A Károli Egyetem Napja a harmincéves felsőoktatási intézményben

Dátum
2023. szeptember 30., 10:30
Helyszín
Budapest, Ráday Ház díszterme
Ráday Ház
Mutasd a térképen →
+ Naptárhoz adom

Emlékezés és hálaadás: második alkalommal rendezik meg a Károli Egyetem Napját, ezúttal a jubileumi emlékév programsorozatában.

Szeptember 30-án, második alkalommal rendezi meg a Károli Gáspár Református Egyetem a Károli Egyetem Napját. A Ráday Ház dísztermében összegyűlő Károli-közösség ezen a napon emlékezik törvényi alapításának évfordulójára: az Országgyűlés 1993. október elsejei hatállyal fogadta el azt az előterjesztést, amely az egyetem megalapítását kodifikálta. A rendezvény helyszíne – a tavaly átadott Ráday Ház – a Károli Gáspár Református Egyetem életében szimbolikus: harminc éve, október 11-én tartotta az intézmény első ünnepélyes tanévnyitóját az akkori Ráday Kollégium dísztermében. A kezdetben három karral működő intézmény mára Magyarország nyolcadik legnépszerűbb felsőoktatási intézményévé vált, több mint nyolcezer hallgatójával a református felsőoktatás zászlóshajója. A Trócsányi László rektor kezdeményezésére szerveződő Károli Egyetem Napja idén az intézmény alapításának 30. évfordulóján, a jubileumi emlékév keretében a hálaadó emlékezés jegyében telik, emellett az egyetem vezetése ezen a napon fejezi ki köszönetét az intézmény hallgatóinak és munkavállalóinak áldozatos munkájukért, az egyetem hírnevét öregbítő szakmai sikerekért, az egyetemi közösség érdekében végzett odaadó és önzetlen munkáért, közösségteremtő tevékenységért.

Az ünnepi rendezvényen köszöntőt mond:

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke

Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora

A Károli Egyetem Napján a Károli Gáspár Református Egyetem munkatársainak kitüntetései mellett a Károli Egyetem Díszpolgára címek és a Károli Egyetem Támogatói Díjak is ezen a napon kerülnek átadásra.

A Károli Gáspár Református Egyetem Díszpolgára címet idén Kató Béla református lelkész, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, Szabó Attila jogász, az Alkotmánybíróság kabinetfőnöke és Alexis Rusinek, a Francia Köztársaság tudományos és egyetemközi együttműködésekért felelős attaséja kapja. Tiszteletbeli doktori címet vehet át Varga Attila egyetemi docens, a román Alkotmánybíróság alkotmánybírója kiemelkedő színvonalú alkotmányjogászi munkásságáért és református szellemiségű felsőoktatási oktatói és kutatói tevékenységéért.

Kató Béla püspök társadalmi szerepvállalásáért, a fiatalok oktatását, nevelését támogató kiállása és közösségmegtartó szolgálata elismeréseképpen részesül a díszpolgári címben.

Nagy János államtitkár, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi hallgatója református közéleti szerepvállalásáért kap elismerést.

Szabó Attila jogász a Károli Gáspár Református Egyetemen szerveződő Magyar Jogi Könyvszalon szervezőbizottságában való részvételéért, szakmai támogatásáért kapja a kitüntetést.

Alexis Rusinek attasé a Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar 2023. február 28-án a budapesti Francia Intézetben megrendezett nemzetközi konferenciája sikeréhez való nélkülözhetetlen hozzájárulásáért veheti át az elismerést.

2023-ban Pro Universitate-díjban részesül Homicskó Árpád Olivér, az Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi tanára, aki hosszú éveken át lelkiismeretesen, áldozatosan végzett dékánhelyettesi munkájáért, a nemzetközi kapcsolatok ápolásáért és építéséért, a szociális jog területén végzett magas színvonalú kutató munkájáért kapja az elismerést.