Roma holokauszt megemlékezés (2019.09.01., Budapest)

Projekt címe: Roma holokauszt megemlékezés – Gingyinász Ketháné
Projekt kódja: ROMA-NEMZ-KUL-19-0610
Projekt kezdete és vége: 2019.01.01. – 2019.12.31.
Támogatás összege: 700 000 Ft (Megítélt támogatási összeg)
Kedvezményezett neve: Magyarországi Református Egyház
Támogatási intenzitás: 100%
Pályázati Iroda feladatai: pályázatírás, projektmenedzsment
Megvalósulási helyszín: Budapest

Gyingyinász Kethane, azaz együtt emlékezni – így invitálta a hazai református roma közösségeket az Országos Református Cigánymisszió Budapestre, hogy valóban együtt, Teremtőnk akaratát mélyebben megismerve idézzék fel a népirtás alatt történteket.

A Cigánymisszió 2019-ben első alkalommal rendezett megemlékezést a holokauszt roma áldozatainak emlékére. A 2019.09.01-én, a Németajkú Református Egyházközség (1054 Budapest, Alkotmány utca 15.) templomában, megtartott rendezvény elsősorban főhajtás volt az áldozatok előtt, de ugyanakkor nagyon fontosnak tartottuk, hogy alkalmat adjon a roma hagyományok ápolására is. Így a megemlékezést, a roma kulturális örökségnek megfelelően, egy virrasztás keretén belül tartottuk, ahol siratókat énekeltünk. A történetmondást ezúttal versmondással helyettesítettük.

Fontos eleme volt a megemlékezésnek a vérontás politikai-történelmi közegbe ágyazása, ezért egy nagyon magas színvonalú előadás foglalta össze a holokauszt előtti időktől a történéseket, melyeket korabeli fotókkal illusztráltunk, illetve túlélőkkel készített interjúrészleteket is vetítettünk. Az előadást Horváth Elvira tartotta, aki az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen végezte tanulmányait Judaisztika szakon.

A siratók éneklésének vezetését egy felvidéki református roma dicsőítő csapat, a Romane Jile végezte, Ernest Babindák vezetésével, akik magyar és cigány nyelven énekeltek siratókat, református énekeket, melyek az egész rendezvényt végig kísérték.

Az alkalmat Tóth Anita, az MRE országos cigánymissziós referense nyitotta meg, majd D. Szabó Dániel református lelkipásztor köszöntötte a jelenlévőket és emlékezett meg a borzalmak súlyosságáról. Ezután Dani Eszter, református lelkipásztor, a Magyarországi Református Egyház Missziói Irodájának vezetője tartott áhítatot. Az áhítatot követően került sor a versek szavalására, melyeket Babindák István saját műveiből olvasott fel közöttünk. Az esemény zárásaként – romák és nem romák – közösen imádkoztunk. Az imádságok között volt roma és magyar nyelvű fohász is. A megemlékezést magyar és cigány nyelven elmondott áldással zártuk.

Az eseményen mintegy 70, vegyes korcsoportú, az ország különböző református gyülekezeteiből érkezett, zömében cigány gyülekezeti tag vett részt.

Köszönjük a Belügyminisztérium anyagi támogatását, amely hozzájárult a 2019.09.01-i megemlékezésünk megtartásához.

Rendezvényünk pozitív fogadtatása alapján, a jövőben szeretnénk a holokauszt roma áldozatairól történő megemlékezés ezen személyesebb és mélyebb formájának is hagyományt teremteni.

Link, videó, újságcikk:

A rendezvényről készült „Lázadás Isten tökéletes akarata ellen” c. cikk az alábbi webcímen érhető el: https://ciganymisszio.reformatus.hu/hirek/lazadas-isten-tokeletes-akarata-ellen/

Támogató:

belügyminisztérium logó.jpg