A megújulás ajándéka

Az értékek melletti kiállásról, a megújulás képességéről és a közösségek szerepéről is szó volt a Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat Hálózatépítő Konferencián. A háromnapos eseményt a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és a Buda Béla Mentálhigiénés Forrásközpont szervezte Szabadkán.

trócsányi szabadkán (2).jpeg

A rendezvény társszervezője a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) – írja a magyarszo.rs. Az intézet 2019 óta ad helyet a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara székhelyen kívüli mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzésének.

AZ ÉRTÉKEKRŐL VALÓ LEMONDÁS BETEGGÉ TESZ

A konferencia ünnepélyes megnyitóján Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) rektora a pszichológiát, azon belül a mentálhigiéniát nevezte az intézmény húzóágazatának. Meglátása szerint a szakemberekre részben azért van nagy szükség, mert az emberek megfeledkeznek bizonyos értékeikről. – A nemzet összetartó erő, közösséget jelent. A Károli Gáspár Református Egyetemen azt valljuk, hogy a nemzet érték és kapocs. Az individualitás térnyerése háttérbe szorítja a közösséget, noha a közösség egyéniség nélkül nyáj, míg az egyéniségek közösség nélkül anarchia – fogalmazott Trócsányi László.

A MEGÚJULÁS KÉPESSÉG IS

– Bibliai értelemben a megújulás ajándéka a gyökeres változás, Isten meglelése, az az újjászületés, amelyik a hittel teli élettel kezdődik – emelte ki előadásában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A politikus úgy fogalmazott: amikor ma identitásról beszélünk, akkor ezt nem tehetjük meg úgy, hogy közben ne beszéljünk a szuverenitás vagy az integritás és az integráció, valamint a többség és a kisebbség viszonyának a kérdéséről. Ez határozza meg azt a légkört, amelyikben közösségként és annak részeként élünk.

Az eseményen Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézetének vezetője átadta az idei Buda Béla-díjat Grezsa Ferenc pszichiáternek, a KRE nyugalmazott tanszékvezetőjének, Takács Péternek és Farkas Magdolnának, a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Pszichológiai Intézete tanársegédeinek.