A hit ízei: találkozás Hegyközszentmiklóson

A közösség, a hálaadás és az ízek ünnepe töltötte meg október második hétvégéjén Hegyközszentmiklóst, ahol immár ötödik alkalommal rendezték meg a Református Ízek Találkozóját. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Hegyközszentmiklósi Református Egyházközség és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány közös szervezésében megvalósuló eseménynek idén a helyi református egyházközség fenntartásában működő gyógy- és strandfürdő adott otthont, amely egyszerre biztosított teret a közösségi találkozásoknak, a főzőversenynek és a vásári forgatagnak.

A Partium lankái között az utak elcsendesednek, a táj mintha kisimulna. Falu falut ér, templomtornyok bukkannak elő, akárhányszor is erre járok, mindig érzem, hogy haza érkezem. Ahogy közeledtünk Hegyközszentmiklós felé, azon tűnődtem, milyen lehet egy olyan rendezvény, ahol a hit, a közösség és a főzés egyszerre kap helyet. Vajon milyen íze van a református közösségnek? Milyen illata lehet a hálaadásnak, amikor bográcsban rotyog a pörkölt és a templomban zsoltár zeng? A válaszokat egy egész hétvége tartogatta.

A találkozó előestéjén, péntek este borvacsorával hangolódhattunk. Ennek első percei a viszontlátás örömével teltek, hiszen többekkel már az idei Borumon (a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fóruma) is találkozhattam, és ezzel nem csak én voltam így.

IMG251010_007_ref ízek 2025 Oroszi Kálmán

A rendezvény házigazdája Árus Csongor László lelkipásztor volt, míg a borkóstolót Dávid Rémusz, a tokaji Budaházy–Fekete-kúria birtokigazgatója, református borász vezette

Fotó: Oroszi Kálmán

Házigazdánk, a Hegyközszentmiklósi Református Egyházközség lelkipásztora, Árus Csongor László köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Budaházy–Fekete-kúria mutatkozott be Dávid Rémusz birtokigazgató, református borász vezetésével. A borvacsora nemcsak az ízekről, hanem a hitben és hivatásban való kiteljesedésről is szólt – arról, hogy a szőlősgazda munkája, a termés és a bor is Isten ajándéka, amelyért hálát lehet adni. Ez a közösségi, mégis bensőséges este megalapozta a hétvége hangulatát.

IMG251010_001_ref ízek 2025 Oroszi Kálmán

Hét tétellel kerülhettünk közelebb a tokaji borvidék sajátosságaihoz

Fotó: Oroszi Kálmán

Másnap még a szomorkás, esős idő sem tántorította el a főzőverseny résztvevőit, akik közül sokan már a kora reggeli órákban megérkeztek a strand területére, hogy időben berendezkedjenek, majd hozzálássanak az alapanyagok előkészítéséhez. Az esemény hivatalos megnyitója áhítattal kezdődött, amelyet Angyalosy Katica, a Nyírbogdányi Református Egyházközség lelkipásztora tartott. Igehirdetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a lelki építkezéshez, de az ételek megalkotásához is hitre és kitartásra van szükség. – Hinnünk kell, hogy e nap végeztével nemcsak összepakolunk és elmegyünk, hanem visszük az élményt, az egymásra találásnak a gyönyörűségét, visszük a másik csapat ízeit és az összekapaszkodó hitünket – tette hozzá, és ezzel irányt is mutatott az egész hétvégére.

IMG_20251011_102343_ref ízek 2025 Gál

Angyalosy Katica: Lélekkel kell főzni, lélekkel kell prédikálni, lélekkel kell együtt lenni

Fotó: Gál Márk

A hit ízei

A lelki táplálék után mindenki újabb lendülettel folytatta az előkészületeket, az ügyesebbek már hozzáláttak a főzéshez is, legalább is ez körvonalazódott egy-egy kondér közelében. Közben Árus Csongor László a strandfürdő teljes területét bejárta, és fogadta az érkezőket. Mindenkihez volt egy szava, egy mosolya, és ha kellett, egy lapátja is, hogy segítsen a tűzrakásban.

– A cél mindig a közösségépítés. Bármit teszünk templomon belül vagy kívül, a lényeg az, hogy a közösség épüljön – hangsúlyozta, miközben a bográcsokra mutatott. – Ha ez egy főzőverseny, hát az is jó. Itt köszönünk egymásnak, egymás szemébe nézünk, mosolygunk. Ilyenkor az ember újra felfedezi: „Jé, ismerem a másikat, csak elfelejtettem!” – tette hozzá. A lelkipásztornak a főzés lelkigyakorlat is egyben: – A magyar ember szeret enni és inni, nincs mit köntörfalazni. De ha ezzel is összébb tudjuk terelni a nyájat, amit az elmúlt évek szét próbáltak fújni, akkor már megérte. Mutassuk meg, hogy mi szeretjük egymást, akár a gyomrunkon keresztül is! – hívta fel a figyelmet.

