Ez a verseny arra is jó motiváció volt számomra, hogy sokkal többet olvassak Igét és mélyrehatóbban tanulmányozzam a Szentírást – magyarázta Szabó Lajos, aki kiemelte: a verseny jó lehetőséget ad a találkozásra más keresztyén fiatalokkal. Kovács Dóra, a Pécsi Református Kollégium Gimnáziumának diákja negyedik alkalommal vesz részt a vetélkedőn. – A közösség az, amely évről évre arra sarkall, hogy eljöjjek a versenyre. Emellett az, ahogyan az SDG felépíti ezt az alkalmat. Engem mindig is vonzott a Biblia ismerete, ez nagyon fontos számomra – magyarázta a tizenegyedik osztályos diák, aki azt is elárulta: novemberben kezdtek készülni a versenyre. – Hetente találkoztunk, mindig jó hangulatban teltek ezek az alkalmak. A kalandverseny egyik legnehezebb része, hogy jól tudjuk beosztani az időnket, mert nagyon sok a feladat. Törekedtünk arra, hogy ne görcsöljünk rá, hanem élvezzük a versenyt – osztotta meg tapasztalatait a kreatív feladatok után Kovács Dóra, aki azt is elárulta, hogyan építi a verseny a személyes istenkapcsolatát. – Engem már az is feltölt, ha hasonló gondolkodású diákok között lehetek. A verseny által kerültem közelebb Istenhez. Ilyenkor sokkal többet olvasom a Bibliát, és ez rengeteget segít a hitem elmélyítésében – magyarázta. A csapatoknak előre el kellett készíteniük a teremtés története alapján egy filmelőzetest. A kalandverseny után együtt nézték meg és pontozták a versenyzők egymás kisfilmjeit, amelyek gyakran nevetéshullámot gerjesztettek a közönség soraiban.

SDG Bibliaismereti verseny 2024  március 1. Pécs - Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

A Mezőtúri Református Kollégium Gimnáziuma és Technikuma 2008 óta jár az SDG versenyére. Idén két csapattal érkeztek Pécsre. – A felkészülés során az egyik lány megállított óra után, és azt mondta: „Tanár úr, nagyon durva dolog történt! Már egy órája olvasom a Bibliát.” Már önmagában ez is nagy dolog, de arra lett figyelmes olvasás közben, hogy belehelyezte magát a „sztoriba”. És ez a lényeg – osztotta meg a felkészülés élményeit Éger Ádám, a Mezőtúri Református Kollégium Gimnáziumának iskolalelkésze, aki elmondta: érezhető hitmélyítő hatása van a felkészülésnek és a versenynek is. – Volt olyan diákunk, aki a teológiára ment. Nyilván megvolt már az elhívás benne előtte is, de a verseny megerősítette az elhatározásában. Volt olyan rendszeres SDG-s versenyzőnk is, aki hitoktató lett. Úgyhogy egyértelműen látjuk, hogy milyen mély lelki hatása van ezeknek a versenyeknek – osztotta meg tapasztalatait a lelkipásztor.

Együtt az Út-on

A verseny nemcsak a diákoknak jó alkalom a találkozásra, hanem a felkészítőiknek is. A vetélkedő ideje alatt lelkész-vallástanár fórumot tartottak. Az alkalmat Csőri-Czinkos Gergő, a Református Pedagógiai Intézet katechetikai szakértője vezette. – Azok az újítások kerülnek középpontba, amelyeket a katechetikai intézet kidolgozott, az aktuális feladatokról, képzésekről beszélünk – magyarázza Csőri-Czinkos Gergő, aki kiemeli: a legfontosabb a találkozás.

SDG Bibliaismereti verseny 2024  március 1. Pécs - Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

– A vallástanároknak legyen lehetősége egymással közösségben lenni. Nagyon jó, hogy kétnapos ez az alkalom, mert így este is tudjuk folytatni a beszélgetést a fórum témáiról – emelte ki a közösség szerepét a szakértő. Az idei alkalom egyik fontos témája a böjt és a csendesnapok szervezése volt. – Ifjúsági közösségépítés címmel hoztam prezentációt, amelyben ötleteket, módszertani ajánlásokat fogalmazok meg, amelyekből majd dolgozhatnak a saját intézményükben a pedagógus kollégák – mondta. A fórumon többek között szó volt az Út-on elnevezésű, fiataloknak szóló bibliaolvasó kalauzról. Az online felület mintegy fél évvel ezelőtt indult, egy széles körű, fiatalok között végzett véleménykutatás után. A bibliaolvasó kalauz a fiatalok felhasználói szokásaihoz igazodva magyarázza a Szentírást.

„Szent műhelymunka”

A Pécsi Református Kollégium a kezdetek óta részt vesz a Soli Deo Gloria bibliaismereti versenyén. – Idén lesz harmincéves az intézményünk, ahogyan a verseny is évfordulóját ünnepli. Eddig majdnem minden vetélkedőn ott voltunk. Abban bízom, hogy egy méltó jubileum lesz ez mindkettőnk számára – osztotta meg gondolatait az évforduló kapcsán Sümegi Péterné, a Pécsi Református Kollégium főigazgató-helyettese, akinek személyes kötődése is van az SDG-hez: tiszteletbeli taggá választották a diákmozgalomban.

