A Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki Kató Béla püspököt

A második legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozatát kapta meg Kató Béla erdélyi püspök, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke Novák Katalin köztársasági elnöktől pénteken Budapesten, a Sándor-palotában.

Novák Katalin a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést adja át Kató Bélának, az Erdélyi református egyházkerület püspökének Budapest, 2024. január 26. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin köztársasági elnök adta át Kató Béla püspöknek a kitüntetést

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Kató Béla nagyság a kisebbségben – mondta pohárköszöntőjében a köztársasági elnök a kitüntetést követő állófogadáson.

Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke pedig a kitüntetett méltatásában úgy fogalmazott: Kató Béla erdélyi népének vezére, felekezeti hovatartozástól függetlenül, XXI. századi Márton Áron. Irányt mutat katolikusoknak, reformátusoknak, evangélikusoknak, unitáriusoknak, minden Krisztus-hívő közösségnek.

– Az, hogy ma Erdély olyan állapotban van, amilyenben van, azoknak az embereknek is köszönhető, akik vállalták, hogy a közösségért és a másik emberért mindent megtesznek. Ez az értelmiség felelőssége – mondta köszönőbeszédében az erdélyi püspök.

Kató Béla a kitüntetést elhivatott lelkészi szolgálata és közösségteremtő egyházvezetői tevékenysége, az erdélyi magyar szellemi örökség és kultúra továbbélése érdekében, különösen a magyar anyanyelvi oktatás terén végzett értékteremtő tevékenysége, valamint a nemzeti összetartozást a keresztyén hit erejével is szolgáló, példaadó életútja elismeréseként vehette át.

Hosszabb beszámolónkat hamarosan olvashatják oldalunkon.