IMG_251011_001_Arus Laszlo 2025 Kovács

Árus Csongor László: A kézzel készült étel mögött mindig ott van a jó gyümölcs – a szeretet, a munka és a közösség

Fotó: Kovács Péter, RKK

Amikor arról kérdeztem, mit jelent számára a református íz, egy pillanatra elmosolyodott: – Pont olyan, mint a kovász. Minden háznál kicsit más, attól függ, ki kezeli, kinek a keze érinti. Én magam is szeretek főzni, de nincs két egyforma étel. Minden alkalommal új lesz, mint a közösség, amely napról napra épül – fejtette ki.

Bogdán Szabolcs Jánosnak, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökének a sátrak között sétálva minden csapathoz volt pár szava – kóstolt, kérdezett, dicsért. Miután feltérképezte a kirakodóvásár kínálatát és meglátogatta a versenyzőket, elmondta, hogy ő sem kivétel, szereti a jó ízeket. – Nem vagyok nagy szakács, de szeretek főzni. Otthon a családban ez külön kis ünnep. A gyerekeim mindig kérdezik: „Apa, mikor főzünk?” – mert tudják, hogy az együtt töltött idő érték – hangsúlyozta a püspök.

Bogdán Szabolcs János a református ízekben a hit mélyebb jelentését is felfedezte. – Ha a reformáció azt jelenti, hogy megújulás, akkor a református íz is ezt hordozza: nyitottságot. A hajlandóságot arra, hogy új dolgokat kóstoljunk, megismerjük a másik ember világát, de közben maradjon meg a mérték, a tisztaság. Nem kell mindent túlfűszerezni, hiszen az egyszerű ízekben van az igazság – árulta el, hogy szerinte sokszor miben rejlik a titok egy-egy étel elkészítésekor.

Felmerült a közösségi főzés mint élmény, erről is szenvedéllyel beszélt. – Ha ide bejön valaki, rögtön érzi, hogy közéjük tartozik. A főzés, az étkezés alapja a közösségnek. Jézus is leült a tanítványaival enni, és az ötezreket is asztalhoz ültette. A közös étkezésben van valami isteni: egy pillanat, amikor a szív és a gyomor egyszerre telik meg – magyarázta. – A lelkész sokszor a szószéken beszél közösségről, de itt, a bogrács mellett látom igazán, mit jelent. Mindenki hozott valamit: alapanyagot, időt, szeretetet. Ezek az igazi ízek – emelte ki.

IMG251011_005_ref ízek 2025 Torkos

Bogdán Szabolcs János: Egy-egy ilyen közös alkalom visszaadja az élet ízét, és ízesíti a lelkünket is

Fotó: Torkos Márk-Erik, KREK

Zila Gábor, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány (RKK) ügyvezetője a rendezvény idején is folyamatos mozgásban volt. Egyszer a sátraknál, máskor a kirakodóvásár pavilonjai között tűnt fel, de mindenhol ugyanazzal a segítőkész, derűs figyelemmel. – A Református Ízek Találkozója és a Borum testvérek – mondta, amikor leültünk beszélgetni. – Az egyik a borral, a másik az étellel foglalkozik, de mindkettő a hálaadásról szól. Mindkét rendezvény arra hívja fel a figyelmet, hogy Isten előtt megálljunk, és azt mondjuk: köszönjük – hangsúlyozta az RKK ügyvezetője, majd a találkozó kezdeteiről is beszélt: – Amikor először felmerült az ötlet, az volt a szándék, hogy mindenkit megszólítsunk, aki valamilyen módon az élelemmel, a földdel dolgozik. Mert aki a mezőgazdaságban él, az különösen érzi: fejre állhat, dolgozhat éjt nappallá téve, de ha az időjárás nem olyan, semmit sem ér. Itt értik leginkább, mit jelent a kegyelem – fogalmazott.

IMG_251011_006_ref ízek 2025 Torkos

Zila Gábor: Jó nekünk újra együtt lenni, mert az asztalközösség ízesíti az életünket

Fotó: Torkos Márk-Erik, KREK

– A református ember számára a munka is istentisztelet. Ha valaki kenyérrel, borral, étellel foglalkozik, az valójában teremt. Ezért fontos, hogy ezek az emberek találkozzanak, hálát adjanak és lássák: a munkájuknak lelke van – nyomatékosította Zila Gábor.

