Roma közösségi programok a 2019. évi Csillagponton, Debrecenben

Projekt címe: Roma kulturális és hitéleti programok a Csillagponton
Projekt kódja: ROMA-NEMZ-KUL-19-0576
Projekt kezdete és vége: 2019.01.01. – 2019.12.31.
Támogatás összege: 700 000 Ft
Kedvezményezett neve: Magyarországi Református Egyház
Támogatási intenzitás: 100%
Pályázati Iroda feladatai: pályázatírás, projektmenedzsment
Megvalósulási helyszín: Debrecen

Isten országa közöttünk van és körbevesz minket – ennek szellemében zajlott a kilencedik Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó (a továbbiakban: Találkozó) Debrecenben, melyen az Országos Református Cigánymisszió (a továbbiakban: Cigánymisszió) hitéleti, gasztronómiai és kulturális programokra hívogatta a több mint háromezer résztvevőt.

A 2019. július 23-27. között megrendezésre került Találkozón a Cigánymisszió több programmal, rendezvénnyel és a „Lehetőségek piacán” saját sátorral képviseltette magát.

„Lehetőségek piaca” – Cigánymisszió sátor

Minden, a Magyarországi Református Egyház (a továbbiakban: MRE) által szervezett olyan rendezvényen, ahol erre lehetőség van, az Országos Református Cigánymisszió képviselteti magát, így volt ez a 2019. évi Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón is.

A „Lehetőségek piacán” felállított sátorban a Cigánymisszió munkatársai önkéntesek segítségével mutatták be az érdeklődőknek az általuk nyújtott szolgálataikat és a programjaikat (pl.: konferenciák, találkozók, imanapok, kiengesztelődési szeminárium, „Együtt-egymásért” Projekt, HEKS projektek). Ezek mindegyikéről – a szóbeli bemutatás és beszélgetési lehetőség mellett – rövid, írásos tájékoztatókat is vihettek magukkal a látogatók.

A sátor kínálatát színesítette a cigánymissziós kvíz, melynek sikeres kitöltése esetén cigánymissziós logóval ellátott ajándék járt. A kérdések az Országos Református Cigánymisszió tevékenységeiről, szolgálatairól szóltak.

A dicsőítés elengedhetetlen eleme a cigánymissziós sátornak. Az önkéntesek segítségével előadott hangszeres éneklés, a cigány dallamokra átírt dicsőítő énekek mindig nagy közönséget vonzottak.

Mindezek mellett, társasjátékokkal, élőkönyvtárral, beszélgetéssel, közös énekléssel került színesítésre a missziós szolgálat a Találkozón.

Roma gasztronómiai látványfőzés, cigány ételek kóstolója a Csillagponton:

A fesztivál gasztronómiai kínálatát színesítette az üstben megfőzött cigány káposztás lecsó hússal. A szabadtéren felállított üst körül lehetőségük nyílt a fesztiválozóknak a recept elsajátítására, a fogások ellesésére és az elkészült étel megkóstolására. Mind az étkezés előtt, mind pedig azt követően a megjelentek (a Cigánymisszió munkatársai és önkéntesei segítségével) cigánymissziós kvízt is kitölthettek, élő könyvtáras beszélgetéseken vehettek részt és az érdeklődők hallhattak a magyarországi cigányok életéről, kultúrájáról, a különböző cigány csoportokról is. Az esemény alkalmat nyújtott a tájékoztatásra, az érzékenyítésre, a kultúrák találkozására és a közös pontok felfedezésére is. Az étkezést az önkéntesek által biztosított zenélés, dicsőítés színesítette.

Romani Design a Csillagponton:

A „Lehetőségek piacán” felállított cigánymissziós sátorban valósult meg ez az esemény, melynek során a fesztiválozók felpróbálhatták a tervezők által készített cigány népviseletet. A vállalkozó szelleműek saját maguk stylistjei lehettek, szabadon állíthatták össze a kreációjukat, választhatták ki a kiegészítőket. Segítségül hívhatták a tervezőket, kérdezhettek a fortélyokról, a viseleti szokásokról, a kultúráról, annak színességéről. A fotófal előtt fénykép örökítette meg az ad hoc stylistok munkájának eredményét. Az eseménynek nagy sikere volt, sok embert vonzott. A résztvevők – az öltözködésen, a ruha fel-/kipróbáláson túl – nagy érdeklődést mutattak a cigány kultúra, a viseleti kultúra, a zenei örökség és a szokások iránt is. Többen a ruhapróba után még hosszan maradtak a sátornál beszélgetni.

Az esemény alkalmat biztosított azok számára is a cigány kultúrával, szokásokkal, viselettel való megismerkedésre, akiknek erre a mindennapi életükben nincs lehetőségük.

A Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport fellépése

Magyar, cigány, zsidó és más népek dalait dolgozza fel a zenekar. A magyar és cigány néptáncok mellett klasszikus balett és kortárstánc elemeket is segítségül hívnak az előadásaik során; sőt, még táncdrámákat is feldolgoznak! Náluk mindenki talált valamit, ami az ízlésének való volt, főleg a táncos lábúak! Először autentikus koncerttel szórakoztatták és melegítették be a fiatalokat, majd amikor a hangulat már a tetőfokára hágott, cigány táncházban vezethették le a Csillagpont résztvevői a nap élményeit. Külön öröm volt számunkra, hogy több száz fiatal gyűlt össze ezen az alkalmon, és senkit sem érdekelt, milyen származású a másik, a lényeg az volt, hogy mindenki együtt szórakozzon. Egyik legsikeresebb érzékenyítő programja volt a Találkozónak.

A Várkonyi Csibészek/Common Vibe fellépése

Néhány önkéntesnek és egy jólelkű általános iskolai tanárnak köszönhetjük a Várkonyi Csibészek/Common Vibe létrejöttét. Az Együttes tagjai valamennyien nehéz körülmények közül – van, aki az ózdi cigánytelepről – érkeztek. Nagy örömünkre szolgált, hogy 2019-ben a Csillagponton is örömzenéltek. A tagok összetételén, tehetségükön kívül, különlegességük még, hogy a közönség is csatlakozhat a zenéléshez, és akár táncra is perdülhet a színpadon a zenekar mellett/mögött. A Csillagpont közönsége élt is ezzel a lehetőséggel, és származástól, valamint ének-zenei és tánctudástól függetlenül táncoltak, énekeltek, zenéltek a fiatalok a fülledt nyári estén.

Köszönjük a Belügyminisztérium anyagi támogatását, amely hozzájárult a 2019. július 23-27. között megrendezésre került Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón az Országos Református Cigánymisszió programjainak megvalósulásához.

Link, videó, újságcikk:

A Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón megvalósult programokról készült „Ízek, színek, gondolatok – Cigánymisszió a 2019-es Csillagponton” c. cikk az alábbi webcímen érhető el: https://ciganymisszio.reformatus.hu/hirek/izek-szinek-gondolatok--ciganymisszio-a-2019-es-csillagponton/.

Támogató

belügyminisztérium logó.jpg