Az összefogás hangja – húszéves az Agnus Rádió

Meghatározó szerepe van az egyetlen magyar református közösségi rádiónak, az Agnusnak Kolozsváron. Az egyszerre diakóniaként és misszióként működő rádió idén ünnepli huszadik születésnapját. Szeptember 24-én egész napos programmal készül és kárpátaljai adománygyűjtést tart a szerkesztőség. Az Agnus egyik alapítóját, Adorjáni László lelkipásztort és Szegedi Csaba ügyvezető igazgatót kérdeztük az indulásról és küldetésükről.

A rádió műsorpolitikája a hit, kultúra, közösség elvén működik. Tevékenységük diakónia és misszió is, hiszen az Igét olyan otthonokba is eljuttatják, ahova másképp nem jutna be. Az Agnus Rádió közösséggé formálja a város reformátusait. Bár a kezdet nem volt zökkenőmentes, de küldetésük továbbra is az evangélium hirdetése mellett a kultúra közvetítése. – Az első református műsor 1990 januárjában szólalt meg a Kolozsvári Rádióban. Eleinte nem volt semmiféle felszerelésünk. Amiket otthon találtunk, azokkal kezdtük készíteni a műsorokat. Volt otthon szalagos magnóm, lemezjátszóm, egy ismerősömtől kaptam egy mikrofont, ezekkel kezdtünk. Gyakran hallgattuk a Kossuth Rádiót, és úgy szerettünk volna mi is tartalmat gyártani. A szakmai és technikai hiányosságok ellenére ma is úgy látom, hogy vállalható műsorokat készítettünk – idézte fel Adorjáni László.

Hozzáfűzte: később svájci támogatásból létrehoztak egy professzionálisan felszerelt stúdiót. Rádiófrekvenciát 2001-ben szereztek, kezdetben osztozniuk kellett más felekezetekkel. Majd számos tárgyalást és egyeztetést követően 2002 decemberében indult el a rádió. Kezdetben arra törekedtek, hogy az Ige hirdetése és a magyarázata is megjelenjen az adásban, ezek mellett aktuális témákról készítettek interjúkat, például arról, hogy kinek az életébe hogyan érkezett meg az evangélium. A stúdió kialakítása után csapatot toboroztak, képzésekre jártak, tanulták a szakmát, a sajtóban ma dolgozók közül sokan náluk kezdtek – fejtette ki a lelkipásztor. Újdonságnak számított, hogy az első közösségi rádió volt az Agnus Romániában. Egyediek abban is, hogy a keresztyén üzenet és kultúra közvetítését, illetve a közösségformálást nevezték meg küldetésüknek. Ezen alapelvek mentén szeretnénk folytatni az utat.

agnus20 sajtotajekoztato (f.Kiss Gábor

Az Agnus Rádió születésnapi programját megelőző sajtótájékoztató Kolozsváron

Fotó: Kiss Gábor

Az Agnus – amely bárányt jelent – a 88.3 megahertzes frekvencián kapott helyet a Remény hangja (Vocea Speranței) és az Evangélium hangja (Vocea Evangheliei) rádiók mellett. Ma napi nyolcórás műsoridővel rendelkezik. Működését amerikai és hollandiai egyesületek támogatják, illetve az Erdélyi Református Egyházkerület mellett a kolozsvári egyházközségek vagyonközössége és a város gyülekezetei. Adorjáni László kiemelte, hogy diakóniai szolgálatot is ellátnak, hiszen lelki támaszt is kapnak a hallgatók. Az Agnus Rádió értéke valójában abban rejlik, hogy terjedhet az Ige, könnyedén eljuthat olyan otthonokba is, ahol akadályt jelent a templomba való eljutás. Az volt a cél, hogy minél többen találjanak olyan tartalmat, amelyet szívesen hallgatnak: legyen az keresztyén üzenet, beszélgetés vagy egy jó zene. A lelkipásztor kitért arra is, hogy román nyelvű tematikus műsorokat is sugároznak, és mivel Kolozsváron sok külföldi él, szeretnék őket is megszólítani. Számukra a helyi angol ajkú protestáns közösség istentiszteleteit közvetítik. Adorjáni László hozzáfűzte még, hogy szeretnék őket is bevonni a közösségükbe, például úgy, hogy saját műsort készítenének az Agnus Rádióban.