Főzőverseny: amikor az étel és a hit egy tálba kerül

A strand udvarán délelőtt már javában rotyogott az étel a bográcsokban. A levegő megtelt a pörkölt és a hagyma illatával, a csapatok pedig jókedvűen kínálták egymást egy-egy kanálnyi kóstolóval. Idén összesen tizenkét csapat mérte össze a tudását gasztronómiai téren, és bár más tájakról érkeztek, de ugyanazt a közösséget képviselték. Somogyi László, a Hajdúböszörmény-Kálvin téri gyülekezet lelkipásztora mosollyal az arcán lépett vissza az üsttől, amikor köszöntöttem őket. – Második alkalommal vagyunk itt, de nekem ez az első. A gyülekezetünk óvodájának szakácsa is velünk van, és bízunk a tudásában. Ez is közösségi munka, mi csak segítünk – jegyezte meg a lelkipásztor.

A szalárdiak sátránál Varga Botond lelkipásztor és csapata fogadott. – Mi most szó szerint úgy csöppentünk bele ebbe a versenybe, mint az eső a bográcsba! – mondta nevetve. Amikor arról kérdeztem, hogy mennyiben más itt, a Partiumban megélni a rendezvényt, úgy fogalmazott: – A mi reformátusságunk itt, határon túl egyet jelent a magyarsággal. Mi őrizzük az őseink ízeit, mert az identitásunk is ezekben fő!

20251011reformatusizekiinap-89-427332a5a6_ref ízek 2025 Torkos

A szalárdi gyülekezet babgulyással nevezett a versenyre, de sok más finomsággal is készült

Fotó: Torkos Márk-Erik, KREK

A házigazdák, a bihardiószegiek szürkemarhapörkölttel készültek. – Ezek a marhák nálunk élnek, a mi gondozásunkban nőnek fel. A hús nem csak alapanyag, történet is. Minden falatban ott a hely, ahol született – fejtette ki a csapat tagjaként Bara László, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese. – A református íz nem a paprikában vagy a sóban van, hanem abban, amit beleteszünk: szeretetben, tiszteletben, a másik értékeinek megbecsülésében – tette hozzá.

A felvidéki csapat sem maradt ki. Kecskés Imre főgondnok épp csak néhány pillanatra hagyta magára a csapatát, hogy elmondja: – Mi az első találkozó óta részt veszünk a rendezvényen. A vízen kullogó (népi kelttészta) nálunk a gyerekek kedvence, de én is szeretem, mert minden évben új ízeket tanulok itt. Az Úr mindig a hátunk mögött áll, ez tart meg bennünket – osztotta meg. Perbetei csapatával együtt vallják, hogy a járt utat járatlanért nem érdemes otthagyni, ezért ugyanazzal az étellel készültek a látogatóknak, mint a korábbi években, vagyis knédli pörköltalapon.

20251011reformatusizekiinap-47-2e2a4d6681_ref ízek 2025 Torkos

Fotó: Torkos Márk-Erik, KREK

Kirakodóvásár, ahol a kéz munkája is imádság

A fürdő bejáratánál kis faházak sorakoztak, itt kézművesek és termelők kínálták portékáikat. Rákóczi Andrea Érköbölkútról érkezett. Kézműves édességei – grillázsból, pillecukorból és magokból készült virágkompozíciók – első pillantásra is elvarázsolták a látogatót. – A grillázs kemény, a pillecukor lágy – a kettő együtt olyan, mint az élet: a roppanós és a puha együtt adja ki az egyensúlyt. A közösség is ilyen: sokfélék vagyunk, mégis egymáshoz illünk – foglalta össze a háromgyermekes édesanya.

Nagy Gizella a bihardiószegi csapattal érkezett, és házi tojásos tésztákat kínált. A pulton sárgán fénylettek a levestészták, mind kézzel gyúrt, házi tojásból. – Nem nagy titok ez, csak szeretni kell csinálni. Aki ebből főz, érzi a különbséget: ebben benne van az otthon íze. Ajándéknak is jó, mert nemcsak étel, hanem figyelmesség is – hívta fel a figyelmet.

IMG251010_004grillázs_ref ízek 2025 Torkos

Fotó: Torkos Márk-Erik, KREK

Néhány lépéssel odébb Darabont Eszter standja igazi kis világ volt: hímzett kötények, zsoltárfedők, szív alakú mandalák, gyógynövényteák, horgolt holmik. A sátorban minden a család keze munkáját dicsérte. – A lányaim festenek és horgolnak – a 14 és 16 éves nagylányunk szívvel-lélekkel készíti a mandalákat. Én gyűjtöm a füveket, szárítom, teákat, tinktúrákat, kencéket készítek belőlük – sorolja az érköbölkúti kézműves. A kézművesség és a hit kapcsolatáról így beszél: – Sokan azt hiszik, a vásár csak kereskedelem. Pedig nekünk ez közösségépítés. Aki megáll, elmeséli, mit keres, sokszor imát is kér és visszajön, mert itt nemcsak terméket, hanem kapcsolatot kap – magyarázza.

