A szír földrengés károsultjainak gyűjtött Királyhágómellék

Összesen 22 millió forintot gyűjtöttek össze a Királyhágómelléki Református Egyházkerület gyülekezetei a szír földrengés áldozatainak támogatására. Az adományt a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Hungary Helps – Magyarország segít eljuttatni a református testvéreknek.

Juhász Márton, Bogdán Szabolcs János, Azbej Tristan és Dénes István az adományokkal - szír földrengés áldozatainak gyűjtött a KRE 2023. május 3. Fotó: KRE

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, Bogdán Szabolcs János püspök, Azbej Tristan államtitkár és Dénes István főjegyző az adományokat jelképező táblákkal

Fotó: KRE

Az összeget jelképesen Bogdán Szabolcs János püspök és Dénes István lelkészi főjegyző adta át május 3-án Juhász Mártonnak, a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatójának és Azbej Tristan államtitkárnak a Partiumi Keresztény Egyetem amfiteátrumában. A püspök felhívta a figyelmet arra: a keresztyén ember feladata, hogy bizonyságot tegyen hitéről a cselekedeteivel is.

– A törökországi és szíriai földrengés megrázó képsorai nyomán a Lélek arra indította egyházkerületünket, hogy gyűjtést indítson az áldozatok megsegítésére. Ma sor kerül a begyűlt adomány átadására: ezzel valójában a kegyelmes Istenről teszünk bizonyságot, ugyanakkor megerősítjük jókedvű adakozó testvéreinknek, hogy adományaik jó kezekbe kerülnek és célba jutnak – mondta a püspök az egyházkerület Facebook-oldalának beszámolója alapján.

– A keresztyénség ma a világ legüldözöttebb vallása – hívta fel a figyelmet Azbej Tristan államtitkár előadásában, és hozzátette: tavaly napi átlag tizenöt keresztyént öltek meg. A Hungary Helps a török–szír földrengés áldozatainak mintegy negyvenmillió forintot juttatott azonnali támogatásként a magyar orvosi és műszaki civil mentőcsapatok bevetésére, és ötvenmillió forint értékben támogatták a veszélyhelyzetbe került észak-szíriai emberek orvosi ellátását. Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a földrengés utáni mentőakcióról beszélt.

Végül Bogdán Szabolcs János püspök átadta az egyházkerület által gyűjtött 22 millió forintos adományt: 11 millió forintot a Hungary Helpsnek, illetve 11 milliót a Magyar Református Szeretetszolgálatnak.

A püspök a következő igével búcsúztatta a megjelenteket: „Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Mt 5,16).