Kastély a közösség szolgálatában

Átadták az erdélyi Bonyhán a felújított Bethlen-kastélyt, amelyet a Bethlen család ajándékozott az Erdélyi Református Egyházkerületnek. Az ünnepségen csaknem ötezren vettek részt Erdély minden részéből. A magyar kormány kétmilliárd forinttal járult hozzá a kastély megújulásához.

bonyhai_bethlen_kastely_MTI_Kiss_Gábor_1

Fotó: MTI / Kiss Gábor

Az önátadás pillanata

A felújított kastély udvarán tartott istentiszteleten Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke kiemelte: „Az, ami ma itt történik, egyikünknek sem csak egy pillanat, hanem az önátadás pillanata, amikor átadjuk magunkat az eseménynek.” A bonyhai Bethlen-kastély az egyetlen kastély, amely az egyházkerület tulajdonában áll. Tíz éve munkálkodnak azon, hogy helyreállítsák az egykor szebb napokat látott épületet, és ez most beteljesült. A püspök hangsúlyozta: „Ezért hálát kell adni Istennek, minden hálaadás, ami a Földön történik, rá kell mutasson. Ugyanis aki hálát tud adni, az nem önmaga körül forgolódik, hanem imádságában Isten elé tud fordulni” – számolt be a reformatus.ro.

Kató Béla végül hálaadásra biztatta az Erdély minden tájáról összegyűlt több mint négyezer hívőt. „Annyi mindent kapunk közösségi szinten is. Hiszen beleszülettünk egy családba, a keresztségünk által beleszülettünk az Erdélyi Református Egyházba, s anyanyelvünk következtében beleszülettünk a magyar nemzetbe. Ezzel együtt rengeteg értéknek lettünk a tulajdonosaivá” – fogalmazott a püspök, arra figyelmeztetve hallgatóságát, hogy a közösség csak akkor fog boldogulni, ha annak minden tagja meghozza ezért a maga áldozatát.

bonyhai_bethlen_kastely_MTI_Kiss_Gábor_5

Fotó: MTI / Kiss Gábor

Dicső, de fájdalmas múlt az omladozó falak mögött

Az ünnepségen elsőként Borsos Melinda, az Erdélyi Református Egyházkerület Nőszövetségének elnöke mondott beszédet. A nőszövetség 2013-ban ajándékba kapta a kastélyt, amelyet nem teherként, hanem misszióként fogadtak el. „Az Erdélyi Református Nőszövetség az omladozó falak mögött látta a dicső, de fájdalmas múltat, közel fél évezred harcait, örömeit, amit nem szeretett volna feledésre ítélni” – fogalmazott. Az elnöknő büszkén emlékezett vissza arra a napra, amikor a kastély felújításáért 6500 aláírást gyűjtöttek össze, amelynek az eredményét az átadón mindenki megcsodálhatta. „Hiszem, hogy a Bethlen család jóvoltából és lelkiségében újabb érték van születendőben ezen a helyen” – zárta gondolatait.

A Bethlen család hazaszeretete

Bethlen Julianna grófné örömét és háláját fejezte ki, amiért családjának kastélya megújulhatott. Felidézte, hogy az épületet 1948-ban a román hatalom államosította, a családot pedig kilakoltatta. Később Fruzsina nevű testvérével együtt Angliába emigrált, de nem tettek le arról, hogy otthonukat visszaszerezzék. Ezt végül 2008-ban sikerült elérniük, a kastélyt pedig az Erdélyi Református Egyházkerületnek ajándékozták. „Remélem, hogy a nőszövetség jó hasznát veszi a kastélynak, és hirdetni fogja a Bethlen család hazaszeretetét” – mondta.

bonyhai_bethlen_kastely_MTI_Kiss_Gábor_2

Fotó: MTI / Kiss Gábor

A helyi polgármester is háláját fejezte ki

Jors Alin, Bonyha polgármestere is kifejezte háláját az Erdélyi Református Egyházkerületnek a kastély helyreállításáért, amely jelentősen gazdagítja a település kultúráját. A városvezető egy elismerő oklevelet is átadott a püspöknek, megköszönve mindazt, amit Bonyha legkiemelkedőbb épületéért tett.

„Nagyvonalú gesztus”

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Kelemen Hunor az avatón köszönetet mondott a kommunisták által 1948-ban kisemmizett, szülőföldjéről elüldözött Bethlen családnak, hogy fél évszáddal később visszaszerzett történelmi örökségét „nagyvonalú gesztussal, a közösségért hozott családi áldozattal” az Erdélyi Református Egyházkerületnek ajándékozta. Szerinte a templomok, történelmi épületek tucatjait restauráló egyház már számtalanszor bizonyította, hogy jó gazdája a ráhagyott épített örökségnek.

bonyhai_bethlen_kastely_MTI_Kiss_Gábor_4

Fotó: MTI / Kiss Gábor

Nőszövetség a kultúráért

Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár az értékmentés iskolapéldájának nevezte a Bethlen család által visszaszerzett, majd az Erdélyi Református Egyházkerületnek adományozott kastély megmentését, amelyet a nőszövetség a közösségépítés szolgálatába állított.

Az államtitkár megállapította: a nőszövetség az egyház fennállása óta segíti a betegeket, időseket, özvegyeket, árvákat, szegényeket, nagycsaládosokat és gyermekeket, de karitatív szolgálata mellett a kulturális értékek megóvásában és gyarapításában is méltó követője Erdély egykori református nagyasszonyainak.

„Az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában a legjobb helyen van történelmi örökségünk. A mi hitünk elválaszthatatlan nemzeti kultúránktól, ami egyszerre múltunk, jelenünk és jövőnk. Tiszteljük mások meggyőződését, ugyanakkor a magunk hitéből jottányit sem fogunk engedni” – mutatott rá.

Lélek és erő az újjáépítéshez

A rendezvény végén Kató Béla püspök kiemelte, hogy világháborúk, földrengések, tűzvészek bontották falaikat, de Isten megtartotta a református népet, lelket és erőt adott az újjáépítéshez.