Békeimákat kér támogatásként a kárpátaljai püspök

Egymással szemben állnak az ukrán és orosz csapatok a két ország határán, több helyen már tűzharcra is sor került. Zán Fábián Sándort, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökét kérdeztük arról, mennyit éreznek Kárpátalján a feszült helyzetből. Elmondta, a kárpátaljaiaknak most elsősorban nem pénzbeli segítségre van szükségük az anyaországi testvérektől, hanem arra, hogy imádkozzanak a békéért.

Egyre feszültebb az ukránorosz viszony, a két ország hadseregei farkasszemet néznek a határokon, sőt orosz csapatok gyakorlatoznak Fehéroroszországban is. A múlt héten Washingtonban már arra számítottak, hogy Oroszország február 16-án támadást indít Ukrajna ellen. Ezt Moszkvában cáfolták, és az ukrán vezetők is kételyeiket fejezték ki az értesülés kapcsán. Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 16-át munkaszüneti nappá és a nemzeti egység napjává nyilvánította, és arra szólította fel az embereket, hogy szerdán mindenhol tegyék ki a nemzeti lobogót, és délelőtt tíz órakor énekeljék el a nemzeti himnuszt.

Ukrán katonák - Forrás: Facebook - Ukrán Védelmi Minisztérium (Міністерство оборони України)

Fotó: Facebook/Ukrán Védelmi Minisztérium (Міністерство оборони України)

A támadás elmaradt, és az orosz védelmi minisztérium folyamatosan arról beszél, hogy vonja vissza a hadgyakorlaton végzett csapatait, miközben a NATO tagországai egyre arról szólnak: információik szerint csak több orosz katona érkezett az ukrán határ térségébe. Moszkva szerint a támadás emlegetése csak nyugati propaganda. Az ukrán vezetőség viszont nem lélegzett fel, mert amellett, hogy jelentős orosz haderő állomásozik a határok mentén, újrakezdődtek a harcok a szakadár köztársaságokkal is Kelet-Ukrajnában.

Egyre érkeznek a hírek arról, hogy az ukrajnai szakadár területeken lövik egymást a felek, sőt, az orosz védelmi minisztérium hétfőn arról számolt be, hogy két ukrán páncélozott jármű átlépte a határt, és tűzharcba keveredett az orosz hadsereggel, amelyben öt ukrán katona életét vesztette.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak elméletileg van terve a magyar állampolgárok kimenekítésére Ukrajnából egy háborús konfliktus esetére, Orbán Viktor miniszterelnök pedig korábban arról beszélt, hogy az állami szervek megkezdték a felkészülést az esetlegesen érkező menekültek fogadására.

Kárpátalja püspöke: A béke a legnagyobb kincsünk

Talán bízhatunk abban, hogy a háború magyar testvéreinket nem éri majd el, mert Kárpátalja messze van a háborús tűzfészkektől: Beregszász és Donyeck között akkora a távolság, mint Budapest és Brüsszel között. Mégis, Ukrajna ügyei a kárpátaljai magyarok életét is befolyásolhatják. Zán Fábián Sándort, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökét kérdeztük arról, milyen hatással van az életükre az Ukrajna és Oroszország közti feszültség.

Mennyit éreznek a feszült helyzetből Kárpátalján?

– Hála Istennek, túl sokat még nem érzünk, viszont látjuk az elvándorlást, ami inkább belső Ukrajnából indul, és bennünket csak tranzitként érint. Emellett azt látjuk, hogy az itt élő embereknek a mindennapjai váltak még bizonytalanabbá, és sokkal kevesebben terveznek itt jelent és jövőt, inkább külföld felé tekint mindenki. Ez persze az energiaválság és más dolgok miatt is van.

Ez inkább hosszú távon érvényesül, vagy tud olyanokról, akik összecsomagolva várják, hogy elindul-e egy orosz támadás?

