Hitélet Erdélyben a koronavírus-járvány idején

A kialakult helyzet feltérképezésére indított online kérdőíves kutatást a kolozsvári Valláskutató Intézet. Címével összhangban először ugyan szűkebb területre korlátozódott a vizsgálat, a nagy érdeklődésre tekintettel azonban május 2-ig a többi Kárpát-medencei magyar közösség tagjainak is lehetőségük van – felekezeti hovatartozásától függetlenül – kitölteni a kérdőívet.

„A koronavírus-járvány az egyházakat is nehéz helyzetbe hozta, elvágva a hívek és lelkészek közötti személyes kapcsolatok lehetőségét, megnehezítve az egyházak alapfeladatainak ellátását. A kihívással szembesülő lelkészek főleg az internet nyújtotta lehetőségekkel éltek, újítások széles skáláját alkalmazva, nem kis feladat elé állítva ezzel híveiket is, akiknek az online közvetítésekbe való bekapcsolódás lehetőségeinek elsajátítása mellett azt is ki kellett találni, hogy otthonuk miként váljon az istentiszteletek és szentmisék szakrális helyszínévé” – olvasható az Erdélyi Református Egyházkerület honlapján közétett felhívásban.

Az így kialakult helyzet feltérképezésére indított online kérdőíves kutatást a kolozsvári Valláskutató Intézet Hitélet Erdélyben a koronavírus-járvány idején címmel. Arra a kérdésre keresik a választ, hogy a kijárási tilalom következtében hogyan változott meg az erdélyi magyarok gyülekezeti élete, valamint egyéni hitélete, vallásgyakorlata.

„A munkacsoport – amint a címből is kiderül – Erdélyben gondolkodott a kezdetben, de mivel nagyon sok magyarországi lelkész és egyháztag kitöltötte már, szeretnék az ügyet kiterjeszteni Magyarországra és, ha lehetséges, a Kárpát-medencére” – tájékoztatta honlapunkat Kiss Tibor, az Erdélyi Református Egyházkerület külügyi tanácsosa. „Sajnos a címen már nem tudnak változtatni a kezdeményezők, de az eddigi pozitív visszajelzések által felbuzdulva nagyon örvendenének annak, ha Magyarországot és a többi Kárpát-medencei magyar református közösséget is sikerülne bevonni a projektbe” – tette hozzá. A bejelölt tartózkodási hely alapján külön szűrések, összesítések végezhetők a többi ország esetében is.

A kérdőív külön részeket tartalmaz hívek és lelkészek számára. A lelkészek esetében a gyülekezeti/plébániai élet fenntartása érdekében hozott megoldásokra és az ezek alkalmazása alatt felmerült akadályokra, nehézségekre kérdez rá. A hívek esetében pedig arra szeretne válaszokat kapni, hogy milyen gyakran és milyen módon kapcsolódtak be az élő istentiszteletek/szentmisék közvetítéseibe, és milyen esetleges kellemetlenségekbe ütköztek ezek követése során. A kutatók reményei szerint az eredmények segítenek kiértékelni az elmúlt egy hónap alatt az egyházi életben bekövetkezett változásokat, hozzájárulva ezáltal egyházak és híveik közötti kapcsolatok javításához.

Hitélet Erdélyben a koronavírus-járvány idején

A május 2-ig kitölthető kérdőív ide kattintva érhető el.