Szegedi Csaba ügyvezető igazgató szintén szívügyének nevezte a rádiót, ahol több mint tíz éve dolgozik. Önkéntesként kezdte, majd műsorvezető és szerkesztő lett. Az ügyvezetői teendőket hat éve látja el. Kolozsváron meghatározónak tartja az Agnus Rádiót. Szintén egyik különleges értékének azt tartja, hogy nemcsak a gyülekezetbe járóknak nyújtanak lelki épülést szolgáló műsorokat, hanem az egyházhoz szorosan nem kapcsolódó, de keresztyén tartalmat szívesen fogadó hallgatóik is vannak.

Az Agnus közösségformáló szerepével összefüggésben kiemelte: a hallgatóikkal közösen igyekeznek a műsorokat elkészíteni. – Bárki megoszthatja velünk a műsorötletét, amely illeszkedik az alapelveihez, és mi azt megpróbáljuk megvalósítani. Segítünk neki felkészülni az adott témában és a technikát kezelni – fejtette ki. Szegedi Csaba a kulturális, illetve a keresztyén tematikáról elmondta: irodalmi adásaikban és a hangoskönyvtár rovatban klasszikus magyar műveket sugároznak, szintén kedvelt a napi versrovat. Emellett hitépítő magazinokat, áhítatot közvetítenek, egyházi és világi zenei válogatást sugároznak, amelyeket úgy állítanak össze, hogy kulturális többletet nyújtson a hallgatónak és az egyházi értékeket közvetítse. A híreket is ezek mentén válogatják össze. A fiatalok megszólításáról Szegedi Csaba úgy fogalmazott: támogatják azt, hogy ők készítsenek műsorokat a kortársaiknak. A rádiós stáb hét-nyolc fős, vannak alkalmi munkatársaik és önkénteseik, sokan közülük huszonévesek. Emellett együttműködnek a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem újságírás szakával, az ott tanuló diákok a kötelező szakmai gyakorlatukat elvégezhetik az Agnus Rádiónál. Ha úgy adódik, visszahívják őket műsort vezetni, rovatot szerkeszteni, vagy próbálják segíteni őket az álláskeresésben, ha végeztek a tanulmányaikkal. Szegedi Csaba megemlítette azt is, hogy bár a rádión fogható adás napi nyolc órában érhető el, de az interneten bármelyik műsoruk visszahallgatható.

agnus20 meghivo (f.Kiss Gábor)

Fotó: Kiss Gábor

Az Agnus Rádió fontosnak tartja a kapcsolattartást a többi Kárpát-medencei református tematikájú rádióval is. – Napi kapcsolatban vagyunk egymással. 2010-ben létrejött a Kárpát-medencei Református Rádiómisszió Tanács. Ez a kelet-magyarországi Európa Rádiót foglalja magába, a kárpátaljai Pulzus Rádiót, a felvidéki Sola Rádiót, a Királyhágómellékről a Harangszó Rádiót és minket. Mindegyik rádió naponta készít egyházi tematikájú beszámolókat, és ebből egy közös, negyvenperces műsort szerkesztünk. Fontos, hogy tudjunk egymásról – tette hozzá az Agnus Rádió ügyvezető igazgatója.

A kolozsvári Agnus Rádió szeptember 24-én egész napos programmal, közönségtalálkozóval egybekötött születésnapra várja az érdeklődőket a rádió székhelyén, ahol egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetnek. A délelőtti istentisztelet a kolozsvár-belvárosi református templomban lesz, amelyen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke fog szolgálni. Este zenés istentisztelettel zárják a születésnapot a kolozsvár-alsóvárosi református templomban. A huszadik születésnap alkalmából süteményvásárt is tartanak, ahol bárki eladhatja finomságait, az ebből befolyó összeget a perselyadományokkal együtt a kárpátaljai Pulzus FM-nek ajánlják fel.