A segítség hullámhosszán

Békemissziónak nevezte a körülbelül egyhetes rádiós szolgálatát Vujity Tvrtko író, újságíró, televíziós riporter, aki most Beregszászon, a Pulzus FM szerkesztőségében vállalt műsorvezetői feladatot. Az elmúlt napok tapasztalatairól kérdeztük.

A világ reggel

A mostani szolgálata előzményeként említette tavaly decemberi kárpátaljai látogatását, és meghívták a rádióba is. Amikor kitört az ukrán–orosz háború, felhívta Birta Zoltán főszerkesztőt, miként tudna segíteni. Felvetődött, hogy munkatársként sokat tehet, így elutazott mostani lakóhelyéről Hawaii-ról, így a napokban együtt vezették a Különkiadás című műsort.

A riporter a délszláv háború idején megtapasztalta már, mit jelent egy kisebbség számára az anyanyelvén hiteles, fontos békés és nyugodt információkat kapni. Kiemelte, segíteni jött és segítséget kapott. Mint fogalmazott: „Én még életemben ennyi erőt, hitet nem kaptam, mint az elmúlt pár napban, itt a helyiektől, és kifejezetten Zoltántól.”

Törődés és töltődés

Az elmúlt napokban szinte az egész világ a vendégük volt a műsorban: Hawaii, Kanada, Florida, Budapest, a szomszédos falu, ott, Kárpátalján. Mindezen belül is határozottan értékes az, hogy református lelkészeket is kapcsoltak, és nagyon-nagyon erősen érződik, hogy ők készültek ezekre a beszélgetésekre.

Elmondott egy történetet: Magyarország tiszteletbeli floridai konzulja továbbította Asztalos Emese külhoni szolgálatban tevékenykedő lelkész üzenetét a kárpátaljai magyaroknak – szerfölött szívmelengető volt az a kedvesség és törődés, amit a floridai református közösségtől, illetve a lelkésztől kaptak. Hozzátette: álmában nem gondolta volna, hogy ilyen mértékben megtapasztalhatja a hitet és az erőt. Megerősödve érzi magát.

Érdeklődésemre, hogyan jutnak most Kárpátalján hiteles információhoz, azt válaszolta: legfőbb feladatuk a civil szférával, a szenvedő gyermekekkel, a menekültekkel törődni. A környéken mindenki összefog, és a tapasztalatok nem az internetről származnak, nem mások által megírt események, témák.

A rádió összekötő ereje

Kitért arra is: a délszláv háborúban, az eszéki rádió szerkesztőségében szerzett tapasztalata és a mostani helyzet is azt mutatja, a Pulzus FM most nemcsak egy helyi rádió, hanem sokkal több annál. A kedves, szép lélek és az anyanyelvi tájékoztatás hitet ad az embernek. Megható, hogy amikor munkába mennek, az utcán átölelik őket, és megköszönik a szolgálatukat. A Pulzus FM munkatársai azt kérték, aki teheti, továbbra is imádkozzon értük.

A következő időszakról Vujity Trvtko tudatta: akció indul majd. Jótékonysági előadásokat szerveznek például Magyarországon, majd Floridában is.

A műsorvezető megemlítette még: nem egyedül érkezett Kárpátaljára, hiszen odautazott egyik fia, a 18. életévét éppen betöltő Barnabás, mert segíteni szeretett volna ő is. Hozzátette: furcsa véletlen az, hogy ő maga 19 évesen, négy nappal az érettségije után került bele a jugoszláv háborúba, és Barnabás idén éppen az indulás előtt négy nappal érettségizett az Egyesült Államokban. Nem mondott neki nemet a felajánlására, nagyon vigyáz rá, és végtelenül büszke is.