Roma holokauszt megemlékezés (2020, Budapest)

Projekt címe: Az MRE Országos Cigánymissziójának roma kulturális és hitéleti rendezvényei
Projekt kódja: ROMA-NEMZ-KUL-20-0585
Projekt kezdete és vége: 2020.01.01. – 2020.12.31.
Támogatás összege: 400 000 Ft
Kedvezményezett neve: Magyarországi Református Egyház
Támogatási intenzitás: 100%
Pályázati Iroda feladatai: pályázatírás, projektmenedzsment
Megvalósulási helyszín: Budapest

Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól – 2020

A jelen projekt keretében, 2020-ban, egy eseményt szeretnénk megrendezni. Az esemény célja, hogy az MRE Cigánymissziója teret és lehetőséget nyújtson a gyülekezeti tagok számára az emlékezésre és a főhajtásra.

A tervezett rendezvényünkön (Roma holokauszt megemlékezés; 2020.08.02.; Budapest) a holokauszt magyarországi, felvidéki és kárpátaljai roma áldozatai előtt hajtunk fejet. Az eseményt az MRE Zsinati székházában tervezzük megtartani, amit egy áhítattal nyit meg az erre felkért református lelkipásztor. A felkért előadó segítségével, fotókkal és filmrészletekkel gazdagított előadás keretében segítünk a hallgatóságnak bepillantást nyerni a történelmi, politikai környezetbe, amely megelőzte, majd megágyazott neki, később kiszolgálta a vérontást. A vérontás feldolgozását, a megbocsátást és kiengesztelődést áhítattal és imaközösséggel támogatjuk meg.

Az esemény egyik fő mozzanata, a virrasztásokhoz hasonlóan, a kesergő, sirató énekek éneklése, versek, szavalatok, korabeli levelek felolvasása. Amennyiben sikerül elhívni még élő holokauszt túlélőt, úgy ő is beszámol az átélt borzalmakról, amennyiben ez nem sikerül, holokauszt túlélő rokonát, ismerősét, barátját tervezzük meghívni, hogy elmondja, mit tud erről az időszakról. Zárásként imaközösségben imádkozunk, áldást mondunk magyar és cigány nyelven.

A program eredményeként fontosnak gondoljuk, hogy a felnövekvő generációt a méltóságteljes és a teljes megbocsátásban történő emlékezésre tanítsuk, ezzel is szolgálva a népek, társadalmi csoportok közötti megbékélést, kiengesztelődést. Tervezett létszám 60-80 fő.

A megítélt támogatási összegből (400.000 Ft) a rendezvényhez kapcsolódó étkezési és irodaszer költségeket, ill. az előadók díját kívánjuk fedezni.

A projekt megvalósítását a Belügyminisztérium támogatja.

A 2019. évben első alkalommal megtartott rendezvényünk pozitív fogadtatása alapján, idén és a jövőben is szeretnénk a holokauszt roma áldozatairól történő megemlékezés ezen személyesebb és mélyebb formájának is hagyományt teremteni.

Támogató:

belügyminisztérium logó.jpg