– Én nem tudok olyanokról, akik most a környezetemben összecsomagoltak, viszont nagyon sokan kérdezgetik: mi lesz, hogyan érint-e bennünket egy valós háború, olyan, ami más, mint ami már nyolcadik éve folyik Ukrajnában. Ami a mi vidékünket érintené. Illetve a mozgósítástól való félelem ott van a hétköznapokban. Arról is tudok, hogy vannak, akik nagyobb mennyiségű élelmiszert vásárolnak, mert ki tudja, mi lesz. Azt látjuk, hogy nemcsak a vagyonosok próbálták kivonni a pénzeiket Ukrajnából, hanem az egyszerű emberek is. Megpróbálják a pénzüket például egy zsák lisztbe fektetni, mert az biztonságosabb, mint a pénz vásárlóértékének a megmaradásában bízni.

Zán Fábián Sándor a felvidéki püspökszentelésen 2021

Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök tavaly a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház vezetőinek felszentelésén

Fotó: Szarvas László

Kapnak-e valamilyen formában támogatást, legyen az lelki vagy anyagi?

– A többség nem kap semmilyen anyagi támogatást. A mindennapi ember megpróbál a saját jövedelméből valahogyan megélni, ami nem egyszerű. Nagyon sok embernek súlyos anyagi problémái vannak az energiaárak és a bizonytalanság miatt, ami gyakorlatilag nem mutat jövőt nekik. Az időseknek eddig is nagyon nehéz volt, a nyugdíjuk nagyon alacsony. Az élelmiszerárak pedig hasonlóak, mint Magyarországon. A gyógyszer ára, az élelmiszer, a rezsi minden pénzüket elviszi az embereknek. Gyakorlatilag erre a háromra nem is tud egy nyugdíjas költeni, sokszor ki kell választania, melyiket fizeti ki.

Tehát az árak ugyanolyanok, mint Magyarországon, a fizetések és a nyugdíjak meg a töredékei a magyarnak.

– Igen. Ha valakinek van 30 ezer forintnyi nyugdíja, az már jónak számít.

Akkor alapjában véve nagyon bizonytalan és rossz a helyzet, és a keleti háború kérdése csak fölteszi az i-re a pontot.

– Így van. Eddig is nehézségekkel küzdöttek az itt élők. Még akinek van munkahelye, az is nagyon alacsony bért kap. Átszámolva: a 100 ezer forintos fizetés az átlagos. A minimálbér most 6500 hriveny (körülbelül 72 ezer forint. – szerk.).

Tudunk-e Magyarországról református testvérként valamiben segíteni?

– Úgy gondolom, a magyarországi segítség nem most irányult felénk, hanem már évek óta. Én a jelenlegi helyzetben nem fokoznám, mert még nem tudjuk, hogy ezzel mit váltanánk ki az emberekben. Nem szeretnék pánikot kelteni. Azt látom: az oktatási intézmények közösségvállalását – a Kárpát-medencei oktatási alap által – az intézményeink érzik, és hálásak érte; a magyar kormánynak a szociális intézmények iránti támogatása, akár az ingyenkonyhák vagy más irányú támogatás szintén sokat segít. Jelenleg ezek azt a minimumot, amire ma szükségünk van, biztosítják. Hogyan lesz tovább? Azt még mi nem tudjuk, mert nap mint nap csak azt látjuk, hogy a gyülekezeti tagok létszáma csökken. Tehát nagy az elvándorlás, ami egyre nagyobb teher az itt maradóknak, úgy az időgondozásban, mint az ifjúság nevelésében. Mert a szülők elmennek, a gyerekeiket beadják a mi iskoláinkba, ahonnan csak kéthetente mennek haza, de nekünk az egyre nagyobb terhet is okoz.

Felelősséggel helytállni a gyerekek oktatásában, nevelésében, ellátásában, ez mind-mind próbatétel, feladat, és mind egyre kevesebbek vállára terhelődik rá. Ha most a magyarországi református egyházban bármilyen gyűjtést terveznének a kárpátaljaiak számára, azt mondom: most nem kell ilyesmit tenniük. A legfontosabb most a könyörgés, az imádság azért, hogy ne legyen háború. A béke számunkra a legdrágább kincs. Mi azt érezzük, hogy jóra fordíthatja az Isten a sorsunkat, de felé kell fordulnunk, nélküle ez nem fog menni.