Adománygyűjtésre buzdít a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap

A 2023. január végéig tartó akció célja, hogy testvéri közösségvállalással segítse a nehezebb helyzetben lévő, nem az anyaország területén működő oktatási intézmények működését és fejlesztését, valamint egyszeri pénzügyi támogatást nyújtson új magyar református intézmények indításához. A református iskolák pedagógusai és tanulói évről évre a testvéri összetartozás és felelősség szép példáját adják az adománygyűjtésben.

Az idei akcióval Felvidéken a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium kollégiumának felújítását, Kárpátalján a tiszaágteleki Égigérő Református Óvoda mikrobuszvásárlását, Királyhágómelléken a Zilahi Református Wesselényi Kollégium mikrobuszvásárlását lehet támogatni, míg Erdélyben a marosvásárhelyi elemi iskola juthat új felszereléshez, Délvidéken és Horvátországban pedig nyári gyermek- és ifjúsági táborok kaphatnak segítséget.

iskolák adománygyűjtése.jpg

Az intézmények maguk dönthetnek arról, hogy az adománygyűjtésnél egységes módszert használnak, vagy hagyják, hogy az osztályok maguk határozzanak a kivitelezés formájáról. Például: családok, ismerősök megkeresése, sütiért cserébe adomány, adventi vásár, tombola. A gyűjtés javasolt időtartama egy hónap, és úgy kell megszervezni, hogy a befolyt összeg átutalása 2023. január 31-ig megtörténjen.

Tavaly több, mint húszezer diák vett részt az akcióban, és mintegy húszmillió forint gyűlt össze. A pénzt a Magyar Református Egyház ugyanekkora összeggel kiegészítette, így végül negyvenmillió forintot lehetett a kijelölt célokra fordítani. További információkról itt lehet tájékozódni.

A Kárpát-medence egész területére kiterjedő összehangolt adománygyűjtést első alkalommal 2010 október–novemberében szervezték meg. Ettől kezdve évente, lehetőleg az adventi időszakban javasolt a gyűjtés megszervezése, melynek segítségével – a tényleges anyagi támogatás mellett – a közvélemény figyelme ráirányulhat a magyar református nevelés és a nemzet egészére.