Idén is adománygyűjtésre buzdít a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap

Nagy szükség van Kárpátalján a nagydobronyi líceum étkezdéjének bővítésére, a Délvidéken gyerektáborok szervezésére, a Felvidéken pedig az alistáli iskolának egy új mikrobuszra. Ilyen célokat támogathatnak azok, akik részt vesznek a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap 2024. január végéig tartó akciójában. A gyűjtés testvéri közösségvállalással segíti a nehezebb helyzetben lévő, nem az anyaország területén működő oktatási intézményeket. A református iskolák pedagógusai és tanulói évről évre a testvéri összetartozás és felelősség szép példáját adják az adománygyűjtésben.

Az idei akcióval Felvidéken az Alistáli Református Egyházi Alapiskola részére mikrobusz vásárlását, Kárpátalján a Nagydobronyi Református Líceum étkezdéjének felújítását és bővítését, Királyhágómelléken a Nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium LélekBand nevű ének- és zenekara állandó gyakorlótermének kialakítását lehet támogatni, míg Erdélyben a Székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium épülő általános iskolai épületét szerelnék fel, a Szerbiai Református Keresztyén Egyházban és a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyházban pedig nyári gyermek- és ifjúsági táborok kaphatnak segítséget.

Oktatási Alap gyűjtése 2023-2024

A gyűjtésben részt vevő oktatási intézmények maguk dönthetnek arról, hogy az adománygyűjtésnél egységes módszert használnak, vagy hagyják, hogy az osztályok maguk határozzanak a kivitelezés formájáról (például: családok, ismerősök megkeresése, sütiért cserébe adomány, adventi vásár, tombola). A gyűjtést úgy kell megszervezni, hogy a befolyt összeg átutalása 2024. január 31-ig megtörténjen.

Tavaly több mint húszezer diák vett részt a gyűjtésben, akik közel 19 millió forint adományt gyűjtöttek, amelyet a Magyar Református Egyház további 15 millió forinttal egészített ki, így a gyűjtés végén 33 millió forintot lehetett a kijelölt célokra fordítani.

A Kárpát-medence egész területére kiterjedő összehangolt adománygyűjtést első alkalommal 2010 október–novemberében szervezték meg. Ettől kezdve évente, lehetőleg az adventi időszakban javasolt a gyűjtés, amelynek segítségével – a tényleges anyagi támogatás mellett – a közvélemény figyelme ráirányulhat a magyar református nevelés és a nemzet egészére.

További információk és a szükséges dokumentumok itt találhatók.