SDG Bibliaismereti verseny 2024  március 1. Pécs - Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

A helyi szervezők fontosnak tartották, hogy a több száz kilométert utazó vendégek Pécset is megismerhessék. – Két programot választottunk: az egyik a Zsolnay Negyedben egy vezetett séta. Ezzel a kulturális örökség egy részébe nyerhetnek betekintést a versenyzők. A városnéző kisvonatozással pedig gyakorlatilag egész Pécset megnézhetik a vendégeink – sorolta a programokat a főigazgató-helyettes, aki éveken keresztül készítette a Pécsi Református Kollégium csapatait a bibliaismereti versenyre. – Látom azt a szent műhelymunkát, amire egyébként, a mindennapokban nincs idő és lehetőség. Az intenzívebb munka és nagyobb odafigyelés mélyebb tudást alakít ki bennük. Ez elengedhetetlen a diákok jó bibliaismeretéhez. Másrészt ez egy közösségi élmény, mert a diákok figyelnek egymásra, kiegészítik a másik tudását, és helytállnak a csapatért. Emellett fontos megemlíteni a csapatok közötti kapcsolódást is. Ez egy nagyon komplex dolog. Az pedig, hogy a Szentírás van a fókuszban, megadja mindennek a rangját – hangsúlyozta Sümegi Péterné.

Felvenni a tempót

1994-ben kezdődött újra a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom, azóta szervezik minden évben a vetélkedőt is. – A verseny is fejlődésen ment keresztül. Ez a tizedik év, hogy a kalandverseny ekkora részét teszi ki a rendezvénynek. Az évek során egyre jobban bejött a kreatív oldal. Igyekszünk olyan feladatokat kitalálni, amelyek számukra is érdekesen dolgozzák fel a könyv anyagát. Nagyon sokat használjuk az okostáblákat, vizuális feladatokat, akadálypályákat építünk. A verseny tempóján is érződik a változás, sokat gyorsultak a feladatok. Érezzük, hogy szükség van rá, hogy felvegyük ezt a tempót, de megtartjuk emellett a tesztversenyt is, mert fontos, hogy a bibliai könyv tartalmával is tisztában legyenek – magyarázza Kovács Diána, a rendezvény egyik szervezője. – A verseny célja, hogy a középiskolásokat minél közelebb hozzuk a Bibliához és Istenhez. A tesztfeladat lényege, hogy úgy olvassák a Szentírást, hogy értsék is, mi van benne, és meglássák az összefüggéseket. A kreatív résszel az a célunk, hogy a gimnazisták is megéljék: nemcsak úgy lehet a Bibliához kapcsolódni, hogy leülünk és elolvassuk, hanem különböző kreatív feladatokon, a saját érdeklődési körükön keresztül is – mondta Kovács Diána.

A képekre kattintva galéria nyílik meg

Fotó: Kiss Zoltán

A verseny szervezésén összesen több mint negyven önkéntes dolgozott. – A bibliaismereti verseny az egyik legpatinásabb része az SDG éves programjának. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy harmincadik alkalommal rendezhetjük meg a versenyt, hála van a szívünkben. Rengeteg energiát teszünk ezekbe a rendezvényekbe. Fantasztikus érzés ennyi gimnazistával találkozni szerte az országból – mondta Németh Tamás, a Soli Deo Glori Református Diákmozgalom elnöke, aki megfogalmazta a szervezet célját is, amelyet a bibliaismereti versennyel is képviselnek. – Kiemelt célunk, hogy a Kárpát-medencei és hazai református középiskolásokat összekössük, valamint az evangéliumot képviselve a fiatalok számára hiteles módon megéljük és elvigyük azt hozzájuk. Szeretnénk minél több iskolába eljutni támogatva a hittanoktatókat, vallástanárokat és a keresztyén református ifjúságot – emelte ki a szervezet elnöke.

SDG Bibliaismereti verseny 2024  március 1. Pécs - Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

A szombati tesztverseny után szabadprogramokon ismerkedhettek meg a csapatok Péccsel. Az eredményhirdetésre gyülekezve az élményeiket osztották meg egymással a résztvevők: a napfényes városnézés kulturális és építészeti szépségeit, a kalandverseny legviccesebb pillanatait, de többen beszélgettek arról is, hogy a teszt nehéznek bizonyult. A kisfilmért járó különdíjat a miskolci Lévay József Református Gimnázium Trinitas nevű csapata kapta. A kalandversenyben a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium Lux in tenebris nevű együttese végzett az első helyen. A szervezőket is meglepte, hogy a tesztversenyen mindössze három pontot veszített a Lónyay Utcai Református Gimnázium Boldogok csapata, ezzel ők szerezték meg az első helyet az SDG idei bibliaismereti versenyén.