20251011reformatusizekiinap-4-3d4a4ef9ad_ref ízek 2025 Torkos

Fotó: Torkos Márk-Erik, KREK

Míg én a vásári forgatagban töltöm az időt, addig a zsűri körbejárja a csapatokat, és mindenhol megkóstolja az elkészült fogásokat, mielőtt megszületne a döntés. A délutáni eredményhirdetés legizgalmasabb részének az bizonyul, hogy az első helyet megosztva nyeri el a váci Bernáth Kálmán Református Gimnázium és a Bihardiószegi Református Egyházközség. Zila Gábor az eredményhirdetésen úgy fogalmaz, a döntés nehéz volt, félpontokon múlt minden. De a nap igazi győztese a közösség, mindenki, aki főzött, beszélgetett, mosolygott, mert ezek az ízek maradnak meg igazán.

20251011reformatusizekiinap-136-239a7ef1cb_ref ízek 2025 Torkos

A díjátadó pillanatai: megosztott első helyen végzett a Bihardiószegi Református Egyházközség. Az elismerést a csapat nevében Bara László, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese vette át

Fotó: Torkos Márk-Erik, KREK

Az idei főzőversenyen részt vett Hajdúnánás is két csapattal (közülük a második helyezést a Hajdúnánási Református Iskola érte el), a Hajdúböszörmény-Kálvin téri gyülekezet, az álmosdi református gyülekezet (harmadik helyezettek lettek), a hegyközszentmiklósi gyülekezet, a KRESpa csapata, Szűcs Benedek, a szalárdi református gyülekezet és a komáromi egyházmegye.

20251011reformatusizekiinap-28-fb84b1de8a_ref ízek 2025 Torkos

Ugyancsak első helyezést ért el a váci Bernáth Kálmán Református Gimnázium csapata

Fotó: Torkos Márk-Erik, KREK

A hétvége lelki koronája

Vasárnap reggelre csendesség lepte el a gyógy- és strandfürdő területét, ahol az előző nap még ízletes fogások készültek. Miközben a különféle ételeket próbáltam felidézni, megszólalt a templom harangja, ami jelzés volt, hogy ideje indulni az istentiszteletre.

IMG_1863_ref ízek 2025 Kovács

Istentisztelet a hegyközszentmiklósi református templomban

Fotó: Kovács Péter, RKK

Ezen az őszies délelőttön Bara László, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese köszöntötte a szószékről az egybegyűlteket. Az igehirdetés alapjául Pál apostol rómaiakhoz írt levelének 12. részét választotta:

„Szánjátok oda magatokat élő, szent, Istennek tetsző áldozatul.” (Róm 12,1)

– Nem valamit akar belőled az Isten, hanem téged akar, minket akar az Isten, úgy, ahogy vagyunk. Mennyit adsz az életedből, a szívedből, a gondolataidból, a szabadidődből, a talentumaidból, az értékeidből, amivel Isten megajándékozott és körülvesz, mennyit adsz belőle az Istennek? – tette fel a kérdést a gyülekezetnek Bara László. Az esperes szavai lassan építkeztek: az ízekről, a munkáról, a közösségről és arról, hogy a hétköznapok is az istentiszteletetről szólnak.

img1806-copy-8f057650e5_ref ízek 2025 Kovács

Bara László, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese és Árus Csongor László, a Hegyközszentmiklósi Református Egyházközség lelkipásztora az istentiszteleten

Fotó: Kovács Péter, RKK

– Tegnap végigjártuk a fürdő udvarán a csapatok sátrait, néztük, ahogy jó református emberek készítenek ételt. Azt kérdeztem magamban egy idő után, hogy ez is lehet egy istentisztelet. Nincsen formailag istentiszteleti keretek közé szorítva, de lehet-e ez istentisztelet? És aztán később, amikor láttam, hogy megismerkednek egymással az emberek, hogy idegenek szeretettel köszöntik egymást, hogy megszületnek azok a kézfogások, sőt eljutnak az ölelésig, és eljutnak odáig, hogy megkínálják egymást egymás ételével és italával, és kifejezik azt, amit ki kell fejezni a világ felé, hogy tudjuk egymást tisztelni és szeretni, akkor azt mondtam, hogy igen, ez is istentisztelet. Az okos és bölcs ember tudja azt, hogy ezzel is tudom tisztelni és magasztalni az Istent, ha nemcsak prédikálok és nemcsak a magam kényelmével foglalkozom, hanem meglátom a testvért, asztalhoz ültetem, megkínálom, és örülök az ő sikereinek, és ő örül az enyémnek. Hát ez az istentisztelet – hívta fel a figyelmet a lelkipásztor.

További fényképek az idei Református Ízek Találkozójáról: