A szíriai reformátusoknak gyűjtenek Kárpátalján

Körlevélben fordult a Kárpátaljai Református Egyház elnöksége a gyülekezetekhez, hogy egy perselypénz felajánlásával támogassák a szíriai földrengés áldozatait.

Törökországi földrengés 2023. (f. Juhász Márton Facebook oldala)

Fotó: MRSZ/Juhász Márton

A kárpátaljai magyar reformátusokra is nagy nyomás nehezedik az Ukrajnában zajló háború miatt, és nyomorúságukban óriási összefogást, szolidaritást tapasztaltak a református testvéregyházak részéről mind a Kárpát-medence területéről, mind távolabbról, olvasható a körlevélben. „Átélhettük, milyen az, amikor bajban segítséget kapunk, amikor imádkoznak értünk, gyűjtést szerveznek, sok kilométert megtéve meglátogatnak. Azt gondoltuk, a mi életünk a legnyomorultabb” – fogalmaz a dokumentum. Most, a szíriai testvéreket sújtó földrengést látva szembesültek azzal, hogy mekkora egy természeti katasztrófa pusztítása, hány élet, család és közösség került kilátástalan helyzetbe, ezért szeretnének ők is segíteni.

– Egy ideje van kapcsolat a két közösség között, már 2014-ben gyűjtöttünk a szíriai reformátusoknak, amióta pedig a háború kitört, Naila Kassab, a Református Egyházak Világközösségének elnöke, aki szíriai református, kétszer is ellátogatott Kárpátaljára – mondta el nekünk Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök. A kárpátaljai egyház vezetői úgy látják, hogy a szíriai testvérek most sokkal nehezebb helyzetben vannak.

– Tudom, hogy a mieinknek sem könnyű, a mi egyháztagjaink is nap mint nap küzdenek a magas rezsiköltségekkel, gyógyszerárakkal, élelmiszerárakkal, de sosem a milliomosok pénze volt a jelentős, hanem az özvegyasszonyok két fillérje

– mondta a püspök. Nem tudják, mennyi támogatást tudnak összegyűjteni, de remélik, hogy a kicsivel is hozzá tudnak járulni a nehézségek enyhítéséhez. Március 10-ig gyűjtik a perselypénzeket, és a Magyarországi Református Egyház segítségével juttatják el a szíriai reformátusokhoz.

A Szír Református Egyház harmincnyolc gyülekezete közül sokakat érintett a katasztrófa. Több templomukban, közösségi központjaikban menedékhelyeket alakítottak ki, erejük felett igyekeznek segíteni az otthonukat elvesztő embereknek.

Ha a Kárpát-medencéből néhány egyházmegye vagy akár az egyházkerületek vállalnák egy-egy szír református közösség támogatását, Zán Fábián Sándor szerint az komoly segítséget jelentene.

​Az egyházkerület körlevelében arra is kérték a híveket, hogy hordozzák imádságban a szír református testvéreket. A felhívás a következő bibliai idézettel zárul:

„…a nyomorúság sok próbatétele között is bőséges az örömük, és igen nagy szegénységük jószívűségük gazdagságává növekedett. Mert tanúsíthatom, hogy képességük szerint, sőt erejük felett is önként adakoztak.” (2Kor 8,1–3)