Bárka tábor

Projekt címe: Bentlakásos programok megvalósítása az SDG-ben
Projekt kódja: EFOP-1.2.12-17-2017-00005
Projekt kezdete és tervezett vége: 2017.10.01-2022.09.30.
Támogatás összege: 799 999 998 Ft
Kedvezményezett neve: Magyarországi Református Egyház
Támogatási intenzitás: 100%
Pályázati Iroda feladatai: pályázatírás, projektmenedzsment, szakmai megvalósítás, pénzügyi menedzsment, táborvezetés
Megvalósulási helyszín: Balatonfenyves Balatonszárszó

Bárkát a vízre! 2017-2022 között szervezte meg egyházunk legnagyobb, gyermekeket és fiatalokat célzó, esélyteremtő és hátránykompenzáló táborsorozatát, amelyben 6061 gyermek táboroztatása valósult meg 5 év alatt.

A Bárka tábor 2017-es indulása óta az ország legelmaradottabb térségeiben nevelkedő, jellemzően a református intézményrendszerhez kapcsolódó és a köznevelésben részt vevő gyermekek és fiatalok számára biztosítottunk lehetőséget arra, hogy hátránykompenzáló, esélyteremtő programokban vegyenek részt, bentlakásos formában.

Táborainkhoz a helyszínt a Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülő, valamint a balatonszárszói SDG Családi Hotel és Konferencia-központ nyújtotta.

A résztvevő gyermekek és fiatalok több mint 36%-a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, valamint fogyatékossággal élő, sajátos nevelésű igényű. Nagyon sok traumát, kudarcot elszenvedett, bántott, magára hagyott gyermekkel is találkoztunk táborainkban. Ezekre a gyermekekre sokkal inkább jellemző, hogy súlyos érzelmi és magatartási problémákkal küzdenek, illetve olyan szociális és fizikai környezetben élnek, amely gátolja fejlődési lehetőségeiket, a különböző kulcskompetenciák elsajátítását.

Ezek a valamilyen oknál fogva veszélyeztetett gyermekek – kiemelten a gyermekvédelmi szakellátásba bekerülő, illetve ott nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek – jóval nagyobb figyelmet és támogatást igényelnek. Élménypedagógiára épülő táborunk, a gyakorlati tapasztaláson alapuló tanulás lehetőségeit kihasználva, a különböző hátrányokkal küzdő gyermekek számára is megfelelő környezetet tud biztosítani készségek kiépüléséhez, az élménypedagógia, mint módszer, pedig képes a különböző hiányokat csökkenteni.

A táborok fontos tapasztalata, hogy egy szakmai felügyelet mellett kialakult bizalmi légkörben, megfelelő szakmai és lelki támogatást nyújtva, szeretettel és odafigyeléssel, a kudarcok sorozatát elszenvedett gyermekek életében is beindítható a pozitív elmozdulás.

„Hogy mi a Bárka? Hihetetlen utazás egy szárazföldi hajóúton. Elindulsz a kikötőből 250 emberrel, néhányat ismersz, valakivel jóbarátságban vagy, van olyan, akivel már félszavakból is megértitek egymást, de a többség vadidegen. Kalandok, játékok, mesék, verőfényes napsütés, kacagás, komoly együttműködés, hatalmas viharok, amik keresztezik az utatokat. Egy hét után visszaérkeztek a kikötőbe, s már semmiképpen sem az a csapat száll ki a hajóból, aki nekiindult, hanem egy hétre, egy hónapra, talán egy életre szóló közösség. Számomra a BÁRKA egyenlő a közösséggel, ahol lehetek éppen kötéltáncos, s nem félek hibázni, mert a védőhálót ez a közösség alkotja.” (Kovács Nikoletta, szakmai vezető)

„Nekem a Bárka olyan hely, ahol együtt tanulunk szeretni és szeretetet elfogadni. Ahol Isten megmutatja milyen értékes az élet és a másik ember.” (Pálfalvi J. Viola, lelkész és hitéleti vezető)

„Végtelenül büszke vagyok a református egyházra, hogy ezt megszervezte. Előre tovább Krisztusért, és ezekért a srácokért, hogy együtt állhassunk oda a kegyelem királyi székéhez!” (Balogh Róbert, lelkész)

„A minden percben kaland és boldogság tábora volt ez mindannyiunk számára. Képzett és elhivatott pedagógusok, kedves, türelmes segítők gondoskodtak erről. A türelem, az elfogadás, a csendes szó és a szeretetteljes légkör áthatotta ezeket a napokat, hatni kezdett. A változatos, okos programok, foglalkozások – mik roppant tudatossággal készültek és épültek egymásra – szárnyat adtak gyerekeinknek, mondhatni röpképessé tette őket”. (Bollok Gyula igazgató, Bocskai István Református Általános Iskola, Papkeszi)

„Én keresztényként élek, nekem ez egy alap dolog és fontos, hogy ugyanilyen emberekkel legyek körülvéve, akik ugyanígy élnek. Nekem a Bárka tábor egy hatalmas nagy család!” (Forrai Fanni, táborozó)

infoblokk_kedv_final_RGB_ESZA.jpg