Egy nap Székelydályán

Az MTI elkísérte egy napjára Fülöp Szabolcs székelydályai lelkipásztort, aki szolgálata mellett gazdálkodik és az egyház tulajdonában lévő földek után kapott területalapú támogatásokból akarja felújítani a falu műemlék templomát.

képKorán kezdődik a nap Fülöp Szabolcs református lelkész családja számára. Mivel a kis gyülekezet mára már nem tudná eltartani lelkipásztorát, ezért a férfi gazdálkodik. Gyerekei épp bivalybikát terelnek, a fejés alatt az ő feladatuk a bikák távoltartása. 

képFülöp Szabolcs református lelkész és fia bivalyt fej az erdélyi Székelydályán.

képA lelkipásztor maga viszi a frissen fejt bivalytejet a parókiára. Gazdaságukban bivalyokat tartanak, tejükből pedig sajtokat és joghurtokat készítenek.

képA férfi kézzel préseli ki a sajttejet a félkész bivalysajtból.

képA lelkipásztor istentiszteletre indul a falu templomába. Az alig 145 fős gyülekezet tagjai egyedül nem tudják fenntartani az egyházközséget, ezért döntött Fülöp Szabolcs az egyházi birtokok megművelése mellett.

képFülöp Szabolcs igét hirdet a székelydályai református műemlék templomban. A gazdálkodásból befolyt összegből a templom boltozatát már sikerült felújítani.

Nemrégiben mi is ellátogattunk a kicsiny református gyülekezetbe, riportunkat a következő hetekben olvashatják a reformacio.ma oldalon. 

Forrás: MTI, fotós: Veres Nándor